Labu kuning merupakan salah satu jenis sayur yang masih jarang diamalkan oleh masyarakat. Padahal labu kuning memiliki banyak kandungan gizi. Labu kuning kaya dengan vitamin dan mineral, namun sangat rendah kalori. Fakta tersebut menjadikan labu kuning sebagai salah satu jenis sayur yang sangat bermanfaat bagi kesihatan anda.

Lambat Tua Dan Sukar Gemuk Kalau Amal Labu Kuning Dalam Diet Anda

 Mencegah penuaan

Labu merupakan salah satu sumber beta-karoten yang sangat tinggi. Beta-karoten adalah antioksida yang baik untuk mencegah radikal bebas dan radiasi. Maka dengan mengambil makanan yang kaya beta-karoten dapat membuat anda awet muda. Selain itu juga dapat mencegah kanser dan melawan asma.

 Menurunkan tekanan darah

Labu kuning sangat kaya dengan kalium. Mengambil makanan yang mengandungi kalium, sama pentingnya dengan mengurangkan pengambilan natrium untuk menurunkan tekanan darah. Makanan lain yang mengandungi kalium tinggi adalah nanas, tomato, limau, bayam, dan pisang.

 Baik untuk kesihatan mata

IKLAN

Vitamin C, vitamin E, dan beta-karoten, yang terdapat dalam labu kuning dapat meningkatkan kesihatan mata anda. Bahkan beta-karoten juga terdapat di dalam biji labu. Jadi bagi anda yang memiliki masalah pada mata, dengan mengambil labu kuning boleh menjadi salah satu kaedah rawatan yang betul.

Lambat Tua Dan Sukar Gemuk Kalau Amal Labu Kuning Dalam Diet Anda

 Meningkatkan kesuburan

Berdasarkan penelitian yang dilakukan oleh Harvard Medical School, beta-karoten pada labu yang kemudian diubah menjadi vitamin A di dalam tubuh, dapat meningkatkan kesuburan. Anda yang sedang hamil dan menyusui juga sangat disarankan untuk makan labu.

IKLAN

 Meningkatkan daya tahan tubuh

Vitamin C dan beta-karoten yang terdapat dalam labu kuning sangat baik untuk meningkatkan daya tahan tubuh. Sertakanlah labu dalam menu harian anda agar tidak mudah sakit.

 Baik untuk kesihatan prostat

IKLAN

Biji labu kuning mengandungi phytosterols, yang baik untuk menjaga kesihatan prostat. Orang lelaki disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 28 gram biji labu sebanyak tiga kali seminggu.

Lambat Tua Dan Sukar Gemuk Kalau Amal Labu Kuning Dalam Diet Anda

 Mencegah keradangan

Selain beta-karoten, labu kuning juga mengandungi beta-cryptoxanthin yang dapat mencegah keradangan. Ini sama halnya dengan mencegah terjadinya penyakit yang diakibatkan oleh adanya radang seperti rheumatoid arthritis.

 Menurunkan berat badan

Labu kuning juga sangat kaya dengan serat. Hal tersebut dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Dengan merasa kenyang lebih lama, maka anda dapat terhindar daripada pelbagai makanan ringan yang akan membuat anda gemuk.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI