Hal ini mungkin selalu berlegar-legar dalam kepada kita semua. Mungkin ramai di antara anda sudah tahu akan hukumnya di dalam agama Islam. Tapi MASKULIN yakin ramai juga yang mungkin keliru dan ragu-ragu akan perbuatan ini.

Pada zaman sekarang sudah ramai lelaki yang mungkin lebih selesa tampil dengan kaki yang licin tanpa sebarang bulu kaki. Apatah lagi jika seseorang itu merupakan seseorang yang bulu kakinya sangat lebat hingga mendatangkan rasa tidak selesa.

Jangan Main Cukur Saja, Ini Hukum Cukur Bulu Kaki Bagi Golongan Lelaki

Disebabkan tidak selesa atau mahu tampil dengan gaya tersendiri ramai juga memilih untuk mencukur licin bulu kaki mereka. Tapi adakah perbuatan ini dibolehkan berdasarkan hukum?

IKLAN

Perkara ini pernah ditanya dan dijawab dengan baik oleh bekas Mufti Wilayah Persekutuan yang kini merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Agama Islam), Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri.

HUKUM CUKUR BULU KAKI

Menerusi jawapan yang dimuat naik di laman Twitter rasmi beliau pada 15 November 2018. Beliau memberikan penjelasan seperti berikut:

IKLAN

“Para ualama mengkategorikan hukum mencukur bulu-bulu yang ada pada anggota badan kepada 3 bahagian:

  1. Bulu-bulu diperintahkan untuk mencukurnya seperti bulu kemaluan, bulu ketiak dan misai.
  2. Bulu-bulu yang dilarang untuk mencukurnya:
    Janggut (tidak haram bagi perempuan) dan menipiskan bulu kening
  3. Bulu-bulu yang didiamkan dalam syarak seperti bulu dada, betis, paha, hidung dan yang terdapat pada lengan.

Secara kesimpulannya beliau menjelaskan, “Hukum asal mencukur bulu kaki bagi orang perempuan atau lelaki adalah harus. Ini kerana tidak terdapat arahan untuk mencukurnya serta tiada pula larangan untuk menyimpannya”.

IKLAN

Jawapan panjang lebar yang pernah dikongsi beliau di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan boleh dibaca di sini.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat bukan sahaja kepada anda tetapi kepada keluarga dan rakan-rakan. Sampaikanlah walau sepatah ilmu kepada sesiapa sahaja.

Jangan Main Cukur Saja, Ini Hukum Cukur Bulu Kaki Bagi Golongan Lelaki
Ilustrasi: Pejabat Mufti WP

Jika anda ingin mencari produk penjagaan diri pada harga berpatutan dan diskaun hebat, boleh kunjungi di sini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI