Background photo created by benzoix - www.freepik.com

Apabila meningkat dewasa masalah jerawat bukan lagi menjadi ‘musuh’ utama yang anda hadapi. Akan tetapi dengan kepelbagaian aktiviti yang anda lakukan dalam kehidupan seharian, wajah terdedah kepada bermacam kotoran.

Kemunculan masalah blackhead pula bakal menghantui anda! Jika ia tak dikawal masalah blackhead ini boleh menjejaskan penampilan kacak anda. Apabila liang wajah anda tersumbat dengan kotoran, sel mati serta minyak maka sakanlah blackhead dan whitehead muncul.

Langkah Terbaik Singkirkan Blackhead Pada Wajah, Barulah Anda Boleh Terus Kekal  Kacak!
Hair photo created by master1305 – www.freepik.com

Jangan biarkan ia berlarutan walaupun ia tak menyakitkan namun blackhead boleh menyebabkan kulit wajah menjadi semakin kusam.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi 4 cara terbaik bagaimana anda boleh hapuskan blackhead pada wajah.

IKLAN

PENCUCI MENGANDUNGI ASID SALISILIK

Langkah Terbaik Singkirkan Blackhead Pada Wajah, Barulah Anda Boleh Terus Kekal  Kacak!
Antara contoh produk yang mengandungi asid salisilik.

Rejimen penjagaan kulit wajah biasanya mempunyai tiga langkah; mencucui, exfoliating dan pelembapan. Namun anda boleh jadikan ia sebagai satu langkah sahaja dengan menggunakan pencuci wajah mengandungi asid salisilik. Ia berfungsi menghakis blackhead yang tersumbat pada liang.

MELEMBAP WAJAH DUA KALI SEHARI

Langkah Terbaik Singkirkan Blackhead Pada Wajah, Barulah Anda Boleh Terus Kekal  Kacak!
Background photo created by freepik – www.freepik.com

Ini antara amalan yang boleh anda lakukan tapi susah untuk dilakukan setiap hari. Dengan menggunakan pelembap mengandungi SPF yang kaya dengan pelbagai nutrien anda boleh mengekalkan kesihatan kulit wajah. Malah ia boleh menghalang segala jenis kotoran untuk melekat.

IKLAN

SAPU TREINOIN SEBELUM TIDUR

Menurut pakar, retinoid dianggap sebagai salah satu langkah terbaik untuk mengecilkan liang roma, menghalang jerawat dan melambatkan proses penuaan wajah. Walau bagaimanapun silalah rujuk doktor atau pakar dematologi sebelum anda menggunakan mana-mana produk yang betul-betul sesuai dengan kulit wajah anda.

IKLAN

PAKAI MASK SEMINGGU SEKALI

Langkah Terbaik Singkirkan Blackhead Pada Wajah, Barulah Anda Boleh Terus Kekal  Kacak!
Man photo created by freepik – www.freepik.com

Cuba tengok orang Korea, tak kira lelaki atau perempuan mereka sentiasa mengamalkan penggunaan mask dalam kehidupan harian.

Sebab itulah ramai di antara mereka mempunyai kulit wajah yang licin dan polos. Menggunakan mask seminggu sekali boleh menghalang berlakunya kotoran tersumbat dalam liang wajah. Pakai selama 10 hingga 15 minit pun sudah mencukupi.

Selamat mencuba ya! Jangan lupa untuk subscribe channel Telegram MASKULIN untuk perkogsian paling terkini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI