Kolesterol adalah sejenis lemak yang diperlukan oleh tubuh untuk bekerja dengan baik. Badan anda boleh menghasilkan kolesterol dan juga mendapatkannya daripada sumber makanan.

Di dalam darah, kolesterol dibawa oleh protein. Gabungan keduanya disebut dengan lipoprotein. Dua jenis utama lipoprotein adalah lipoprotein dengan kepadatan rendah (LDL) yang biasa disebut dengan kolesterol jahat dan lipoprotein dengan kepadatan tinggi (HDL) yang biasa disebut dengan kolesterol baik.

Namun masih ramai yang salah anggap lemak dalam pemakanan punca berlakunya peningkatan kolesterol dalam darah. Rupa-rupanya tanggapan tersebut salah sebagaimana yang dikongsikan Dr Zubaidi Hj Ahmad dalam Facebooknya.

Kalau nak tahu apa penyebab kolesterol dalam darah boleh menjadi tinggi, jom sama-sama kita baca perkongsian bermanfaat beliau ini.

BACA: Kalau Tak Nak Ada Masalah, Jangan Selamba Beli Produk & Sapu Jika Ada Biji Kolesterol!

GULA MENYEBABKAN KOLESTROLE YANG TINGGI?

Semalam saya sempat berkongsi dengan jemaah di Masjid Sultan Abdul Aziz, Petaling Jaya mengenai pemakanan sihat.

Oleh kerana ramai jemaah yang hadir dan bertanya, saya sendiri sgt teruja. Saya tak rasa penat walaupun pagi semalam berdiri lebih 3 jam berkongsi pengalaman dan pengetahuan di UKM.

Ramai yang masih keliru. Masih menganggap jika ambil lemak dalam pemakanan, ia berbahaya kerana meningkatkan kolesterol dalam darah.

Saya betulkan tanggapan salah ini. Lemak ada tiga jenis.

1. Lemak yg ‘confirm’ berbahaya adalah transfat. Ia banyak terdapat dalam makanan berproses yang disediakan di rak pasaraya. Semua jenis cookies, chips dan marjerine.

2. Satu lagi jenis minyak, ialah lemak tepu. Ia masih boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang tidak berlebihan, kecuali jika kita benar-benar lakukan diet ketogenik dengan panduan dari doktor yang faham.

3. Dan jenis minyak yg terakhir ialah minyak atau lemak dari tumbuh-tumbuhan yg tidak berbahaya langsung. Malah bermanfaat sebab mengandungi lemak tak tepu (unsaturated fatty acid). Terutama minyak zaitun yg mengandungi monounsaturated fatty acid dan banyak antioksia polyphenol. Sebab itu ia menjadi sebahagian dari diet sihat penduduk Mediterranean. Jadi minyak monounsaturated fatty asid, terutamanya minyak zaitun, bukan saja tidak meningkatkan kolestrole, malah menurunkan tahap kolestrole dalam darah.

Terlopong para jemaah sebab ini pengetahuan baru. Ada yang mengangguk-angguk tanda mulai faham.

IKLAN

“Jadi apa yang menyebabkan kolestrol jahat kami tak turun, walaupun kami ambil ubat statin?”

Saya beritahu antara yang menyebabkan “kolestrole jahat” meningkat atau tak turun walaupun ambil ubat statin adalah kerana kita masih mengambil gula.

Bukan Lemak Rupanya Gula Punca Kolesterol Jahat Meningkat Walaupun Ambil Ubat Statin!

BACA: Jus Mujarab Turunkan Kolesterol Cara Mudah Guna Nenas & Sayur Sawi!

Lagilah para jemaah terlopong sebab sebelum ini mereka hanya diberitahu gula hanya menyebabkan diabetes. Makan yang masin menyebabkan darah tinggi. Makanan berlemak akan menyebabkan kolestrole tinggi.

Belum pernah dengar bahawa bila ambil gula yang banyak boleh menyebabkan kolestrole jahat menjadi tinggi dan akhirnya boleh menyebabkan saluran darah tersumbat.

Gula pasir adalah gabungan gula glukosa dan fruktosa. Pengambilan gula yang berterusan dan berlebihan juga menyebabkan hati berlemak (fatty liver).

Seterusnya menyebabkan enzim dalam hati (iaitu enzim hati HMG-Coa reductase) tidak berfungsi dengan baik, akhirnya menyebabkan kolestrole meningkat.

IKLAN

Fruktos juga akan mengaktifkan enzim xanthine oxidase yang akhirnya menyebabkan peningkatan asid urik dalam darah. Urik asid yang tinggi boleh menyebabkan gout dan batu dalam ginjal.

Jadi pengambilan gula berlebihan akan menyebabkan masalah hati berlemak (fatty liver), meningkatkan kolestrole jahat dan meningkatkan uric acid dalam darah.

Bukan Lemak Rupanya Gula Punca Kolesterol Jahat Meningkat Walaupun Ambil Ubat Statin!

Sementara pengambilan minyak zaitun, terutama OLIVIE yg mengandungi antioksida yang 30 kali dari minyak zaitun biasa, akan menurunkan kolestrole yang jahat dan meningkat kolestrole yang baik.

Alhamdulillah, di akhir perkongsian itu, ramai yang mula faham. Ramai pula yang bertanya, di mana mahu cari minyak zaitun ?

#oliviedrzubaidi

-Dr Zubaidi Hj Ahmad
14 Oktober 2018
019 7712391

Bukan Lemak Rupanya Gula Punca Kolesterol Jahat Meningkat Walaupun Ambil Ubat Statin!

IKLAN

Dr Zubaidi Hj Ahmad juga pernah berkongsi dalam artikelnya yang lain kaedah untuk mengawal kolesterol secara semula jadi tanpa ubat.

KAWAL KOLESTROLE SECARA SEMULA JADI TANPA UBAT

Penyakit serangan jantung dan strok adalah dua masalah kesihatan serius yang berpunca daripada tahap kolesterol tinggi. Ia berkait rapat dengan faktor keturunan, diet pemakanan dan gaya hidup seseorang.

Biasanya doctor akan memberikan ubat anti-kolestrole bagi menurunkan kandungan kolestrole dalam darah. Walau bagaimana pun kesan sampingannya harus diseimbangkan dengan manfaat yang diperolehi.

Kajian terbaru membuktikan terdapat empat produk sumber semula jadi juga dapat membantu merendahkan tahap kolesterol secara berkesan.

Empat bahan itu adalah Phytosterols, bijirin oat, serbuk minyak ikan Omega 3 dan Psyllium Husk.

1. Sterol tumbuhan yang turut dikenali Phytosterols adalah sebatian pada tumbuhan dan bersifat merendahkan tahap kolesterol. Ia terdapat pada minyak sayur-sayuran dan kekacang nut. Pengambilan produk itu akan menurunkan tahap kolesterol sebanyak 10 peratus hingga 15 peratus. 

Bukan Lemak Rupanya Gula Punca Kolesterol Jahat Meningkat Walaupun Ambil Ubat Statin!2. Oat pula bijirin yang mengandungi serat larut dikenali ‘beta glucan’ yang terbukti merendahkan tahap kolesterol mereka yang mengamalkan pemakanannya.

Bukan Lemak Rupanya Gula Punca Kolesterol Jahat Meningkat Walaupun Ambil Ubat Statin!3. Minyak ikan Omega 3 pula adalah asid lemak yang penting bagi metabolisme normal kerana ia mengandungi Asid Lemak Tak Tepu (EPA) bagi mengurangkan inflamasi seluruh badan. Produk ini juga sesuai untuk penghidap masalah kesihatan hipertrigliseridemia, kardiovaskular sekunder dan tekanan darah tinggi. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan kepada pesakit jantung koronari supaya mengambil 1 gram minyak ikan seperti produk ini setiap hari.

Bukan Lemak Rupanya Gula Punca Kolesterol Jahat Meningkat Walaupun Ambil Ubat Statin!

4. Psyllium Husk pula adalah biji benih pokok “Plantago ovate” secara lazimnya digunakan untuk menangani sembelit. Ia boleh digunakan untuk menurunkan tahap kolesterol.

Bukan Lemak Rupanya Gula Punca Kolesterol Jahat Meningkat Walaupun Ambil Ubat Statin!

Saya mencangkan kepada pesakit yang mengalami tahap kolestrole yang tinggi dalam darah, boleh gunakan bahan-bahan di atas selain dari ubat statin yang diberikan doktor.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI