Kepala botak tengah menjadi masalah yang sering berlaku apabila berusia. Ramai golongan lelaki sebolehnya cuba elak untuk botak tengah, namun ia tetap terjadi dan masih ramai tidak tahu apa punca sebenarnya.

Namun anda boleh elak perkara ini berlaku jika sentiasa menjaga rambut dan amalkan gaya hidup, pemakanan dan tidak berdepan stres melampau.

Ini 5 sebab utama mengapa fenomena ‘botak tengah’ ini boleh berlaku kepada seorang lelaki.

Bahan Kimia Berlebihan

Menggunakan bahan kimia pada rambut juga merupakan salah satu faktor yang melambatkan pertumbuhan rambut. Melakukan bleaching, rebonding, mengerintingkan rambut atau kerap menggayakan rambut boleh menyebabkan rambut rosak dan ‘mati’.

IKLAN

Kurang Tidur & Tak Cukup Rehat Antara Punca Rambut ‘Botak Tengah’

Tekanan 

Gangguan emosi merupakan salah faktor terbesar untuk memiliki rambut yang tidak berkualiti. Menderita akibat stress boleh menyebabkan rambut anda gugur dengan sangat cepat.

BACA: Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat

IKLAN

Kurang Nutrisi

Antara faktor lain yang menyumbang kepada permasalahan ini adalah kekurangan nutrisi. Mengamalkan diet yang tidak seimbang akan menghancurkan folikel (akar) rambut sehingga menyebabkan rambut sukar untuk tumbuh.

Pengambilan Ubat

Pengambilan ubat-ubatan secara tak langsung akan memberikan kesan kepada kulit kepala dan juga rambut.

IKLAN

Kurang Tidur & Tak Cukup Rehat Antara Punca Rambut ‘Botak Tengah’

Tak Cukup Tidur

Kurang tidur juga boleh menjadi punca rambut lambat panjang. Sebaiknya anda perlu tidur antara 7 ke 8 jam setap hari bagi menjana sel-sel rambut ketika anda tidur ini kerana ketika itu tubuh dan otak anda seTidur yang mencukupi, antara 7 ke 8 jam dalam sehari mampu menjana sel-sel rambut ketika anda tidur kerana ketika itu tubuh dan otak anda sedang berehat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI