Foto: wavebreakmedia_micro - www.freepik.com

Kita kini hidup dalam norma baharu yang mungkin sebelum ini tidak pernah kita bayangkan. Sejak penularannya mula dikesan pada penghujung tahun 2019, wabak COVID-19 kini telah neragut jutaan nyawa manusia di seluruh dunia.

Tahun lepas boleh dikatakan hampir separuh tahun kita terpaksa berkurung di dalam rumah atau mengurangkan aktiviti sosial demi melandaikan kadar jangkitan. Dengan penutupan beberapa aktviti ekonomi yang terpaksa dilaksanakan ia telah banyak memberi impak terhadap ekonomi.

Kadar pengangguran bukan sahaja di negara kita malah di seluruh dunia meningkat dengan mendadak. Pelbagai industri terjejas teruk menyaksikan ramai yang kehilangan pekerjaan.

Impak pandemik COVID-19 memang cukup besar signifikasinya kepada ramai orang. Memtetik beberapa sumber, MASKULIN senaraikan beberapa jenis pekerjaan yang paling terkesan sejak penularan wabak ini berlaku.

JURUTERBANG & KREW PENERBANGAN

Industri penerbangan di antara yang paling teruk menerima impak penularan wabak ini. Dengan sekatan sempadan yang dilakukan oleh kebanyakan negara, jumlah penerbangan antarabangsa dan juga tempata menurun dengan begitu drastik.

Malah kita sendiri boleh ligat bagaimana ramai juruterbang dan juga krew penerbangan terpaksa mencari rezeki dengan pelbagai cara tular di laman media sosial

BACA: Petanda Anda Sebenarnya Berdepan Tekanan & Beban Kerja Berlebihan

IKLAN

AGENSI PELANCONGAN & PEMANDU PELANCONG

Salah satu industri yang terkait sama dengan industri perbangan ialah pelancongan. Pada satu ketika aktviti pelancongan sama ada di dalam atau luar negeri terhenti secara total.

Ini menyebabkan banyak pemilik starikat agensi pelancongan terpaksa gulung tikar. Dan yang menerima impaknya semestinya pekerja mereka yang terdiri dari pelbagai jawatan.

PENGGIAT SENI

Inilah Beberapa Jenis Pekerjaan Paling Terjejas Teruk Sejak Penularan COVID-19
Foto: lifeforstock – www.freepik.com

Sebelum ini sebarang aktiviti penggambaran filem, drama atau fotografi tidak dibenarkan sama sekali. Golongan yang paling terkesan pastinya krew penggambaran yang menjadi orang kuat belakang tabir sesebuah produksi.

Kebanyakan mereka merupakan pekerja yang mendapat gaji berdasarkan projek yang disertai. Jadi, tiada projek penggambaran maka tiadalah sumber pendapatan.

IKLAN

PANGGUNG WAYANG & TEATER

Inilah Beberapa Jenis Pekerjaan Paling Terjejas Teruk Sejak Penularan COVID-19
Foto: freepik – www.freepik.com

Salah satu sumber hiburan majoriti kita semua sebelum ini ialah menonton filem di panggung wayang gambar. Atau menonton hasil karya seni teater yang menberikan sumber inspirasi kepada kita semua.

Penutupan industri ini dalam masa yang panjang ternyata memberi kesan cukup besar. Malah ada syarikat panggunh wayang di negara kita terpaksa menutup perniagaannya kerana tidak mampu lagi menanggung kerugian.

PEMILIK PERNIAGAAN KECIL

Tidak dinafikan perniagaan di atas talian menjadi pilihan ramai di kalangan pemilik perniagaan kecil di seluruh negara. Namun tidak semua jenis perniagaan sesuai dijalankan menggunakan patform di atas talian.

IKLAN

Sebagai contoh pemilik gerai kecil-kecilan yang tidak lagi dapat mendapat hasil jualan seperti biasa. Persaingan yang tinggi jualan di atas juga menyebabkan ramai terpaksa melupakan perniagaan mereka.

JURUJUAL

Inilah Beberapa Jenis Pekerjaan Paling Terjejas Teruk Sejak Penularan COVID-19
Foto: senivpetro – www.freepik.com

Tiada jualan maka tiadalah komisyen. Industri retail atau runcit di gedung membeli-belah juga menerima impak yang cukup besar Selain pemiliknya, pekerja jualan merupakan antara yang paling terksesan.

Dengan penurunan jualan makan ada yang terpaksa diberhentikan. Bagi yang masih kekal pula terpaksa berdepan pemotongan gaji. Apatah lagi untuk merasa mendapat komisyen.

Selain dari senarai di atas masih banyak industri atau lapangan kerja yang turut menerima nasib yang sama. Diharapkan dengan pengenalan pelbagau pakej dan insentif dari kerajaan dapat meringankan beban anda yang terjejas. Semoga kita semua terus tabah berdepan dugaan yang masih berpanjangan ini.

Kekal positif dan terus berjuang!

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video gaya hidup lelaki terkini.