Foto: schearers.com

Klac merupakan antara komponen kereta yang mungkin agak jarang diberikan perhatian oleh anda. Jadi mungkin sebab itulah ramai yang tidak perasan bahawa klac kereta mereka sudah hampir rosak.

Apabila sudah berlaku kerosakan mungkin agak terlambat dan ia melarat menjadi lebih serius. Pertama sekali kita harus faham sedikit sebanyak tentang bagaimanakah fungsi klac dalam sistem pemanduan anda.

Klac sebenarnya komponen yang menyambungkan kuasa daripada enjin kepada kota gear. Ia juga berfungsi untuk memudahkan pertukaran gear berlaku dengan lancar. Selain itu, klac juga membanrkan anda untuk meletakkan enjin dalam kedudukan neutral.

Jadi bagaimana untuk anda kenal pasti sama ada klac kereta hampir rosak atau bermasalah? MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari FB MaxPower Revolution (MP-R) yang merungkaikan beberapa petanda yang mungkin menunjukkan klac hampir rosak.

Jelas mereka, kerosakan klac boleh dikesan ketika sedang bergerak. Ingin tahu lanjut, ikuti perkongsian mereka di bawah.

——————————————————————–

IKLAN

KETIKA TEKAN PEDAL

Biasanya kerosakan klac boleh dikesan ketika kenderaan sedang bergerak, iaitu ketika kita menekan pedal minyak dan putaran enjin bertambah tinggi, tetapi kenderaan tidak bergerak lebih laju.

Keadaan itu lebih terasa ketika sedang mendaki bukit atau membawa muatan berat. Keadaan itu kemudian diiringi bau getah terbakar. Untuk mengesahkan lagi bahawa cekam rosak, kita perlu lakukan ujian berikut, berhentikan kereta dan tarik brek tangan, hidupkan enjin. Pijak pedal klac dan masukkan gear satu atau dua.

Ketika pedal klac masih dipijak, naikkan putaran enjin dengan menekan pedal minyak. Kemudian angkat pedal klac perlahan-lahan. Apabila didapati putaran enjin tidak berkurang atau enjin tidak cenderung untuk mati, maka sah bahawa klac kereta kita mengalami kerosakan.

Selain itu, klac rosak juga akan menyebabkan enjin terasa tidak dapat menghasilkan kuasa penuh, petrol cepat habis, enjin cepat panas. Sebenarnya, klac rosak tidak mudah diketahui terutama ketika baru berlaku.

IKLAN

Klac rosak biasanya disebabkan jarak bebas pedal klac terlalu pendek, permukaan piring klac sudah haus atau terbakar, ada gris atau minyak di permukaan klac, pegas tekan pada plat klac sudah lemah atau patah dan piring penekan klac atau roda daya enjin sudah berubah bentuk.

Petanda Klac Kereta Ada Masalah, Salah Satunya Jarak Bebas Pedal Makin Pendek

CARA PERIKSA JARAK BEBAS

Bagaimana memeriksa jarak bebas pedal klac? Tekan pedal klac untuk mengetahui sejauh mana daya yang diperlukan. Ia boleh juga dilakukan dengan menggunakan kaki, tetapi lebih baik dengan tangan. Pedal klac dapat ditekan dengan mudah hingga pada suatu kedudukan tertentu, tempat klac mulai terlepas.

Selepas kedudukan itu daya yang diperlukan akan terasa bertambah besar. Maka jarak bebas pedal ke klac adalah jarak tekan yang harus dilepasi oleh pedal klac dari kedudukan tidak dipijak hingga pada kedudukan tempat klac mulai terlepas.

IKLAN

Jarak bebas itu biasanya antara 20-40 mm, bergantung kepada jenis kenderaan. Apabila jarak bebasnya terlalu pendek, besar kemungkinan klac akan rosak.
Apabila cekam rosak, proses pembaikan tidak dapat dilakukan dengan mudah dan apabila ini berlaku, nampaknya terpaksalah keluar duit lagi. Namun ketika membawa kenderaan ke bengkel patuhilah beberapa berikut, jangan lepaskan cekam dengan tiba-tiba atau memijak injak klac secara tiba-tiba.

Juga jangan meletak kaki anda di atas pedal klac apabila tidak diperlukan. Anda juga tidak digalakkan memandu laju, seboleh-bolehnya tidak lebih 60 kilometer sejam dan jangan membawa lebih penumpang dan naikkan tekanan angin tayar bagi mengurangkan geselan antara tayar dengan jalan.

————————————————————————–

Semoga perkongsian di atas boleh memberikan anda sedikit pencerahan dan juga manfaat tentang klac kereta. Jangan lupa untuk menonton program automotif terbaik Malaysia, RODA PANAS setiap Ahad, jam 6 petang di Astro Ria!

Kredit: FB MaxPower Revolution (MP-R)

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI