Kanser tekak berbunyi seperti sangat menakutkan dan menyeksakan. Mana tidaknya, fungsi penting seperti bercakap, bernafas, makan dilakukan oleh bahagian badan ini. Jika terjejas, anda mungkin menghadapi kesukaran untuk melakukan semua itu.

Menurut World Cancer Research Fund, kanser tekak mencatatkan hampir 500,000 kes di seluruh dunia pada tahun 2018. Daripada angka tersebut, lebih 80% adalah dalam kalangan lelaki (390,361) manakala baki kurang daripada 20% melibatkan wanita (89,635).

Lelaki Paling Ramai Kena Kanser TekakLelaki Paling Ramai Kena Kanser Tekak

IKLAN

Apa itu tekak?

Perkataan tekak atau throat dalam bahasa Inggeris ialah satu istilah yang terlalu umum dan tidak jelas. Dalam perubatan, tekak merangkumi dua bahagian utama bermula dari tiub di belakang hidung hingga kerongkong (esofagus) dan trakea. Bahagian tersebut disebut sebagai:

IKLAN
 • Faring/pharynx (terdiri kepada 3 bahagian; nasopharynxoropharynxlaryngopharynx)
 • Laring/larynx
 • Fungsi utama faring ialah menghubungkan antara mulut dan tiub pemakanan esofagus manakala laring pula berhubung dengan tiub pernafasan trakea dan mengandungi peti suara yang bertanggungjawab menghasilkan suara untuk bercakap.

  Lebih separuh daripada kanser tekak berlaku di faring.

  Lelaki Paling Ramai Kena Kanser Tekak

 • Simptom kanser tekak berkait dengan fungsi faring dan laring

   

  Kanser ini cenderung untuk berkembang dengan cepat. Oleh itu, rawatan awal adalah sangat penting demi memastikan pesakit mampu sembuh dan bebas kanser.

  Apabila terdapat ketumbuhan pada tekak, fungsinya akan terganggu. Simptom yang mungkin berlaku ialah:

  • Perubahan pada suara seperti suara pecah atau serak.
  • Menghadapi masalah untuk menelan atau bernafas.
  • Sakit tekak, batuk, atau sakit telinga yang berlarutan.
  • Sakit kepala.
  • Ketulan pada leher.
  • Berat badan hilang tanpa dirancang.

  Jika anda mengalami mana-mana simptom di atas dan ia berlarutan beberapa minggu, jangan berlengah untuk mendapatkan nasihat perubatan di pusat kesihatan berhampiran. Kebanyakan kanser tekak tidak menunjukkan simptom yang spesifik. Doktor perlu menjalankan beberapa ujian dan pemeriksaan untuk membuat penilaian.

  Tetapi jangan pula anda terlalu bimbang jika berlaku mana-mana simptom yang disebutkan. Ia tidak bermakna anda menghidap kanser tekak. Doktor akan melihat kepada sebab-sebab yang lebih kerap berlaku (seperti jangkitan virus atau bakteria) sebelum pergi kepada kanser.

 

IKLAN

sumber :  (https://hellodoktor.com/)

Oleh  :  Muhammad Firdaus Rahim

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI