Baru-baru ini seorang lelaki dari China merana lumpuh separuh badan akibat terlalu obses bermian game di telefon bimbit setiap hari selepas penat berkerja.

Lelaki Boleh Alami Lumpuh Separuh Badan Akibat Obses Bermain Game, Ini 4 Perkara Patut Isteri Lakukan

Lelaki bernama Wang itu  menyedari badannya tidak dapat menggerakkan badannya dari bahagian perut ke bawah, kemudian dihantar ke hospital dan doktor segera melakukan pemeriksaan dan pembedahan kecemasan terhadapnya. Laporan awal perubatan mendapati, Wang menderita cervical spondylosis (sakit tulang leher) yang menjejaskan tulang belakang serviks. Ia boleh menyebabkan penyempitan ruang yang diperlukan saraf tunjang dan akar saraf yang melalui tulang belakang seluruh badan. Keadaan menjadi semakin buruk apabila Wang kerap baring bermainan permainan di telefon pintarnya selama beberapa jam.

Bermain permainan  secara online melalui telefon pintar merupakan salah satu trend terkini untuk kebanyakan golongan remaja dan dewasa. Hobi bermain game merupakan suatu kebiasaan normal bagi kaum lelaki. Sebenarnya, ramai mengatakan bahawa bermain game dapat menghilangkan stress serta mengisi ruang waktu yang kosong dalam kehidupan harian. Tidak dinafikan memang betul bahawa bermain game dapat memberikan satu kepuasan setelah selesai menghabiskan game tersebut. Namun, terdapat keburukan saat ketika bermain game online itu sendiri.

Lelaki Boleh Alami Lumpuh Separuh Badan Akibat Obses Bermain Game, Ini 4 Perkara Patut Isteri Lakukan

Antara keburukan bermain games online adalah ia amat melalaikan. Banyak perkara yang terabai seperti solat,kerja rumah dan juga waktu belajar. Salah satu perkara yang sering terjadi adalah kerosakan mata jika bermain dengan kadar yang berlebihan.  Sudah pasti kalau bermain game online tanpa had batasan hidup tak terurus dan tidak kemas. Anak-anak berkemungkinan akan mengikut jejak langkah ayah mereka dengan bermain permainan online yang pasti merugikan masa.

Pertama, kita perlu sedar bahawa ada sesetengah lelaki memerlukan masa yang santai yang tidak melibatkan orang lain selepas seharian bekerja. Ini menyebabkan wanita menjadi kecewa kerana mereka memerlukan perbualan dan masa bersama untuk mengeratkan hubungan mereka.Berikut ada beberapa tips untuk suami yang suka bermian games online.

IKLAN

1. Komunikasi dan Berbincang

Lelaki Boleh Alami Lumpuh Separuh Badan Akibat Obses Bermain Game, Ini 4 Perkara Patut Isteri Lakukan

Bercakap tentang perkara ini, biarkan dia tahu yang anda sedar dia suka permainan video dan perlu santai. Beritahu si dia bahawa anda boleh terima hobi mereka itu tetapi dengan syarat. Nyatakan bahawa anda juga mempunyai keperluan yang dia perlu menerima dan memenuhi seperti melayani isteri, anak-anak dan keluarga. Beterus teranglah  tentang perasaan anda seperti rasa diabaikan atau dianggap tidak penting. Gunakan ayat yang jelas dan tidak menyerang suami anda.

2. Membuat perjanjian

IKLAN

Lelaki Boleh Alami Lumpuh Separuh Badan Akibat Obses Bermain Game, Ini 4 Perkara Patut Isteri Lakukan

Jangan terus melarang untuk suami anda tidak bermain games online. Kemungkinan boleh berlaku pertengkaran disebabkan hal ini. Apa yang diperlukan adalah perbincangan antara kedua pihak secara baik. Bincang mengenai waktu dan tempoh yang sesuai untuk bermain games online. Sebagai contoh boleh main ketika anak-anak sudah tidur dan tempoh bermain hanya satu jam. Ini sebagai langkah untuk mengelak diri daripada menjadi ketagih bermain game online dan mengabaikan tanggungjawab. Bersepakat dalam membuat keputusan supaya ada give and take.

3. Kongsi minat bersama

Cuba untuk minat bermain game online bersama dengan suami ketika waktu lapang. Ini akan mengeratkan lagi perhubungan antara suami isteri. Jika anda tidak berminat untuk bermain game online, lakukan beberapa aktiviti yang lain. Ketika suami sedang sibuk bermain game online anda boleh memasak,mengemas rumah,bermain dengan anak,membaca buku dan melakukan sebarang aktiviti untuk mengelakkan diri daripada mencemburui aktiviti suami. Pujuk suami untuk lakukan aktiviti kekeluargaan seperti keluar makan,mendengar ceramah dan lain-lain lagi.

IKLAN

4. Sentiasa memahami

Lelaki Boleh Alami Lumpuh Separuh Badan Akibat Obses Bermain Game, Ini 4 Perkara Patut Isteri Lakukan

Perlu sentiasa mendampingi suami dengan melakukan aktiviti bersama dengannya. Jangan marahkan suami anda jika dia asyik bermain game online ketika itu anda sedang sibuk membuat kerja rumah. Sebaliknya minta tolong suami anda secara sopan untuk menyiapkan kerja rumah. Setelah selesai membuat kerja rumah anda boleh memberi keizinan supaya dia bermain game tersebut ketika waktu lapang. Jangan buang masa untuk memarahi suami sebaliknya pastikan anda berbicara dengan penuh kasih sayang untuk mengelak sebarang pergaduhan.

Para suami yang suka bermain games online pastikan anda memberi perhatian sepenuhnya kepada keluarga. Jangan asyik bermain sehingga lupa melakukan ibadah, tidak makan bersama, tidak mandi dan kurang meluangkan masa untuk keluarga. Isteri sebagai teman hidup anda juga berhak untuk bercakap dengan cara yang baik dan betul. Pastikan si isteri memastikan suami anda mendapat layanan yang lebih baik dari permainan games online tersebut.  

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI