Jika wanita menganggap rambut mereka sebagai mahkota, lelaki juga apa kurangnya. Lihat sahaja di pasaran sekarang pelbagai jenis produk penjagaan rambut boleh didapati.

Ini sekali gus menunjukkan kaum lelaki kini sangat mengambil berat tentang kesihatan rambut mereka.

Selain wajah, rambut merupakan antara visual diri yang pertama akan dilihat oleh orang lain terutamanya wanita. Dan persepsi daripada pandangan pertama itu sangat penting.

Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat

Selain menggunakan pelbagai jenis produk dan juga supplement anda sebenarnya harus menjaga pemakanan seharian untuk mendapatkan rambut yang lebih sihat.

Dengan makan makanan yang kaya dengan nutrien yang terbukti secara saintifik untuk membantu rambut anda, ia boleh mengembalikan sinaran dan kelebatan rambut anda. Berikut adalah makanan yang boleh anda nikmati untuk rambut.

IKLAN

Jadi apakah makanan yang terbaik untuk rambut?

Almond Butter

Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat
Mentega badam mengandungi pelbagai nutrien, termasuk protein, lemak sihat, dan vitamin tertentu, yang semuanya dikaitkan dengan kesihatan rambut. Ia mengandungi vitamin E yang terbukti memberi kesihatan pada rambut anda menurut kajian. Satu kajian telah dibuat terhadap seorang lelaki yang memakan almond butter selama lapan bulan mendapati peningkatan pertumbuhan rambut sebanyak 42 peratus. Hanya satu sudu kacang badam yang menyediakan hampir dua pertiga daripada RDA untuk vitamin E.

Tangerines 

Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat

IKLAN

Mempunyai kandungan vitamin C menjadikan ia lebih mudah menyerap zat besi seperti bayam. Vitamin B12 dalam buah limau kecil ini juga menggalakkan pertumbuhan rambut, mengurangkan keguguran dan melambatkan proses uban. Sebab itu orang cina rambutnya cantik-cantik.

BACA: Lelaki Pun Ada Risiko Kanser Payudara!

Bayam

Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan SihatDalam sesetengah kes (terutamanya di kalangan wanita), kekurangan mineral adalah penyebab keguguran rambut. Menurut Dr. Carolyn Jacob ahli dermatologi dari Eat This Not That, bayam penting untuk memastikan anda tidak mempunyai kekurangan sesuatu dalam diet anda yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Dia juga memastikan tahap protein, besi, vitamin D anda tidak mempunyai kekurangan. Bayam kaya dengan zat besi dan mengandungi sebum, yang bertindak sebagai perapi semula jadi untuk rambut. Hijau daun juga menyediakan asid omega-3, magnesium, kalium, kalsium dan besi. Semua membantu menjaga rambut berkilau, berkilat dan yang paling penting, tidak kering! Bayam merupakan salah satu daripada 8 Superfoods yang Harus Makan Setiap Hari!

IKLAN

Geek yogurt

Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat
Anda selalu tengok patung-patung Yunani berdiri megah dengan rambut lebat bukan? Rambut yang tebal, penuh, rambut berombak. Mungkin menjadi pilihan artistik? Tetapi mungkin ia disebabkan oleh yoghurt pekat dan kaya protein yang golongan ini telah makan sejak 500 B.C. Siapa tahu kan? Haha. Geek Yogurt kaya dengan vitamin B5 (dikenali sebagai asid pantothenic), yang membantu aliran darah ke kulit kepala dan pertumbuhan rambut anda.

Kayu Manis

Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat
Baunya sahaja cukup memikat. Ia bukan saja untuk anda yang ingin memasak, malah ia  membawa oksigen dan nutrien ke folikel rambut anda. Taburkan rempah ini pada roti bakar anda dan kopi anda, atau taburkannya di atas oat anda. Sedap pun sedap juga.

Jambu

Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat

Vitamin C menghalang rambut daripada menjadi rapuh dan pecah. Dalam yang diterbitkan dalam Jurnal Klinikal dan Estetik Dermatologi, penyelidik menguji suplemen oral yang mengandung vitamin C pada wanita dengan rambut menipis. Mereka mendapati peningkatan pertumbuhan rambut yang signifikan pada wanita dengan penipisan rambut berifat sementara apabila wanita itu makan jambu secara harian. Walaupun ada yang mengatakan buah oren sebagai sumber terbaik vitamin C, satu biji jambu merupakan empat hingga lima kali ganda lebih banyak berbanding babuah oren.

Telur

Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat
Pernah ke telur tidak memberi impak terhadap anda? Telur kaya dengan vitamin B dipanggil biotin, yang membantu rambut tumbuh dan menguatkan hujung rambut yang rapuh. Tidak cukup vitamin ini boleh menyebabkan keguguran rambut. Sumber biotin lain yang baik, badam, avokado dan ikan salmon.