Kredit: LADbible

Seluruh dunia kini berdepan ancaman penularan wabak COVID-19. Bukan sahaja negara kita malah ratusan neara kini mengamalkanan kawalan pergerakan di mana rakyat tidak dibenarkan untuk keluar melainkan hal yang penting sahaja.

Selepas sebulan lebih menjalani perintah kawalan pergerakan kita boleh saksika pelbagai cara kreatif dilakukan oleh warga dunia untuk menghilangkan rasa bosan ketika berada di rumah.

Bagi lelaki yang sudah berkeluarga dan mempunyai anak, ini merupakan tempoh yang cukup menduga. Membuatkan anak berada di rumah duduk diam-diam bukanlah satu perkara mudah kerana masa mereka perlu diisi dengan aktiviti.

Selain ulang kaji pelajaran mereka juga perlu diberikan hiburan yang boleh merangsang minda. Itulah yang dilakukan oleh seorang lelaki, Steve Addison berusia 32 tahun dari Lincoln, United Kingdom.

Lelaki Ini Bina Mesin Arcade Game Retro Untuk Anaknya Sempena ‘Lockdown’
Kredit: LADbible

Steve yang juga merupakan seorang bapa menggunakan tempoh kawalan pergerakan ini dengan membina sebuah mesin permainan video retro atau arcade game khas buat anak lelakinya.

IKLAN

Memetik laporan LADbible, walaupun tidak mempunyai sebarang latar belakang dalam kerja pertukangan, Steve berjaya menyiapkan mesin arcade game tersebut.

Lelaki Ini Bina Mesin Arcade Game Retro Untuk Anaknya Sempena ‘Lockdown’
Kredit: LADbible

Jelasnya, idea ini diinspirasikan daripada hadiah konsol permainan video Atari diterima dari ibu mertuanya.

“Saya hanya bermain beberapa kali menggunakan Atari itu kerana ia mengambil masa juga untuk dipasang di televisyen. Dari situ saya mendapat idea untuk mempunyai kabinet arked sendiri. Keluarga saya merupakan peminat permainan video jadi ia satu keputusan yang tepat,” jelasnya.

IKLAN

Selepas melakukan sedikit ukuran dan lakaran bersadarkan saiz televiyen, Steve menggunakan kadbod sebelum melakukan proses seterusnya menggunakan kayu.

Lelaki Ini Bina Mesin Arcade Game Retro Untuk Anaknya Sempena ‘Lockdown’
Kredit: LADbible

Lebih menarik lagi, Steve membina game arcade ini menggunakan perlatan yang dipinjam daripada ayahnya. Segala teknik potongan serta pemasangan dilakukan berdasarkan tutorial yang dirujuk secara talian.

IKLAN

Bagi butang konsol pula dia mencarinya di laman eBay. Dia bernasib baik kerana menemui penjual yang masih menawarkan butang dicarinya.

Secara keseluruhan Steve mengambil masa selama dua hari untuk membina game arcade ini. Untuk warba cat pula Steve meminta anaknya, Felix memilih warna kegemarannya.

Lelaki Ini Bina Mesin Arcade Game Retro Untuk Anaknya Sempena ‘Lockdown’
Kredit: LADbible

Dengan hanya kos GBP150 (RM817) membeli kayu, elektronik dan kelengkapan pemasangan Steve telah merealisasikan impian anaknya dengan membina mesin game arcade sendiri.

Anaknya, Felix yang bakal menginjak usia 4 tahun cukup gembira bermainan permainan video kegemaran seperti Bubble Bobble, Spyro the Dragon dan Sonic the Hedgehog.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI