Siapa yang boleh meramal waktu sihat dan sakit kan. Akibat masalah kesihatan yang tidak baik menyebabkan lelaki ini, Tan Shafy dimasukkan ke dalam wad. Sepanjang berada di wad 6 kali pembedah telah dilalui oleh lelaki ini. Malahan ditahan selama 35 hari di dalam wad. Namun ada cerita menarik yang ingin dikongsikannya mengenai sekeping buku merah yang lusuh.

Sebelum ini, lelaki ini mempunyai satu habit yang akan dilakukan setiap 3 bulan sekali. Iaitu menderma darah. Tanpa culas, itulah rutinnya. Rupa-rupanya, rutin itulah yang telah menyelamatkan bil keseluruhan rawatan hospitalnya yang berjumlah RM19713. Dan selepas subsidi dapatlah pengecualian sejumlah RM878. Tapi akhirnya, jumlah itu semua tak perlu pun dibayar walau satu sen.

Jumlah keseluruhan RM19713.00. Manakala jumlah yang perlu dibayar dan subsidi dari kerajaan adalah RM878.00.

35hari dalam wad.. 6 kali pembedahan..

Bila dibenarkan pulang oleh doctor penyakit dh beransur pulih.. Tapi jantung pulak rasa aktif lebih pada biasa bila ke kaunter HASIL…

Jumlah keseluruhan RM19.713. 00

Jumlah perlu dibayar dan subsidi dari kerajaan RM878. 00

Sy pun hulur buku merah ni pada kaunter.. Puan.. Buku merah sy ni boleh membantu sy ke untuk dapatkan diskaun… Selepas sahaja akaunten tu membelek buku merah sy terus dia print bill yg lain sambil tersenyum dan berkata.. En xperlu bayar apa2 pun…. Waktu tu sy rasa amat terharu dan sujub syukur.. Trima kasih kementerian kesihatan malaysia…..

Harapan sy selepas sahabat2 sy baca kesah sy ni boleh buat ape yg sy lakukan… 3 bulan sekali derma darah.. Lama kelamaan dapat meringankan beban kita bila kita trima rawatan dihospital nanti..

Anda xkan menyesal.. DERMA LAH DARAH..

 

Mendermalah Setiap 3 Bulan Sekali

Harapan saya selepas sahabat-sahabat saya baca kisah saya ini, bolehlah buat apa yang saya lakukan. Tiga bulan sekali menderma darah.

Lama kelamaan dapat meringankan beban kita bila kita terima rawatan di hospital nanti. Anda takkan menyesal. Jom derma darah!

Ini Kriteria Penderma Darah Yang Dicari

Berdasarkan info dari laman web rasmi Pusat Darah Negara (PDN), Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah ini adalah senarai kriteria penderma darah yang layak menderma.

IKLAN

 

ANDA LAYAK MENDERMA DARAH SEKIRANYA :

 

1.Sihat tubuh badan

i) Berumur di antara 18-65 tahun untuk yang pernah menderma.

ii) Berumur di antara 18-60 tahun untuk pertama kali menderma.

iii) 17 tahun (perlu mendapatkan kebenaran bertulis daripada ibubapa/penjaga).

IKLAN

2. Berat badan 45kg ke atas.

 

3. Tidur minimum 5 jam.

 

4. Tiada masalah kesihatan.

 

5. Telah mengambil makanan sebelum menderma darah.

 

6. Tidak terlibat di dalam sebarang kegiatan berisiko tinggi seperti berikut :

  • Hubungan jenis sesama jantina (homoseksual).
  • Hubungan jenis dengan kedua-dua jantina (biseksual)
  • Hubungan jenis dengan pekerja seks komersial.
  • Bertukar-tukar pasangan seks.
  • Mengambil dadah secara suntikan.
  • Menjadi pasangan hubungan jenis kepada golongan di atas.

7. Pendermaan terakhir 3 bulan lepas

 

IKLAN

8. Bagi penderma wanita; tidak mengandung, tidak datang haid, tidak menyusukan anak.

 

9. Jangan menderma jika anda :

 

  • Pernah tinggal di United Kindom (England, Northern, Ireland, Scotlaand, Wales, Isle of Man atau Channel Island) atau Republik Ireland dari tahun 1980 hingga 1996 untuk tempoh 6 bulan (terkumpul) atau lebih.
  • Pernah tinggal di Europe dari tahun 1980 hingga sekarang untuk tempoh 5 tahun (terkumpul) atau lebih.

 

Membawa salah satu dokumen ASAL berikut :

 

Sumber : Tan Shafry

Via : Mingguan Wanita