1 Ramadhan akan tiba tidak lama lagi, bagi anda yang berpuasa, adakah anda sudah bersedia untuk menyambut bulan suci yang barakah ini? Seperti biasa, untuk mereka yang mengingin kan betuk badan menarik raya 2018 ini, mungkin bulan puasa ini akan menjadi kekuatan anda untuk menurunkan berat badan.

Lakukan 3 Perkara Mudah Pada Bulan Puasa Ini, Dan Miliki Perut Kempis Raya 2018

Ini antara tip untuk puasa Ramadhan pada tahun 2018 unutk melancarkan ibadah puasa anda dalam masa yang sama boleh menurunkan berat badan. Paling penting disiplin kena tinggi. Ini antara persediaan yang boleh anda lakukan.

 

 

  • Sahur dengan makanan yang berkualiti

 

Lakukan 3 Perkara Mudah Pada Bulan Puasa Ini, Dan Miliki Perut Kempis Raya 2018

Selain daripada niat sahur yang boleh melancarkan puasa anda, pemakanan yang baik dan bagus juga menjadi faktor utama dalam menjalan seharian puasa tanpa makan dan minum. Ramai orang yang beranggapan bahawa makan makanan yang berat pada waktu sahur membolehkan seseorang bertenaga sepanjang hari. Tidak ye, untuk anda bertenaga sepanjang hari, makanlah makanan yang mempunyai serat tinggi seperti kurma, susu dan pelbagai jenis protein untuk tenaga berpanjangan. Tak mengapa kalau anda sahur tanpa nasi. Asalkan anda mengambil sedikit karbohidrat pun sudah memadai. Paling penting sayur mentah dan buah-buahan. Ini kerana makanan-makanan ini akan melambatkan rasa lapar dan membantu untuk tenaga berpanjangan.

 

  • Menjaga stamina pada bulan ramadhan

 

IKLAN

Suruh orang makan makanan berkhasiat, tapi apa yang perlu diambil? Untuk mengekalkan badan anda fit dan segar sepanjang bulan puasa, anda perlu memasukkan vitamin dalam sahur mahupun berbuka puasa. Jadi roti john atau murtabak kenalah elakkan. Kata nak kurus?

 

Vitamin A, B Kompleks, C, D, E, K dan mineral wajib ada dalam badan.

 

Vitamin A diperlukan oleh badan kita, terutamanya apabila kita berpuasa selama kira-kira 14 jam setiap hari kerana vitamin A di samping berfungsi untuk mengekalkan ketahanan, juga berguna untuk melembapkan kulit kering dan pecah. Di samping itu, jika pengambilannya lebih kerap, vitamin A akan mengekalkan kesihatan mata anda. Vitamin A juga dikenali sebagai antioksidan yang mampu menangkis radikal bebas yang mengancam kesihatan anda.

Lakukan 3 Perkara Mudah Pada Bulan Puasa Ini, Dan Miliki Perut Kempis Raya 2018

Selain vitamin A, anda juga memerlukan vitamin B kompleks semasa makan dan memecahkan cepat untuk menghasilkan tenaga, mengekalkan sistem dan badan saraf, mengekalkan penghadaman, dan mengawal tahap kolesterol. Vitamin B kompleks adalah koleksi pelbagai jenis vitamin B seperti vitamin B1, B2, B3, B5, B7, B9 dan B12. Di samping itu, anda juga memerlukan pengambilan vitamin C yang anda boleh dapatkan dari:

IKLAN

 

Buah (Orange, Jambu, Kiwi, Beri, Papaya, Nanas, Melon, Ceri, Mango)

Chilli (Chilli Merah, Chili Rawit, Paprika)

Sayuran (Brokoli, Bunga Kol, Tomato, Kubis, Lobak, Peas, Bayam, Kentang)

Lakukan 3 Perkara Mudah Pada Bulan Puasa Ini, Dan Miliki Perut Kempis Raya 2018

Kenapa vitamin C? Kerana ia berguna untuk mengekalkan sistem imun untuk mengekalkan stamina anda semasa berpuasa, vitamin C dipercayai meningkatkan mood anda, jadi mood anda akan berasa lebih baik sepanjang hari dan badan anda akan berasa lebih ringan. Di samping itu, jika anda demam, minum segelas jus oren semulajadi semasa makan dan berbuka puasa akan membantu mengubati demam anda, jadi anda boleh bebas dari selsema dan gangguan demam semasa berpuasa.

Lakukan 3 Perkara Mudah Pada Bulan Puasa Ini, Dan Miliki Perut Kempis Raya 2018

Seterusnya ialah vitamin D, mengapa anda memerlukan vitamin D untuk badan anda? Selain dipercayai mempunyai sifat untuk pertumbuhan dan kesihatan tulang, semestinya, vitamin D mampu mengekalkan sistem kekebalan tubuh anda. Anda sebenarnya boleh saja berjemur di pagi hari untuk mendapatkan vitamin D secara semula jadi melalui sinar matahari, akan tetapi, jika kamu sedang berpuasa, alangkah baiknya vitamin D yang diambil  dari sumber makanan, seperti:

 

Crawfish (Tuna, Makarel, Salmon)

Susu (Susu Murni & Susu Susu)

Orange

Sereal

Keju

Kuning telur

Lakukan 3 Perkara Mudah Pada Bulan Puasa Ini, Dan Miliki Perut Kempis Raya 2018

IKLAN

Selain vitamin D, kamu pun perlu mengambil vitamin E yang dipercayai mampu melindungi diri kita dari toksin atau racun seperti pencemaran udara, sehingga diabetes. Selain itu, vitamin E pun mempunyai fungsi utama juga dalam memelihara kekuatan fizikal, nah bayangkan  jika selama seharian jadual anda padat dengan pekerjaan, pastinya anda mengeluarkan banyak tenaga, namun dengan bantuan vitamin E, fizikal yang berkurangan akan kembali dipulihkan.

Lakukan 3 Perkara Mudah Pada Bulan Puasa Ini, Dan Miliki Perut Kempis Raya 2018

Jika anda mempunyai masalah gastrik pastinya akan sangat mengganggu, apalagi selama berpuasa, vitamin E mampu membantu mengatasi penyelesaian penyakit ulser perut yang anda derita, jadi puasa seharian tidak akan menjadi masalah.

 

 

  • Menjaga pola tidur dan aktif bersukan

 

Di samping pengambilan makanan, minuman, dan pelbagai vitamin dan mineral, anda juga perlu memberi perhatian kepada corak tidur dan terus bersenam sepanjang bulan Ramadan. Walaupun ketika berpuasa, anda perlu melakukan senaman secara teratur dan cukup waktu untuk bersenam yang dapat anda lakukan pada waktu malam selepas tharawih sehingga anda akan tidur nyenyak sampai subuh. Berolahraga sangat penting untuk mengekalkan kecergasan anda, juga dapat membantu membakar lemak degil dari tubuh kerana banyak makanan berlemak yang anda makan ketika berbuka puasa.

Lakukan 3 Perkara Mudah Pada Bulan Puasa Ini, Dan Miliki Perut Kempis Raya 2018

Corak tidur biasa diperlukan untuk badan anda, cuba tidur 8 jam setiap hari, walaupun waktu tidur anda dipotong untuk ibadah, senaman dan persediaan, anda boleh meneruskan tidur anda semasa rehat siang hari, bukankah sebahagian daripada ibada ada bulan Ramadhan? Selamat berpuasa gais! Dan selamat kurus!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI