Urologi adalah cabang perubatan yang mengkhususkan diri dalam aspek perubatan dan pembedahan saluran kencing wanita dan lelaki serta sistem pembiakan lelaki. Ahli Urologi biasanya menumpukan pada mana-mana 7 subspesies ini:

 

  • Calculi untuk batu di saluran kencing
  • Urologi wanita untuk gangguan kelonggaran pelvic outlet dan inkontinensia urin
  • Kemandulan lelaki
  • Urologi pediatrik
  • Pemindahan buah pinggang
  • Onkologi Urologi, yang berkaitan dengan kanser

 

Penyakit yang mendapat perhatian Ahli Urologi adalah:

 

Infeksi saluran kencing berulang

Jangan Tangguh Untuk Berjumpa Dengan Ahli Urologi, Jika Ini Menyerang!

UTI atau jangkitan saluran kencing, seperti namanya, adalah jangkitan saluran kencing. Ia disebabkan oleh bakteria dan boleh dikelaskan kepada 2 jenis, bergantung kepada sama ada ia berlaku dalam pundi kencing atau uretra. Jangkitan pundi kencing kebiasaannya disebabkan oleh Escherichia coli (E. coli), bakteria yang tidak berbahaya yang boleh ditemui di usus kecil. Jangkitan uretra sering disebabkan oleh jangkitan seksual seperti herpes dan gonorea. Gejala UTI termasukpedih ketika kencing, kencing berdarah atau gelap, kencing kerap, dan sakit buah pinggang.

IKLAN

 

Incontinence (kawalan terhadap kecing)

Jangan Tangguh Untuk Berjumpa Dengan Ahli Urologi, Jika Ini Menyerang!

Kehilangan kawalan ke atas pundi kencing adalah masalah biasa dan memalukan. Kadang-kadang, incontinence hanya melibatkan air kecing yang tekeluar sedikit ketika bersin atau batuk. Terdapat juga masa-masa apabila ia sangat teruk yang memerlukan anda ke tandas setiap masa. Jangan teragak-agak untuk berjumpa ahli urologi jika kehidupan seharian anda terganggu oleh Incontinence.

 

IKLAN

Sindrom Pundi Kencing

Jangan Tangguh Untuk Berjumpa Dengan Ahli Urologi, Jika Ini Menyerang!

Juga dikenali sebagai cystitis interstisial (IC), sindrom pundi kencing yang menyakitkan adalah masalah kencing kronik yang menyebabkan rasa sakit dan tekanan di bawah perut. Kes-kes yang berbeza dari setiap pesakit, dan simptom boleh berubah setiap hari, atau mingguan, bulanan, bahkan secara tahunan. Pada masa yang paling teruk, keadaan ini akan membuatkan pesakit ke bilik mandi di mana saja dari 40 hingga 60 kali sehari. Bagi wanita, keadaan kadang-kadang disertai dengan sakit pada vulva, vagina, atau di belakang vagina, sementara lelaki mengalami kesakitan pada buah zakar , skrotum, atau kawasan di belakang skrotum.

 

IKLAN

Pembesaran Prostat

Jangan Tangguh Untuk Berjumpa Dengan Ahli Urologi, Jika Ini Menyerang!

Pembesaran prostat atau hiperplasia prostat (BPH) adalah masalah prostat biasa untuk lebih daripada separuh lelaki yang berusia lebih 60 tahun. Pembesaran bukan kanser ini berlaku apabila sel prostat perlahan-lahan melipat kali ganda dan menyekat uretra yang mana air mani dan air kencing keluar dari badan secara tak terkawal. Tanda-tanda  prostat anda membesar termasuk pengaliran air kencing yang tidak henti-henti, kesukaran memulakan kencing, merasakan pundi kencing masih tidak habis walaupun telah selesai kencing, dan aliran kencing yang lemah atau perlahan.

 

Batu karang

Jangan Tangguh Untuk Berjumpa Dengan Ahli Urologi, Jika Ini Menyerang!

Batu ginjal, juga dikenali sebagai lithiasis renal dan nephrolithiasis, adalah batu mineral kecil dan garam yang terbentuk di dalam buah pinggang. Mana-mana bahagian saluran kencing boleh menderita dengan kehadiran batu ginjal, dan mebyebabkan kencing menjadi satu perkara yang sangat sukar dan menyakitkan. Kes-kes yang tidak begitu kronik hanya memerlukan pesakit untuk minum banyak air dan ubat tahan sakit. Walau bagaimanapun, batu di dalam saluran ini boleh menyebabkan komplikasi dan memerlukan pembedahan untuk disingkirkan. Batu ginjal biasanya akan membuatkan seseorang menghadapi air kencing yang berbau kotor atau berbau busuk, demam dan menggigil, kesakitan ketika membuang air kecil dan kesakitan teruk di bahagian belakang dan belakang.