Malu kalau orang kata perut tu asyik ke depan, macam setiap tahun puka mengandung, walhal perut anda hanya mengandungi lemak. Hmm ini 7 cara elak buncit yang patut anda semua patuhi.

 

Jangan Mandi Lepas Makan, Ini 6 Cara Elak Perut Cepat Memboyot

 

AIR KOSONG MEMPUNYAI BANYAK MANFAAT UNTUK TUBUH

 

Walaupun perut sudah buncit, jangan bimbang untuk minum banyak air, tapi pastikan air kosong, bukan air berperisa atau berwarna. Air kosong tiada kalori. Air kosong akan membantu proses perkumuhan, sekali gus membantu proses penyingkiran toksin. Minumlah sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong sehari. Jangan risau jadi gemuk air pula. Air sebenarnya yang membantu mencairkan sodium (garam) dalam tubuh sekali gus meningkatkan lagi penyingkiran cecair daripada badan. Gemuk air ni kes lain pula sebenarnya.

 

TIDUR SELEPAS MAKAN

IKLAN

 

Tidur sejurus sahaja selepas makan boleh mengakibatkan kebuncitan melampau! Sia-sialah usaha untuk menghilangkan perut buncit kalau anda masih kekal dengan tabiat suka tidur selepas makan. Sebaik-baiknya tidur 3-4 jam selepas makan.

Jangan Mandi Lepas Makan, Ini 6 Cara Elak Perut Cepat Memboyot

 

KURANGKAN MAKANAN BERGORENG & BERLEMAK SERTA MAKANAN SEGERA

Sebaik-baiknya elakkan makanan bergoreng dan berlemak kerana akan menambahkan lagi jumlah lemak yang sedia ada di dalam tubuh terutamanya bahagian perut yang buncit. Makanan segera dan juga makanan yang diproses wajar dielakkan juga kerana makanan jenis ini mempunyai kandungan garam, gula serta pengawet yang tinggi. Sebaik-baiknya anda mengambil makanan yang disediakan secara kukus, rebus atau panggang.

IKLAN

 

JANGAN MANDI SESUDAH MAKAN

Sebaik-baiknya anda rehatkan perut selama 30 minit terlebih dahulu sebelum mandi. Amalan ini boleh mengelakkan daripada perut terus menjadi buncit.

Jangan Mandi Lepas Makan, Ini 6 Cara Elak Perut Cepat Memboyot

JANGAN MAKAN SAMBIL MINUM AIR

Salah satu cara untuk mengelakkan perut buncit ialah elakkan makan berulamkan air. Maksudnya, jangan makan 2-3 suap, lepas tu minum air. Seelok-eloknya tunggu 10 minit dahulu, baru minum air. Cuba anda amalkan selama sebulan, pasti anda akan nampak buncit di bahagian perut anda akan mulai hilang.

IKLAN

Jangan Mandi Lepas Makan, Ini 6 Cara Elak Perut Cepat Memboyot

KURANGKAN GARAM BERLEBIHAN

Garam (sodium), walaupun sangat penting dan diperlukan oleh tubuh untuk keseimbangan elektrolit, namun pengambilan secara berlebihan boleh menyebabkan berlakunya retensi air. Retensi air yang lebih dikenali sebagai gemuk air ini berpunca akibat pengambilan sodium yang berlebihan sekali gus menjadi punca badan menyimpan terlalu banyak air. Keadaan ini juga menjadi punca bahagian perut terus membuncit.

Jangan Mandi Lepas Makan, Ini 6 Cara Elak Perut Cepat Memboyot

 

TINGKATKAN PENGAMBILAN SERAT

Buah-buahan dan sayur-sayuran sangat tinggi dengan serat. Serat yang kaya dengan kalsium dan magnesium bantu mengawal jumlah kandungan air yang diperlukan di dalam badan. Selain daripada itu, serat juga boleh mengelakkan anda daripada terkena sembelit. Sembelit juga boleh menyebabkan perut menjadi buncit dan membesar daripada saiz yang sepatutnya. Anda juga sangat digalakkan mengambil makanan yang mengandungi vitamin B kerana makanan jenis ini akan membantu tubuh anda menyingkirkan air yang berlebihan.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI