Dua biji telur separuh masak pada setiap hari untuk sarapan terbukti boleh mengecilkan ukuran pinggang. ‘Lemak jahat’ di dalam telur separuh masak juga merupakan sumber lemak tidak jahat yang sangat baik. Tidak seperti sumber protein atau lemak haiwan yang lain, kerana telur separuh masak tidak akan meningkatkan risiko terkena penyakit jantung.

Tapi dalam proses berdiet kamu perlu bijak mempelbagaikan idea dan resepi untuk memasak telur ni. Barulah tak bosan dan proses berdiet tidak berhenti separuh jalan.

1. Telur Rebus Dalam Bekas Mufin

‘Poached eggs’ ataupun telur yang direbus tanpa kulitnya mungkin susah untuk dimasak. Cuba gunakan ketuhar pula. Masukkan 1 sudu besar air pada setiap lubang mufin, pecahkan sebiji telur pada setiap lubang, tambahkan apa-apa perasa dan bakar selama 12 minit pada suhu 180°C.

2. Memasak Telur Dadar Dalam Plastik

Tuangkan campuran telur bersama perisa ke dalam beg plastik berzip, keluarkan angin dari plastik dan zip plastiknya. Rebus beg tersebut dalam air selama 13 minit.

3. Tambahkan Cuka

Sekiranya anda masih mahu masak ‘poached egg’ ataupun telur rebus tanpa kulit, cuba tambahkan cuka pada air sebelum merebus. Asid yang terdapat dalam cuka membuatkan putih telur lebih sukar untuk berpecah.

4. Tips Telur Goreng Yang Terbaik

Ini bukan telur mata yang biasa-biasa sahaja. Cubalah sendiri. Pecahkan telur ke dalam kuali yang telah dipanaskan dengan menggunakan minyak kanola. Goreng selama 2 minit. Tepi-tepinya akan menjadi rangup, putihnya lembut dan kuningnya cair.

IKLAN

5. Telur Goreng ‘Berkrim’

Untuk membuat telur goreng ‘scrambelled’ ataupun jenis yang hancur, cubalah cara ini. Gunakan telur yang sejuk dan gorengnya dengan menggunakan mentega. Jangan berhenti mengacau telur tersebut dan angkat periuk dari api setiap 20 saat.

6. ‘Poach’ Dalam Plastik

Kali ini, cuba buat ‘poached egg’, telur rebus tanpa kulit, dalam plastik pembalut. Pastikan plastiknya disembur minyak sebelum telur dimasukkan kedalamnya. Rebusnya seperti biasa sahaja.

7. ‘Merebus’ Dalam Bekas Mufin

IKLAN

Masukkan telur dalam bekas mufin dan bakar pada suhu 160°C selama 30 minit.

8. Pizza Telur 

Sekiranya anda bakal melayan tetamu yang ramai, masak telur dengan cara ini. Tuang campuran beberapa biji telur ke dalam dulang besar, taburkan perisa atau tambahan lain, masak dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 230°C. Setelah masak, potong telur tersebut sebelum dihidang.

9. Telur Rebus Yang Paling Sempurna

Setelah sahaja keluarkan telur rebus dari air panas, masukkan terus ke dalam air sejuk berais.

IKLAN

 

10. Resipi Avokado Telur

Resipi ini mudah sahaja. Potong avocado pada belah tengah. Masukkan telur ke dalam lubang bijinya dan tambahkan perisa. Masak dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 200°C.

11. Cara Memasak ‘Sous Vide’

Inilah cara ‘sous vide’. Ianya akan membuatkan telur dimasak seperti kastard. Caranya, masukkan campuran telur dan perasanya ke dalam botol kaca. Tutupkannya dengan penutup besinya. Masukkan bekas-bekas kaca tersebut ke dalam bekas besi yang dipenuhi air. Seterusnya, masakkan dalam ketuhar selama 45 minit pada suhu 75°C.

12. Telur Goreng Dalam Ketuhar Gelombang Mikro

Panaskan campuran telur dan perisanya dalam ketuhar tersebut selama 45 saat. Keluarkan dan kacaukan campuran tersebut. Masukkan semula ke dalam ketuhar dan panaskan lagi selama 45 saat.