Setiap kali tiba musim perayaan pastinya kita akan mendengar tentang operasi keselamatan jalan raya yang dijalankan oleh pihak berkuasa terutamanya dari pihak polis trafik.

Pada hari ini Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim telah mengumumkan bahawa operasi keselamatan jalan raya bersempena Tahun Baru Cina akan dijalankan bermula pada 29 Januari hingga 12 Februari 2019.

Memetik laporan dari Astro Awani, sebanyak enam kelasahan utama sepanjang operasi yang dikenali sebagai OP SELAMAT 14 2019 bakal dikenakan saman berjumlah RM300 serta-merta.

Jadi apakah kesalahan jalan raya yang bakal disaman secara serta merta tersebut?

IKLAN

6 kesalahan tersebut ialah;

  • MEMANDU DI LORONG KECEMASAN
  • MEMOTONG DI GARISAN BERKEMBAR
  • MENGGUNAKAN TELEFON BIMBIT KETIKA MEMANDU
  • MEMOTONG BARISAN
  • MELANGGAR LAMPUR ISYARAT
  • MEMANDU MELEBIHI HAD LAJU

BACA: Jika Kemalangan Kenderaan Tiada Cukai Jalan, Anda Sebenarnya Boleh Claim!

Ketahui 6 Jenis Kesalahan Saman RM300 Serta Merta Sepanjang Op Selamat 14

IKLAN

Dalam pada masa yang sama beliau turut mengumumkan bahawa dua lorong kecemasan lebuh raya PLUS di negeri Perak akan dibuka iaitu laluan antara Simpang Pulai-Gopeng berdekatan Hentian Sebelah Pulai di antara kilometer 287 hingga 289.95 dan laluan dari Slim River menghala ke Sungkai di KM367.3 (arah Utara).

Tambah beliau lagi untuk melancarkan pergerakan trafik anggota polis juga akan ditempatkan di kedua-dua laluan yang dinyatakan di atas. Pembukaan lorong kecemasan ini dijangka mampu mengurangkan masalah kesesakan.

IKLAN

Buat anda yang ingin pulang ke kampung halaman ataupun bercuti pada msuim perayaan Tahun Baru Cina, berhati-hatilah di jalan raya. Dan ingat jangan lakukan 6 kesalahan di atas.

Kalau tak RM300 bakal melayang untuk setiap satu kesalahan!

Foto: PDRM

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI