Dalam tempoh beberapa hari ini nama Tesla kembali tular di negara kita. Ini mungkin berkait rapat dengan pertemuan dan perbincangan secara virtual oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk.

Pertemuan secara virtual itu dilihat menunjukkan perkembangan positif dari segi kerjasama dua hala di antara negara kita dan jenama gergasi dari Amerika Syarikat tersebut.

Lebih menarik lagi, PM Anwar Ibrahim turut mengumumkan bahawa Tesla bakal membuka ibu pejabatnya di Selangor pada tahun ini.

Kereta Elektrik Tesla, Ini Perkara Perlu Anda Tahu Sebelum Rancang Membelinya

Petemuan selama 25 minit itu juga dilihat telah membuka lembaran baharu buat industri automotif di Malaysia. Tesla yang merupakan pembikin kereta elektrik terkemuka dilihat seiring dengan hasrat kerajaan mengukuhkan dan menggalakkan penggunaannya.

Malah dilaporkan usaha untuk membina stesen Tesla Superchargers sedang giat dijalankan dengan 10 lokasi diumumkan di seluruh negara. Selain itu, Tesla turut mengumumkan harga rasmi Model Y untuk pasaran Malaysia pada iaitu RM199,000.

Buat anda yang berkira-kira untuk membeli kereta elektrik Tesla berikut MASKULIN senaraikan 10 perkara penting yang perlu anda tahu! Sebelum beli baca artikel ini dulu ya.

Infrastruktur Pengecasan

Pastikan anda mempunyai akses kepada stesen pengecasan bateri Tesla atau Tesla Supercharges berdekatan dengan tempat tinggal anda.

Ini kerana melakukan pengecasan di rumah memerlukan pemasangan soket atau stesen pengisian dinding, jadi perlu pertimbangkan kemudahan ini sebelum membeli.

IKLAN

Kereta Elektrik Tesla, Ini Perkara Perlu Anda Tahu Sebelum Rancang Membelinya

Harga dan Anggaran

Pastikan semak dahulu harga model Tesla yang anda ingin beli Sebagi contohnya lakukan perbandingan harga di pengedar kereta terpakai dan juga laman sesawang rasminya.

Pilihlah dengan berdasarkan kesesuaia penggunaan harian anda. Ingat bahawa harga kereta dan anggaran pemilikan boleh berbeza berdasarkan model dan ciri yang dipilih.

Prestasi dan Jarak Pemanduan

Anda perlu fahami prestasi dan jarak pemanduan kereta Tesla ingin anda beli. Beberapa model menawarkan pemanduan yang lebih jauh dengan satu cas bateri, sementara model lain mungkin menawarkan prestasi yang lebih tinggi.

Ciri-ciri Keselamatan

Tesla dikenali dengan teknologi keselamatan yang canggih ini terutamanya ‘Autopilot’. Pastikan anda telah faham dengan jelas bagaimana ciri-ciri ini berfungsi dan melakukan tindakan yang sesuai semasa memandu.

IKLAN

Kereta Elektrik Tesla, Ini Perkara Perlu Anda Tahu Sebelum Rancang Membelinya

Penjagaan dan Penyelenggaraan

Sebagai kereta elektrik, Tesla memerlukan penjagaan dan penyelenggaraan yang cukup khusus. Jadi sangat penting anda betul-betul faham akan keperluan penjagaan bateri dan komponen elektrik lain untuk memastikan prestasi optimum kereta.

Ciri dan Pilihan Tambahan

Pastikan anda memahami pelbagai ciri dan pilihan tambahan yang tersedia untuk model Tesla yang anda pertimbangkan. Beberapa ciri mungkin diperlukan untuk keperluan harian anda.

Insurans dan Faedah Cukai

Lakukan sedikit ‘homework’ tentang insurans untuk kereta Tesla dan ketahui potensi faedah cukai atau insentif yang boleh anda dapatkan sebagai pemilik kereta elektrik.

Kereta Elektrik Tesla, Ini Perkara Perlu Anda Tahu Sebelum Rancang Membelinya

IKLAN

Jaringan Servis

Pastikan terdapat pusat servis Tesla yang berdekatan dengan tempat tinggal anda. Ini penting untuk urusan penyelenggaraan dan pembaikan.

Ruang Simpan Kereta

Pastikan anda mempunyai ruang yang sesuai untuk meletakkan kereta Tesla anda terutamanya di kediaman.

Pandu Uji

Sama seperti kereta lain jika anda mahu rasa sendiri pengalaman memandunya sebelum dibeli buatlah janji temu untuk pandu uji. Ketika inilah anda boleh sedikit sebanyak uji prestasi, keselesaan dan ciri-ciri untuk memastikan ia sesuai dengan keperluan anda.

Ingat! Sebagai pelanggan adalah penting untuk melakukan penyelidikan yang mendalam sebelum membeli kereta Tesla atau mana-mana kereta lain.

Pastikan anda memahami sepenuhnya kelebihan dan kekurangan kereta elektrik dan mempertimbangkan keperluan dan gaya hidup anda sebelum membuat keputusan pembelian.

Semoga membantu!

Jangan lupa subscribe YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI