Meskipun banyak kumpulan nasyid baharu yang muncul mewarnai industri seni, namun imej sebagai seorang penyanyi lagu genre tersebut tidak terzahir dari penampilan mereka.

Perkara itu disuarakan penasihat Majlis Usahawan Nasyid Malaysia (Munsyid Malaysia), Isman Hijjaz menerusi laporan Harian Metro.

Di samping karya berkualiti, imej itu juga akan menjadi satu lagi daya penarik, kata Isman

“Ada beberapa kumpulan yang dirasakan sangat bagus sekiranya ditonjolkan lagi. Itu dari segi kualiti lagu dan muzik.

“Tapi, dari sudut penampilan mereka, saya nak komen sedikit. Mereka dah tak nampak nasyid sangat. Itu yang tak seronok. Kalau boleh, ciptalah sedikit penampilan yang menampakkan identiti nasyid walaupun tak pakai songkok atau apa,” katanya.

Menurut Isman, dengan adanya imej yang bersesuaian, itu akan menarik minat pendengar di samping akan lebih dihargai sebagai penyanyi nasyid.

Takut Orang Persoal Identiti Muzik

“Bila kita dah gelarkan diri kita sebagai penyanyi nasyid, buatlah macam nasyid. Saya nasihat begitulah.

“Saya takut, kalau mereka keluar dan muncul di acara persembahan, orang akan tertanya mengenai identiti muzik mereka kerana tak nampak seperti penyanyi nasyid.

IKLAN

“Tak salah kalau kita tampilkan imej nasyid dan kita akan lebih dihargai. Lagu berentak pop pun tak apa.

“Kalau dah ada imej, barulah orang nampak dan pandang. Kalau orang tertanya-tanya lagi (identiti), kamu memang dah lambat,” katanya.

Mungkin Segan Dengan Imej Nasyid

Isman tidak menolak kemungkinan yang kumpulan nasyid generasi baharu segan untuk tampil dengan imej nasyid.

“Kita boleh lihat Rabbani, Raihan, Hijjaz, Inteam, Mestica dan lain-lain, ada imej masing-masing. Kita tak malu pun.

IKLAN
Bimbang Hilang Identiti, Isman Hijjaz Nasihat Kumpulan Nasyid Baharu Untuk Tampilkan Imej Nasyid
Foto: Antara kumpulan nasyid yang dikenali sekitar tahun 2000an.

“Tapi, yang bawah-bawah (generasi baharu) ini, mereka macam segan nak tonjolkan imej nasyid. Tapi, lagu ketuhanan. Seolah-olah segan sangat. Macam kami, tetap dengan kopiah Hijjaz,” katanya.

Isman tidak menjelaskan secara spesifik imej yang menggambarkan sebagai penyanyi nasyid, namun ia satu identiti yang apabila dilihat, terus dapat menggambarkan bahawa itu adalah penyanyi nasyid.

“Pernah berlaku, saya sendiri ada persembahan di UIAM (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia). Ada yang menegur saya dan maklumkan yang mereka akan turut membuat persembahan.

“Saya tanya, mereka dari kumpulan mana dan mereka cakap, mereka kumpulan nasyid. Saya sendiri pun kehairanan sebab tak nampak macam kumpulan nasyid.

IKLAN

“Jadi, kalau saya pun tak dapat nampak, tambah-tambah lagi orang lain,” katanya.

Mengimbau kembali zaman kemuncak kumpulan nasyid dalam industri seni, rata-rata kumpulan mempunyai imej tersendiri seperti Raihan, Rabbani dan Hijjaz yang sinonim dengan pemakaian kopiah.

Sumber: Harian Metro

BACA: Bapa Didakwa Paksa Anak Enam Tahun Bersenam Hingga Maut Kerana “Terlalu Gemuk”

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI