MASKULIN rasa anda semua terutamanya peminat filem superhero pasti sudah menonton ‘Aquaman’, bukan?

Pastinya penampilan pelakon utamanya, Jason Momoa menjadi antara perhatian utama jalan cerita adiwira berasal dari laut dalam ini. Ketegapan badan Aquaman menjadi bualan ramai para warganet ketika dia mula diperkenalkan dalam filem sebelumnya, ‘Justice League’.

Usah risau kerana anda juga mampu mendapatkan dada bidang dan badan tegap sepertinya dengan melakukan senaman yang memberi kesan kepada otot dada.

Jika Mahu Dada Bidang Bak ‘Aquaman’, Ini 6 Teknik Senaman Boleh Anda Lakukan

Otot dada terdiri dari 1 otot utama (otot besar) yang namanya Otot Pectoral. Otot ini sebenarnya terdiri dari pectorial major, minor dan clavicle head. Untuk memudahkannya kita membahagikannya kepada 3 saja iaitu Dada Bawah (lower chest), Dada Tengah (middle chest) dan Dada Atas (upper chest).

Latihan ini adalah antara latihan yang terbaik untuk dada terutamanya yang ingin membina otot dada. Lakukanlah dengan pegangan sedikit lebih lebar dari lebar bahu. Jangan terlalu lebar kerana ia akan membebankan sendi. Turunkan beban tersebut perlahan-lahan sehingga menyentuh dada di daerah puting. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk membina otot dada yang lebih kekar dan sasa.

Jika Mahu Dada Bidang Bak ‘Aquaman’, Ini 6 Teknik Senaman Boleh Anda Lakukan

Incline Press

IKLAN

Latihan press dengan incline akan memberikan lebih banyak tekanan pada bahagian dada hingga ke atas. Sudutnya pula jangan dilakukan terlalu tinggi. Cukup dengan sudut sekitar 200 – 300 saja dan biarkan ia agar dapat untuk divariasikan. Latihan juga dapat divariasikan antara penggunaan barbell dengan dumbell.

 

Jika Mahu Dada Bidang Bak ‘Aquaman’, Ini 6 Teknik Senaman Boleh Anda Lakukan

Decline Press (Barbell / Dumbell)

IKLAN

Merupakan gerakan latihan yang serupa dengan Bench Press atau Incline Press, hanya dilakukan di bangku Decline yang mempunyai kecondongan tertentu (sekitar 20 – 30’). Latihan ini menfokuskan tekanan pada otot dada bahagian bawah sehingga otot dada dapat menjadi lebih tebal dan kelihatan “tergantung”.

Jika Mahu Dada Bidang Bak ‘Aquaman’, Ini 6 Teknik Senaman Boleh Anda Lakukan

Cable Crossover

Merupakan gerakan yang membantu untuk mengembangkan otot terutama pada bahagian tengah otot dada. Latihan ini sendiri dapat menguatkan bahagian tengah sesuai dengan posisi jatuhnya cable yang dapat kita atur. Dengan menggenggam kedua tangan pada kabel, kita menarik kabel ke tengah depan sambil memfokuskan otot dada kita. Kabel kemudian dilepaskan secara perlahan.

IKLAN

Jika Mahu Dada Bidang Bak ‘Aquaman’, Ini 6 Teknik Senaman Boleh Anda Lakukan

 

Pec Dec / Butterfly

Latihan ini memungkinkan otot dada untuk bergerak sesuai dengan gerakan semulajadinya yang membawa kedua lengan untuk menuju pusat tubuh. Usahakan agar siku tetap berada pada bahagian pegangan (pads). Jangan menggunakan telapak tangan dengan terlalu banyak dalam latihan ini kerana ia akan mengurangkan tekanan otot dada.

Dumbell Fly

Latihan ini pula digunakan untuk melatih otot dada dengan gerakan yang cukup jauh, sehingga efektif untuk membantu meningkatkan keseluruhan otot. Beban yang digunakan dapat divariasikan namun perlu diingat agar berhati-hati saat menggunakan beban berat. Sebaiknya perlu ada seorang rakan yang membantu menjaga dan mengawasi latihan.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI