Lelaki rambut kembang ala-ala rockers ini pernah tular suatu ketika dahulu selepas kelibatnya mengimamkan solat dirakam jemaah yang lain di sebuah surau.

Dia yang dikenali sebagai Izzat atau lebih mesra dengan panggilan ‘Kembang’ itu tular kerana gaya penampilannya agak lain macam sedikit tetapi masih menunaikan solat.

Banyak spekulasi terhadap Kembang ditimbulkan misalnya :

  1. Tak salah dia berpakaian begitu asalnya ingat Tuhan
  2. Kenapa tak pakai elok sikit untuk menghadap Tuhan
  3. Dan jangan nilai seseorang itu dari luaran sahaja

Namun begitu, cerita yang dikongsikan sebuah laman Facebook DKNYC kali ini tentang Kembang agak berlainan.

Sewaktu Kembang ingin menunaikan solat di sebuah masjid di Johor, dia dihalau oleh seorang pak cik berusia dalam lingkungan 50 – 60 tahun.

Kembang dihalau kerana pak cik tersebut seperti tidak suka melihat penampilan Kembang yang hanya ingin turut sama sujud menyembah Allah.

IKLAN

Assalamualaikum, saja nak cerita pasai kejadian arini. Mamat dalam gambaq ni nama dia izzat a.k.a kembang, mesti ramai…

Posted by DKNYC on Monday, 25 February 2019

Ini sebab orang muda malas ke rumah Allah

Segelintir netizen mendakwa tindakan seperti lelaki tua berkenaan menjadi punca mengapa ramai orang muda jadi malas ke masjid.

“Lainlah kalau pak cik tu tegur elok. Walaupun makan dalam, masih boleh diterima dan ada motivasi untuk berubah.

“Ini kalau sampai dihalau solat ke luar dan ‘diharamkan’ berada satu saf untuk solat berjemaah, apa cerita ni?” sindir Hazrul Aiman.

IKLAN

Pakaian perlu dijaga

Dalam masa yang sama, ada segelintir netizen yang lain berpendapat walaupun Kembang sedang perlahan-lahan mendekati semula Islam, pakaian perlu dijaga.

“Anggaplah solat ini macam nak pergi interview, tapi interview keikhlasan dosa dan pahala menerusi solat secara terus kepada Allah.

“Kalau pergi interview jumpa manusia pakai kemas-kemas, kenapa nak kena interview dengan Allah kita tak nak pakai yang elok-elok? Pencipta kita tu,” komen Nur Jannah Husna.

IKLAN

Apa-apa pun, tak salah jika seseorang itu kembali ke pangkal jalan untuk menemui semula hidayah pencipta dan sebagai anggota masyarakat, mereka perlu dibimbing.

Dalam masa yang sama, jika anda sedang berubah, ubahlah pemakaiannya secara perlahan-lahan juga. Bukan apa, mulut orang kadang-kala menyakitkan hati dan daripada kita serabut, kita jadilah seperti orang biasa.

Namun jika mahu tampil secara luar biasa dan mampu mengharungi semua itu pun, tidak ada masalah.

Apa pendapat anda?