Masih ingatkah lagi jasa dan pengorbanan yang dilakukan oleh ibu bapa kita semenjak dari kecil sehinggalah ke hari ini. Bagi ibu bapa, mereka sanggup melakukan apa sahaja demi masa depan anak yang cerah.Sebaliknya berlaku apabila anak-anak sudah besar dan punya kerjaya dan kehidupan sendiri.

Namun apa yang belaku di negara China ini amat menyayat hari dan mpga memberi pengajaran kepada kita. Demi rasa kasih dan tanggungjawab, seorang penghantar barang di China sanggup membawa bersama ibunya yang menghidap Alzheimer pergi bekerja.

Cai Yujun, 52, mengubahsuai motosikalnya bagi membolehkan ibunya Yang Suxiu membonceng dengan selesa ketika dia membuat penghantaran barang ke kedai komputer sekitar Chengdu.

Sejak disahkan menghidap Alzheimer tujuh tahun lalu, Suxiu yang berusia 92 tahun tidak lagi mampu menjaga diri sendiri, namun sebagai anak, Yujun tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya.

IKLAN

“Ibu telah bersusah payah sepanjang hidupnya untuk kami sekeluarga, kini giliran saya menjaganya,” kata Yujun.

IKLAN

Pasangan ibu dan anak tersebut mengelilingi serata bandar bersama dan Yujun akan sentiasa memegang tangan ibunya setiap kali membuat penghantaran. – SCMP

IKLAN

 

Sumber : ECNS