AB wheel dan dumbbell merupakan antara dua alat senaman yang cukup popular digunakan sama ada gi gimnasium atau di rumah.

Selain mampu memberi impak maksima terhadap senaman fizikal ia juga memberi dimensi berbeza kepada anda yang ingin mendapat hasil memuaskan.

D sini MASKULIN ingin kongsikan beberapa kelebihan menggunakan AB wheel dan dubbell dalam senaman anda.

KELEBIHAN MENGGUNAKAN AB WHEEL

Kelebihan Mengamalkan AB Wheel & Dumbbell Dalam Senaman Harian Anda

Kenali satu lagi senaman untuk membina otot abdomen menggunakan AB Wheel yang bukan sahaja mudah, namun mampu memberi impak yang maksima kepada abdomen anda.

Meningkatkan kekuatan

Bukan sahaja mampu menguatkan otot pada abdomen, malah ia juga mampu memberikan kekuatan pada keseluruhan tubuh badan anda.

Meningkatkan kestabilan teras

Kekuatan teras bermaksud kekuatan pada bahagian otot-otot tengah anda. Dengan senaman ini juga, ia mampu menstabilkan teras sekaligus menambah baik postur tubuh badan anda.

Kelebihan Mengamalkan AB Wheel & Dumbbell Dalam Senaman Harian Anda

IKLAN

Mengurangkan risiko kecederaan belakang

Senaman AB Wheel juga mampu menguatkan otot anda supaya ia dapat menjaga tulang belakang dan menjauhi daripada risko kecederaan.

Meningkatkan prestasi sukan

Dengan kekuatan teras yang anda perolehi daripada senaman ini, ia juga mampu menguatkan daya ketahanan fizikal anda untuk melakukan pelbagai jenis sukan seperti berlari, melompat, menendang, menumbuk dan pelbagai lagi.

Kelebihan Mengamalkan AB Wheel & Dumbbell Dalam Senaman Harian Anda

Meningkatkan koordinasi & pergerakan

Tidak seperti ‘crunches’ dan ‘sit-up’, senaman AB Wheel menggunakan pelbagai otot dan sendi yang bergerak secara sinergi untuk meningkatkan penyelarasan intermuskular dan intramuskular. Dengan senaman ini juga, anda harus melakukan pergerakan yang besar yang mana, ia mampu meningkatkan kadar fleksibiliti dan mobiliti anda.


 

IKLAN

KEBAIKAN MENGGUNAKAN DUMBELL DALAM LATIHAN

Kelebihan Mengamalkan AB Wheel & Dumbbell Dalam Senaman Harian Anda

Salah satu cara terbaik dan banyak impaknya dalam latihan membina otot adalah dengan menggunakan bebanan sama ada menggunakan berat badan sendiri ataupun dengan alatan senaman seperti dumbell.

Lebih bertenaga

Tidak cepat letih dalam melakukan tugas tugas seharian.

Dapat melakukan sesuatu dalam waktu lebih lama

Dengan memiliki daya tahan otot yang baik, anda boleh menaiki tangga dengan keadaan selesa dibandingkan dengan orang lain.

IKLAN

Kelebihan Mengamalkan AB Wheel & Dumbbell Dalam Senaman Harian Anda

Potongan badan menarik

Dengan bentuk badan yang menarik, ia akan membina keyakinan individu dalam menghadapi kehidupan seharian dan secara langsung berpikiran positif dalam menangani masalah.

Melakukan kerja berat dengan mudah

Mengangkat/ mengalihkan pasu bunga atau mengangkat baldi yang berisi air dengan mudah tanpa merasa letih dan sakit otot.

Kelebihan Mengamalkan AB Wheel & Dumbbell Dalam Senaman Harian Anda

Mengelakkan kecederaan otot

Bila mana otot kaki menjadi kuat, kebarangkalian untuk jatuh adalah tipis begitu juga jika otot bahagian atas badan kuat, anda akan mempunyai postur yang baik dan boleh mengelakkan daripada sakit pinggang dan menghindarkan sakit arthritis.

Membina kepadatan tulang

Masalah utama bila usia semakin meningkat ialah tulang akan menjadi rapuh. Dengan melakukan latihan bebanan menggunakan dumbell, tulang akan menjadi lebih padat. Ini akan mengurangkan risiko penyakit osteoporosis.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI