Selain ingin memastikan penampilan nampak segak, pasti anda juga inginkan tubuh yang fit dan kaki sado.

Sehubungan itu, kaedah plyometric perlu anda lakukan untuk mencapai misi tersebut sehingga berjaya.

Apa itu plyometric?

Ini Yang Perlu Anda Buat Jika Inginkan ‘Kaki Sado’ & Daya Tahan Lebih StabilMethod plyometric adalah salah satu cara untuk mendapatkan bentuk otot kaki yang sempurna dan seimbang dalam mencipta keseluruhan fizikal yang ikonik.

Plyometric merupakan salah satu kaedah yang boleh digunakan dalam latihan untuk mengembangkan ‘exposive power’ dengan melakukan beberapa ‘super set’ yang disesuaikan dengan kemampuan diri.

Latihan plyometric lebih memperlihatkan ‘intensity’ kekuatan penuh otot dengan respons yang sangat pantas dan beban yang dinamik serta ketegangan otot yang optimum lantaran memaksa anda untuk mengeluarkan kekuatan dan tenaga penuh agar mencapai ‘peak performance’.

Bagi mendapatkan otot kaki sado yang sempurna, lakukan latihan kaki dua kali seminggu dan ‘split’ kaedah berbeza mengikut hari dengan latihan ‘heavy leg workout’ dan ‘plyo leg workout’.

Artikel berkaitan: Jenis-jenis Senaman Mudah Untuk Membakar Lemak & Boleh Buat Di Rumah

IKLAN

Artikel berkaitan: Hanya 4 Minit, Buat Jenis-jenis Senaman Tekan Tubi Ini Jika Ingin Mantapkan Otot Dada

1. Front Barbell Squat

Ini Yang Perlu Anda Buat Jika Inginkan ‘Kaki Sado’ & Daya Tahan Lebih StabilJalani teknik ini dengan menggunakan ‘squat rack’. Letakkan barbell pada rak yang sudah diselaraskan dengan ketinggian dada anda.

Kemudian, pegang barbell dari arah bawah dengan posisi tangan menyilang lantas angkat barbell dari rack.

Mulakan gerakan squat dengan melipatkan lutut sekitar 90 darjah dan kembali berdiri. Ulangi langkah ini sebanyak empat set dengan ulangan lima belas kali.

IKLAN

2. Box Jump

Ini Yang Perlu Anda Buat Jika Inginkan ‘Kaki Sado’ & Daya Tahan Lebih StabilLatihan ringkas yang menggunakan otot kaki secara maksima. Berdiri di hadapan box dalam jarak sesuai.

Kemudian lompat di atas box tersebut dengan kedua belah kaki mendarat secara bersamaan lantas lompat kembali ke posisi asal dan ulangi sebanyak dua puluh lima kali sebanyak empat set.

3. Dumbbell Rear Lunge

Ini Yang Perlu Anda Buat Jika Inginkan ‘Kaki Sado’ & Daya Tahan Lebih StabilLakukan dengan berdiri tegak dan memegang dumbbell pada kedua-dua belah tangan di sisi.

Bengkokkan salah satu bahagian kaki sehingga melutut dan menyentuh lantai serta lakukan pertukaran antara bahagian kaki mengikut kiraan masa.

IKLAN

Lakukan secara berulang sebanyak lima belas kali dalam empat set.

4. Dumbbell Step Up

Ini Yang Perlu Anda Buat Jika Inginkan ‘Kaki Sado’ & Daya Tahan Lebih StabilBerdiri di hadapan ‘bench’ sambil memegang dumbbell di sisi kedua-dua belah tangan. Naik ke atas ‘bench’ dengan dimulai dengan kaki kanan dan diikuti dengan kaki kiri sehingga berdiri di atas ‘bench tersebut.

Kemudian, turun semula daripada ‘bench’ dengan dimulai dengan kaki kanan kemudian kaki kiri. Ulangi semula pergerakan tersebut dengan menggunakan kaki kiri dan lakukan secara berulang sebanyak lima belas kali dalam empat set.

5. Freehand Jump Squat

Ini Yang Perlu Anda Buat Jika Inginkan ‘Kaki Sado’ & Daya Tahan Lebih StabilPosisikan postur kaki selari dengan keluasan bahu. Silangkan kedua bahu anda di bahagian dada. Lakukan gerakan squat dengan membengkokkan kaki sehingga paras 90 darjah.

Kemudian lompat sehingga kaki anda berada dalam keadaan lurus dan kedua-belah tangan kekal bersilang lantas mendarat dengan posisi squat. Lakukan secara berulang sehingga tiga puluh lompatan dalam empat set.

Subscribe dan tonton video fitness dan gaya hidup lelaki di Youtube MASKULIN

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI