Apakah perasaan anda sebagai seorang lelaki jika anda sering dipuji kerana anda mempunyai bau badan yang menarik dan wangi? Sebagai seorang lelaki kita sering terdedah dengan pelbagai keadaan yang akan menyebabkan kita mudah berpeluh dan mempunyai bau badan yang tidak menyenangkan. Jadi, bagaimanakah caranya untuk anda dapatkan bau badan yang segar dan wangi sepanjang hari?

Kerap Berbau? Ini 7 Trik Beli Haruman Supaya Badan Tak Berbau Tengik!

BERBELANJA/MELABUR KEPADA MINYAK WANGI YANG BERKUALITI

Mungkin segelintir daripada anda tidak kisah berbelanja lebih untuk sebotol minyak wangi. Ini kerana, minyak wangi mahal mempunyai ketahanan bau yang lama dan mempunyai bauan yang ekslusif.

Anda perlu kaji lebih tentang minyak wangi. Terdapat minyak wangi yang ekslusif dan jarang ditemui di beberapa buah butik berjenama atau kedai kedai yang menjual minyak wangi yang ekslusif. Terdapat banyak butik kedai wangi yang mempunyai koleksi istimewa mereka sendiri.

EKSPERIMEN DENGAN PELBAGAI BAUAN

Sesuatu bauan yang anda gunakan tidak akan jejaskan ketampanan/kemaskulinan anda. Tetapi bauan yang tradisional seperti bau “wood and musk and soil” adalah sesuatu yang akan membuatkan anda lebih menonjol. Jangan takut untuk menjadi sedikit “keperempuanan”. Cuba pakai minyak wangi yang “unisex” untuk tonjolkan sesuatu yang istimewa dalam diri anda.

IKLAN

Kerap Berbau? Ini 7 Trik Beli Haruman Supaya Badan Tak Berbau Tengik!

CARI BAU YANG MELAMBANGKAN ANDA

Terdapat keistimewaan jika anda seseorang yang mempunyai koleksi minyak wangi yang banyak. Jika anda dah menjumpai bauan yang anda minat, jadikan bauan itu sebagai satu “trademark” untuk diri anda kerana ia secara tidak langsung akan melambangkan personaliti anda. Untuk memilih bauan tersebut, ia harus mempunyai jenis bauan yang anda selesa dan suka. Kelebihan nya jika seseorang rindukan anda atau terserempak dengan bauan yang sama seperti bauan anda mereka akan beranggapan seperti “oh, saya ingatkan yang itu awak!”

BELI MINYAK WANGI YANG BAGUS DAN LEBIH DARI SATU UNTUK TAMPAK LEBIH MENARIK

IKLAN

Walaupun anda mempunyai bauan anda tersendiri atau mempunyai minyak wangi yang selalu anda gunakan, tidak salah untuk guna atau beli bauan yang lain. Ia lebih tertarik jika anda mencuba sesuatu yang lain daripada kebiasaan. Pastikan anda sentiasa membawa minyak wangi anda kemana mana. Anda perlu sentiasa berbau harum sepanjang masa.

Kerap Berbau? Ini 7 Trik Beli Haruman Supaya Badan Tak Berbau Tengik!

MEMILIH BAUAN MENGIKUT CUACA

Memandangkan Malaysia kebanyakan hanya bercuaca panas, anda disarankan untuk memilih bauan yang baunya lembut dan tidak tajam. Bau yang tajam dan kuat kurang sesuai bagi cuaca panas. Ini kerana bauan tersebut tidak memberi kesegaran. Anda disarankan untuk memilih minyak wangi yang baunya lembut seperti musim sejuk baru sahaja berlalu. Minyak wangi yang memberi bauan lembut adalah sesuai untuk musim panas. Ia seperti bauan yang menyegarkan. Contoh seperti bau bauan bunga dan minimal.

IKLAN

SEMBUR DI TEMPAT YANG BETUL

Terdapat satu teori yang menyatakan bahawa jika minyak wangi disembur pada tempat yang betul, bauan tersebut akan kekal lama pada pakaian anda. Dimanakah anda patut sembur minyak wangi anda? Di kaki? Pergelangan tangan? Rambut? Di bahagian pinggang anda?  Bukankah itu yang selalu wanita lakukan? Adakah itu cara yang betul atau salah?

Setiap orang mempunyai tubuh yang berbeza. Ketahanan bau minyak wangi bergantung kepada jenis tubuh seseorang. Sembur di leher adalah sesuatu yang membazir! Tambahan pula, jika anda baru cukur jambang anda pada bahagian itu dan sembur minyak wangi, kulit anda akan bertukar menjadi pedih kemerah merahan.

Terdapat fakta mengatakan anda tidak boleh sembur lebih daripada 4 semburan tetapi ini bergantung kepada bau minyak wangi tersebut. Saya sarankan anda buat satu atau dua semburan pada bahagian dada, satu semburan pada setiap bicep anda, satu semburan di tulang kolar dan satu semburan di belakang leher/tengkuk.

DEODORANT

Kita sebagai lelaki bertuah kerana kita mempunyai banyak pilihan deodorant yang berada di pasaran dengan pelbagai fungsi. Deodorant lelaki mempunyai bauan yang kuat dan segar. Pilih deodorant yang betul dan jangan lupa pakai deodorant tiap kali anda hendak meniggalkan rumah. Ini kerana, deodorant boleh membantu anda untuk bau hebat selain daripada minyak wangi.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI