Semakin lama kita berada di rumah sepanjang PKP atau lockdown mungkin semakin bosan dengan rutin senaman harian. Itulah sebenarnya di antara cabaran yang harus kita harungi kerana bersenam seorang diri.

Namun ada beberapa cara untuk kita elak rasa bosan. Salah satunya melakukan senaman yang memberikan fokus kepada bahagian tertentu pada badan. Bagi lelaki di antara baagian badan yang sering diberikan perhatian ialah otot pada bahagan dada atau upper body.

Lihat sajalah badan pelakon aksi terutamanya filem superhero. Hampir kesemuanya mempunyai dada yang cukup bidang dan bentuk yang cantik. Anda juga mampu dapatkan otot badan atau upper body seperti itu!

Lima Senaman Upper Body Mantap, Barulah Badan Sasa Seperti Pelakon Superhero

MASKULIN ingin kongsi sebanyak lima jenis senaman bahagian dada yang boleh anda lakukan sendiri sepanjang tempoh berada di rumah tatkala berdepan ‘lockdown’.

Jom sama-sama kita cuba!

IKLAN

BAND CHEST FLY

Bentuk senaman pemanas badan yang terbaik boleh anda lakukan khusus untuk bahagian dada. Pergerakan senaman ini juga mampu meregangkan tangan dan bahagian dada dengan kadar tenaga yang optimum.

Dapatkan dua tali senaman dan ikatkan di bahagian stabil. Pegang di kedua belah hujung dan lakukan gerakan ke depan. Bengkokkan badan sedikit ke depan dan cuba rapatkan kedua belah tangan yang memegang hujung tali.

BATWING FLY

Senaman ini pula merupakan jenis senaman yang memerlukan anda berbaring. Mulakan dengan beban yang ringan dan tingkatkannya sedikit demi sedikit.

Caranya mudah saja. Duduk atau baring di atas bangku senaman dengan kedua belah tangan memegang dumbbells. Luruskan kedua belah tangan dan angkat beban tersebut. Ini boleh merangsang otot bagaian dada untuk menjadi lebih fleksibel dan lebih pejal.

IKLAN

INCLINE DUMBBELL BENCH PRESS

Untuk melakukan senaman ini anda juga perlu menggunakan dua dumbbells dan juga kerusi senaman backrest. Pegang kedua-dua dumbbells di atas bahagian dada. Luruskan tangan ke atas dan perlahan-lahan bawa ia ke bawah paras dada. Ulang sebanyak 8 kali dan rehat.

CABLE FLY

Pasangkan tali senaman yang boleh regang di bahagian kiri dan kanan. Pastikan ia dipasang pada paras kepala. Pegang kedua hujung tali dan rapatkan tangan anda ke bawah.

Tangan dan lengan anda akan ‘dikerjakan’ dengan meregangkan bersama talit tersebut. Selepas ditarik ke bawah perlahan-lahan lepaskan regangan itu kembali ke tempat asal. Ulang sebanyak beberapa kali.

IKLAN

DECLINE DUMBBELL BENCH PRESS

Satu lagi bentuk senaman dada terbaik dengan menggunakan dumbbells. Baring di atas kerusi senaman. Letakkan kaki anda di bahagian penahan yang terdapat di kerusi tersebut. Pegang kedua-dua dumbells pada paras dada dengan tangan tang lurus.

Tangan anda harus menghadap ke bahagian kaki dan berat dumbbells berada di luar bahagian bahu. Rendahkan dubmbbelss secara perlahan ke bahagan dada, berhenti seketika dan angkat ke bahagian atas semula.

Semoga 5 jenis senaman ini dapat membantu anda mendapatkan dada yang mantap dan hebat.

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video senaman menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=PNNi4QlM0eU

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI