Mungkin penggunaan avokado dalam budaya masyarakat kita tidaklah terlalu popular. Buah yang berbentuk bulat dengan isi berwarna hijau ini merupakan antara diet penting bagi penduduk di Mexico dan negara-negara Amerika Selatan.

Avokado atau nama saintifiknya Persea americana kini sangat popular di kalangan pengamal diet sihat kerana ia mengandungi banyak khasiat dan nutrien yang baik.

Anda mungkin berasa janggal dan takut-takut untuk cuba makan avokado dalam menu seharian. Jangan risau, kali ini MASKULIN ingin kongsikan beberapa kebaikan avokado terutamanya untuk ada yang ingin menurunkan berat badan.

KAYA NUTRISI

Buah avocado mengandungi banyak nutrisi penting dan biasanya dijadikan hidangan tambahan di dalam banyak juadah di untuk menambahkan rasa dan tekstur.

Di antara nutrisi yang terdapat di dalam buah avocado adalah:

  • Vitamin K
  • Folate
  • Vitamin C
  • Potassium
  • Vitamin B5
  • Vitamin B6
  • Vitamin E

Kebaikan Avokado Untuk Diet Baik, Salah Satunya Bantu Pencernaan

Selain itu, ia juga mengandungi sejumlah kecil magnesium, manganese, copper, zat besi, zink, fosforus, vitamin A, B1 (Thiamine), B2 (Riboflavin) dan B3 (Niacin).

Avokado mengandungi 160 kalori, 2g protein dan 15g lemak. Ia tidak mengandungi kolestrol atau sodium dan kadar lemak tepu yang sangat rendah.

POTASIUM LEBIH TINGGI

Potasium merupakan salah satu nutrien penting dalam diet seharian kita. Ia boleh mengekalkan kestabilan dan fungsi sel di dalam badan dan mempunyai peranan penting dalam badan.

Begitu juga avokado yang mempunyai kandungan potasium yang tinggi. Setiap sajian 100g Ia mengandungi 4% lebih banyak daripada pisang yang selama ini terkenal dengan kandungan potasium tinggi.

Terdapat kajian menunjukkan bahawa pengambilan potasium boleh mengurangkan tekanan darah iaitu antara faktor utama masalah jantung, strok dan kegagalan buah pinggang.

IKLAN

ASID LEMAK MONOTAKTEPU

Buah avokado tidak dinafikan bahawa mengandungi kadar lemak yang tinggi. Malah, 77% kalori di dalam buah ini datangnya daripada lemak tersebut membuatkan buah ini antara buah yang berlemak.

Kebaikan Avokado Untuk Diet Baik, Salah Satunya Bantu Pencernaan

Namun lemak yang terdapat di dalamnya adalah asid oleik yang bermaksud bahawa ia adalah asid lemak monotaktepu. Dan ia memberikan banyak kebaikan kepada badan. Lemak sama juga terdapat di dalam minyak zaitun.

Asid oleik dibuktikan boleh mengurangkan kadar keradangan dan mempunyai kesan yang positif kepada gen pembawa kanser.

BACA: 10 Tip Berkesan Untuk Hilangkan Rasa Mengantuk Ketika Di Pejabat

KAYA SERAT

Serat ataupun fiber merupakan nutrien yang banyak terdapat dalam buah avokado. Serat adalah sejenis bahan tumbuhan yang tidak dicerna di dalam usus.

IKLAN

Ia boleh membantu menurunkan berat badan, mengurangkan kadar gula dalam darah dan memudahkan proses membuang air besar.

KURANGKAN KOLESTROL

Masalah jantung merupakan salah satu punca utama kematian di dunia. Ia sering dikaitkan dengan saluran darah, tahap kolestrol, trigliserida dan tekanan darah.

Avokado mengandungi vitamin B6 dan asid folik dan ia membantu mengawal tahap homocysteine . Tahap homocysteine dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Avokado juga mengandungi vitamin E, glutation dan lemak monotaktepu yang membantu dalam mengekalkan jantung yang sihat.

MEMBANTU MENYERAP NUTRISI

Apabila membincangkan hal nutrisi dan nutrien, ia bukanlah bergantung kepada jumlah semata-mata. Badan juga perlukan kemampuan untuk menyerapnya – dari sistem penghadaman ke dalam sel badan untuk diproses dan digunakan.

Sesetengah nutrien adalah fat soluble yang bermaksud ia perlukan lemak untuk dihadam. Dan ini termasuklah vitamin A, D, E dan K.

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan avokado boleh meningkatkan penyerapan anti oksida sebanyak 26%.

IKLAN

KESIHATAN MATA

Bukan sahaja avokado boleh meningkatkan kadar penyerapan antioksida, bahkan ianya sendiri mengandungi antioksida yang tinggi.

Kebaikan Avokado Untuk Diet Baik, Salah Satunya Bantu Pencernaan

Ini merangkumi nutrisi seperti lutein dan zeaxanthin yang mana sangat penting kepada kesihatan mata.
Satu kajian menunjukkan bahawa nutrisi ini boleh mengurangkan risiko katarak dan degenerasi makula di mana ia sering dialami oleh golongan veteran.

Oleh itu, pengamalan buah avokado boleh memberikan kesihatan kepada mata dalam jangka masa yang lama.

MELEGAKAN SIMPTOM ARTHRITIS

Arthiritis merupakan masalah yang biasa di alami oleh individu yang sudah meningkat usia.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ekstrak buah avokado dan minyak kacang soya, dikenali sebagai Avocado and Soybean unsaponifiables boleh mengurangkan simptom arthirtis pada tulang (osteoarthritis).

KURANGKAN BERAT BADAN

Terdapat beberapa bukti akan kenyataan ini. Di dalam satu kajian yang melibatkan dua kumpulan; satu kumpulan diarah untuk makan makanan yang mengandungi buah avokado manakala sebuah kumpulan satu lagi makan makanan yang sama tanpa buah avokado.

Kebaikan Avokado Untuk Diet Baik, Salah Satunya Bantu Pencernaan

Kemudian, mereka akan disoal dengan beberapa soalan berkaitan dengan lapar dan kadar kekenyangan. Responden yang memakan buah avokado mecatatkan keputusan 23% lebih kenyang.

Jika kajian ini betul, maka dengan kerapkan makan buah avokado anda boleh mengurangkan kadar pengambilan kalori dan lebih senang untuk mengikut jadual diet.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI