Kolesterol memang penyakit yang membimbangkan kerana ia boleh menyumbang kepada serangan jantung dan strok. Jika anda ada tanda-tanda biji kolesterol pada wajah, jangan selamba nak membeli produk. Bukan disebabkan oleh salah produk, sebaiknya anda fahami dahulu kenapa biji kolesterol ini boleh menyerang kulit wajah.

Doktor Khairul Faizie yang berkongsi di laman Facebooknya menasihati orang ramai agar segera merujuk kepada doktor jika anda ada tanda biji kolesterol pada kulit.

Jom ikuti penjelasannya.

Aku terjumpa satu page FB yg jual produk “utk hilangkan biji kolestrol”.

“Biji kolestrol” yg korang risau ni, nama nya pun ada “kolestrol”. So, tolong jangan simply beli produk sapu2 utk di sapu di “biji kolestrol” ini. Tolong jumpa doktor terlebih dahulu.

Kenapa?
Di page yg jual produk dinyatakan sebab2 adanya biji kolestrol, antara nya “pemakanan yg berminyak”. Ok, ini boleh di anggap fakta. Tapi dinyatakan juga punca biji kolestrol ni ialah sebab “udara kotor” ?? Dan “kesan pemakaian barang kosmetik”?? Dan “tak cuci muka dengan betul” ? Ini semua bukan fakta, tidak betul.

Untuk mudah faham, biji kolestrol ni ialah pengumpulan lemak di kulit. Ia terjadi bila level kolestrol jahat dah tinggi dalam badan.

Tu sebab kena jumpa doktor, utk buat ujian darah check level kolestrol. Kena mulakan rawatan ubat kolestrol, bukan sebarangan sapu krim. High cholesterol lagi serius bermakna saluran darah anda tersumbat ➡️ penyakit jantung/ heart attack/ stroke.

Dan terkeluarnya “biji kolestrol” ni ada jenis nya yg ada kaitan dengan penyakit diabetes. Ada yg ada kaitan dengan penyakit keturunan kolestrol tinggi, Familial Hypercholestrolemia, ada yg berkait dengan penyakit hati seperti Primary Biliary Cirrhosis.

IKLAN

Nampak? Tu sebab tolong JUMPA DOKTOR, bukan selamba beli produk. Penyakit2 yg ada kaitan tu, kalau tak dikesan dan dirawat cepat, memang berisiko cepat masuk kubur.

Dan, produk yg dijual guna bahan kimia (ubat) apa? Berapa dosnya? Kekuatannya? Aku tak tuduh produk ini guna bahan terlarang ya, cuma, kalau korang nak tepek sapu ubat cream kat kulit, tolong lah ambil cakna apa benda yg korang sapu. Ubat krim utk biji kolestrol ni kalau doktor pakar kulit guna, dia tahu dos yg sesuai, kekuatan yg sesuai, berapa lama perlu sapu, dan expected side effect yg ada, jika berlaku. Korang beli produk ni, penjual ada nasihatkan tak benda2 ni? Kalau ada, mana dia dapat info nasihat tu? Adakah yg jual krim biji kolestrol ni seorang doktor pakar kulit? Ini isu isu yg korang perlu cakna.

Penyakit terkumpulnya lemak pada kulit sampai kita nampak, dipanggil XANTHOMATA. Ia berasal dari bahasa Greek, xanthos yg bermaksud kuning. Sebab warna lemak / biji kolestrol tu kekuningan atau kuning keorenan.

Ada banyak jenis Xanthomata. Xanthomata lebih byk terjadi pada perempuan.

1) Xanthelasma.
Ini ialah jenis xanthomata yg paling biasa. Plak kolestrol tu banyak di kawasan kelopak mata, atas bawah.

2) Tendon xanthoma.
Selalu jadi di kawasan yg ada tendon atau ligamen. Di jari, di kaki atau tangan.

3) Tuberous xanthoma.
Selalu terjadi di pressure area macam lutut, siku, tumit dan punggung.

4) Eruptive xanthoma.
Jenis yg ni biasanya gatal, dan mungkin sakit jika di tekan. Biasa di kawasan punggung, bahu, lengan.

5) Plane xanthoma.
Boleh berlaku dimana mana bahagian badan.

6) Palmar xanthoma.
Macam jenis plane xanthoma, tapi di kawasan tapak tangan.

So nampak tak? Banyak jenis dan rupa “biji kolestrol” ni.

Dan sebab banyak jenis dan lokasi, maka rawatannya pelbagai. Tapi satu rawatan yg pasti kena buat, ialah ubat utk kurangkan kolesterol jahat (LDL, Triglyceride). Rawatan lain, yg mana ikut kesesuaian:

➡️ Teknik freezing (cryosurgery)
➡️ Laser
➡️ Surgery
➡️ Guna bahan kimia, sapu eg Trichloroacetic acid.

Rawatan2 ini pun mungkin ada side effect, contohnya parut. Ataupun perubahan warna kulit. So doktor pakar akan pantau betul betul masa sesi rawatan. Korang beli produk, kalau jadi side effect, macam mana?