Maskulin kini berada di dalam aplikasi   
Maskulin kini berada di dalam aplikasi   
Home Fesyen Jenis Pakaian Tak Patut Lelaki Pakai Bila Ke Kenduri Kahwin

Jenis Pakaian Tak Patut Lelaki Pakai Bila Ke Kenduri Kahwin

Seperti mana yang anda semua maklum ketika musim cuti perayaan akan ada banyak kenduri kahwin di langsungkan. Ia menjadi masa piliha kerana inilah waktu dan ketikanya di mana ramai sanak-saudara berkumpul.

Kemeriahan kenduri kahwin di musim perayaan memang sedikit berbeza tatkala ramai masih dalam mood beraya. Ketika Hari Raya kita semua segak lengkap dengan Baju Melayu dan bersamping. Tapi bagaimana pula dengan kenduri kahwin.

Sebagai lelaki walaupun anda kasual macam mana sekali pun perlulah ada adab dan etika pemakaian yang betul ketika menghadiri kenduri. Umum menganggap tidak sopan bagi lelaki untuk memakai pakaian atau kasut yang terlalu kasual ketika menghadiri majlis perkahwinan.

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa jenis pakaian dan kasut yang sepatutnya dielakkan oleh lelaki ketika menghadiri majlis perkahwinan:

IKLAN

T-shirt atau baju tanpa lengan

Lelaki sepatutnya mengelakkan memakai pakaian kasual seperti t-shirt atau baju tanpa lengan ketika menghadiri majlis perkahwinan. Sebaliknya, mereka sepatutnya memilih kemeja atau pakaian tradisional Melayu seperti baju Melayu.

Seluar pendek

Seluar pendek tidak dianggap sebagai pakaian yang sesuai untuk majlis perkahwinan di Malaysia. Lelaki sepatutnya memakai seluar panjang atau pakaian tradisional Melayu seperti sampin.

IKLAN

Sandal atau selipar jepun

Lelaki sepatutnya mengelakkan memakai kasut berbuka seperti sandal atau selipar jepun ketika menghadiri majlis perkahwinan. Sebaliknya, mereka sepatutnya memakai kasut berjenama atau kasut tradisional Melayu seperti Jutti.

IKLAN

Seluar jean

Lelaki sepatutnya mengelakkan memakai jeans ketika menghadiri majlis perkahwinan, kerana ia dianggap terlalu kasual. Sebaliknya, mereka sepatutnya memilih seluar dress atau pakaian tradisional Melayu seperti baju Melayu.

Jersi bola sepak

Iya, semua orang tahu anda adalah penyokong setia dan peminat fanatatik sesebuah pasukan. Tapi usahlah sampai ke kenduri kahwin pun masih nak mengenakan jersi bola. Apatah lagi jersi itu penuh dengan segala macam corak dan juga logo penaja kelab tersebut.

Semoga perkongsian di atas boleh memberikan manfaat untuk anda semua!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI