Cara Cepat Mengatasi Kulit Kering Secara Alami dengan Mudah

Kulit kering buat muka nampak tua dan tak bermaya. Ikut tip ini pasti berkesan!

Mengatasi kulit kering sebenarnya cukup sederhana, namun juga perlu konsistensi. Hanya dengan mengubah beberapa cara dan aktiviti harian, ia nya pasti membantu!

  1. Ubah frekuensi dan durasi mandi

Salah satu kebiasaan perkara yang harus diiubah adalah frekuensi dan durasi mandi. Mandi terlalu kerap memang dapat membuat kulit bersih. Namun, ini dapat menyebabkan minyak semula jadi di kulit hilang sehingga jadi kering.

Pastikan kamu mandi setiap hari, tapi lakukan secukupnya, jadi jangan terlalu kerap. Selain itu, pastikan pula mandi tidak melebihi waktu 10 minit dan tidak kurang dari 5 minit. Kebiasaan ini akan membantu kamu mengatasi kulit kering.

  1. Gunakan sabun pelembap

Pelbagai punca boleh menyebabkan kulit kering. Salah satu yang paling kerap menyebabkan seseorang mengalami masalah ini adalah sabun yang kurang sesuai.. Terutama jika sabun badan kamu gunakan untuk muka.

IKLAN

Oleh sebab itu, mulai sekarang pastikan menggunakan sabun yang mengandungi pelembap untuk menjaga kesegaran kulit. Apalagi khusus untuk sabun wajah, sebaiknya pilih yang mengandung tinggi pelembap.

  1. Pakai pelembap setelah mandi

Menggunakan sabun pelembap saja tidak cukup. Bila perlu, gunakan pelembap setelah mandi. Penggunaan pelembap kulit setelah mandi ini akan membantu kamu mengatasi kulit kering sepanjang hari, apalagi ketika cuaca berubah-ubah seperti sekarang ini.

Ada banyak sekali produk pelembap kulit yang dijual di pasaran. Masing-masing tentu memiliki kebaikan tersendiri. Apapun pilihan kamu, pastikan pelembap tersebut mengandung banyak nutrisi untuk kulit.

  1. Hindari panas berlebihan

Meskipun kamu menggunakan lotion pelembap yang mampu melindungi kulit dari sinar matahari (sun block), sebaiknya hindari kulit dari panas berlebih dalam waktu yang lama.

IKLAN

Sinar ultraviolet sangat buruk bagi kulit. Tak hanya menyebabkan kulit kering dan bersisik saja, tapi juga dapat menimbulkan kanser kulit. Oleh itu, setiap kali keluar rumah gunakan pelindung seperti topi dan jaket.

  1. Cukup mineral dalam tubuh

Pada dasarnya tubuh kita terdiri 70 % lebih dari cecair. Apabila cecair dalam tubuh berada di bawah nomal atau kurang, maka akan mengakibatkan kulit menjadi kering, bersisik, pecah-pecah, dan bahkan lebih parah lagi.

Untuk mengatasinya kamu harus memperbanyakkan mengambil air putih. Para doktor mengesyorkan untuk mengambil minimal 2 -3 liter air putih sehari. Bagi kamu yang belum terbiasa minum banyak air putih, cuba untuk megambil dengan kadar yang sedikit dan ubah isi padu air dari hari ke hari.

IKLAN
  1. Lakukan aktivti sukan secara rutin

Adakah kamu jarang bersukan?? Hampir 50 % penderita kulit kering jarang melakukan aktivtiti sukan (senaman). Keluarnya peluh bila bersenam cukup baik untuk melembapkan kulit secara alami, tapi jarang yang tau.

Kamu tak perlu melakukan senaman yang berat-berat. Hanya dengan jogging, yoga, dan jalan setiap pagi hari minimal 30 minit saja akan membuat kulit serta tubuh tetap sihat. 

  1. Berhenti merokok dan hindari asap rokok

Merokok tidak hanya berbahaya untuk paru-paru saja. Hasil kajian di Harvard University membuktikan asap rokok dapat mencuri kelembapan di kulit, sehingga membuatnya kering, kusam, dan pecah-pecah.

Selain berhenti merokok, kamu juga harus menghindari asap rokok, kerana asap rokok dapat mengurangkan produksi kelenjar minyak di kulit.

Sumber: cantikitu.com

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI