Makan Segenggam Nasi, Antara Menu Diet Lelaki Ini Turun 30kg Dalam 12 Minggu

Bila sebut menu diet, ramai yang sanggup menolak nasi kerana bimbang sumber karbo ini boleh melambatkan lagi proses penurunan berat badan.

Namun lain pula dengan cara pemain ragbi amatur bernama Muhammad Fikri Hakim bin Ramli atau mesra dipanggil Akim ni mengamalkan pemakanan untuk kurus.

Menurut pemilik Instagram akim.back ini kepada MASKULIN, proses dietnya tidak mengehadkan dia untuk mengambil segenggam nasi bersama segenggam protein dan segenggam sayur-sayuran.

Malah cara yang diamalkannya ini bersama rutin senaman dan suplemen memberikan hasil apabila dia berjaya menurunkan berat badan sebanyak 30 kilogram dalam masa 12 minggu.

“Berat badan saya mula naik mendadak selepas terlibat dalam satu kemalangan kira-kira dua tahun yang lalu sehingga ia membataskan pergerakan saya.

Tambahan lagi selepas pelaksanaan PKP tempoh hari, setiap hari saya hanya makan, minum dan tidur yang diulang-ulang setiap hari serta langsung tidak mengamalkan senaman dan gaya hidup yang sihat sehingga berat badan saya naik mencecah 134 kilogram,” ujar lelaki berasal Terengganu ini ketika ditemu bual oleh MASKULIN.

Faktor ingin menurunkan berat badan.

Disebabkan saya mempunyai masalah kesihatan lutut dan telah menjalani beberapa siri pembedahan di bahagian lutut kiri, doktor pakar ortopedik mengesyorkan agar saya ‘lose weight’. Jika saya ingin kembali ke padang untuk bermain ragbi seperti sediakala, saya perlu ‘in shape’ agar stamina dan prestasi saya berada di tahap yang terbaik. Orang sekeliling juga pernah mengejek dan mengutuk saya dengan gelaran ‘Gergasi’, ‘Si Besar’ dan sebagainya. Namun, saya tidak pernah mengambil hati mahupun terasa dengan sindiran sebegitu. Malah, saya menganggapnya sebagai satu cabaran untuk diri saya ‘improve’ dan bawa diri saya ke tahap yang seterusnya.

Makan Segenggam Nasi, Antara Menu Diet Lelaki Ini Turun 30kg Dalam 12 Minggu

Bagaimana kawal nafsu makan?

Saya mulakan diet dengan mengurangkan portion karbohidrat sedikit demi sedikit setiap hari tapi bukan tak ambil karbohidrat secara mendadak dalam pengambilan diet seharian saya. Saya menggunakan konsep nasi segenggam, protein segenggam dan sayur segenggam dalam gizi pemakanan diet saya. Dan sifu saya iaitu Safwan Othman banyak memberikan kata-kata semangat dan tunjuk ajar yang sangat berguna kepada saya setiap hari.

IKLAN

“Teguran dalam bentuk sindiran adalah perkara biasa kerana saya menerimanya secara positif dan berfikiran terbuka setiap masa”

Perubahan yang dialami ketika bulan pertama melakukan diet.

Antara yang paling ketara adalah bahagian dada dan paha kerana seluar dan baju harian yang saya pakai mulai longgar dan berubah saiz. Mulanya saya terkejut kerana seluar dan baju-baju lama saya yang dahulu sudah boleh dipakai seperti mula-mula saya beli. Ada juga di antara rakan-rakan dan ahli keluarga yang mula menegur perubahan fizikal saya terutamanya di bahagian muka. Kata mereka, muka saya nampak agak cengkung dan ‘jawline’ mula terbentuk.

Makan Segenggam Nasi, Antara Menu Diet Lelaki Ini Turun 30kg Dalam 12 Minggu

Makan Segenggam Nasi, Antara Menu Diet Lelaki Ini Turun 30kg Dalam 12 Minggu

Menu diet sepanjang diet.

Ramai yang bertanyakan kepada saya tentang soalan ini. Apa yang saya boleh kongsi adalah kita perlu kembali kepada asas dan mengawal apa yang kita makan dan perlu melihat balik banyak mana portion yang kita ambil setiap hari. Saya kira berapa pengambilan kalori saya setiap hari agar tidak terbabas dari target saya yang sebenar.

Pemakanan sepanjang 12 minggu diet:
1. Ayam bakar bersama broccoli grill + segenggam nasi (Beras Perang) ataupun segenggam nasi (Beras Basmathi).
2. Menu seterusnya saya tukar dengan ikan kembung bersama bayam kukus + segenggam nasi beras perang ataupun segenggam nasi beras Basmathi.

** Tip pemakanan untuk ‘weight loss’ yang ketara – elak makan daging berwarna merah.

IKLAN

Rutin senaman yang diamalkan sepanjang diet.

Fokus saya adalah untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal – tidak terlalu kurus ataupun tidak terlalu muscular. Untuk latihan rutin senaman, saya fokuskan pada bahagian muscle secara specific. Maksudnya, rutin senaman dada jangan dicampuradukkan dengan rutin senaman bahu ataupun rutin senaman kaki kerana ia akan mengganggu proses untuk memastikan lemak yang berada di bahagian otot dapat dibakar secara sekata melalui senaman yang kita lakukan.

Contohnya:
1. Ahad – rutin senaman biceps triceps
2. Isnin – rutin senaman bahu
3. Selasa – rutin senaman kaki
4. Rabu – rutin senaman dada
5. Khamis – rutin senaman untuk otot belakang

** Sebelum melakukan senaman, buat regangan dahulu untuk mengurangkan risiko kecederaan. Memadai hanya 10-12 minit regangan.

Misi seterusnya selepas turun 30kg dalam 12 minggu.

Makan Segenggam Nasi, Antara Menu Diet Lelaki Ini Turun 30kg Dalam 12 Minggu

Makan Segenggam Nasi, Antara Menu Diet Lelaki Ini Turun 30kg Dalam 12 Minggu

IKLAN

Makan Segenggam Nasi, Antara Menu Diet Lelaki Ini Turun 30kg Dalam 12 Minggu

Perjalanan saya masih jauh kerana selepas ini saya perlu mendapatkan semula stamina dan kekuatan otot yang telah hilang agar saya boleh kembali ke padang seperti sediakala. Selepas proses yang telah saya lalui dalam 12 minggu in, saya mula menunjukkan minat dalam bidang MMA dan Crossfit kerana bidang ini adalah cabang baharu untuk diri saya. Ia lebih mencabar ketahanan mental dan fizikal yang mana ia boleh menimbulkan perasaan teruja apabila mencubanya buat kali pertama.

Tip untuk mengekalkan motivasi diri agar diet anda konsisten.

Saya sentiasa set dalam minda, sampai bila saya hendak berada di takuk yang lama? Kenapa saya tak nak jadi lebih baik dan upgrade diri ke next level? Kalau tidak sekarang, bila lagi? Di situlah saya menanam azam di awal pagi setiap kali saya bangun tidur dan sebelum tidur kerana kita adalah apa yang kita fikirkan. Kita pasti boleh lakukan kalau kita berusaha dengan cara yang betul dan konsisten. Saya meletakkan ejekan dan cacian sebagai pembakar semangat untuk saya menjadi lebih baik lagi dan lagi. Saya buat semua ini bukan kerana saya ingin membalas dendam atau ingin memuaskan hati sesiapa tetapi demi diri saya sendiri dan menganggapnya sebagai satu bentuk kepuasan. Saya bangga dengan pencapaian saya setakat ini.

Nasihat untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan.

1. Penting ambil suplemen untuk tenaga kepada tubuh badan. Saya sendiri mengamalkan dua biji I’nur Slimming sebelum melakukan rutin senaman.
2. Pastikan tidur secukupnya kerana waktu itulah badan kita melalui proses recovery yang sangat penting.
3. Pengambilan air kosong penting untuk memastikan badan tidak kering dan dehidrasi lebih-lebih lagi dengan musim cuaca yang tidak menentu.
4. Sentiasa belajar dan belajar daripada orang yang lebih arif dan jangan kekok untuk sentiasa bertanya.

Jika anda mengalami masalah berat badan sehingga mengganggu tugas-tugas harian, boleh jadikan perkongsian Akim ini sebagai inspirasi untuk anda mencapai berat badan ideal.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Sunscribe & tonton video di Youtube MASKULIN

https://www.youtube.com/watch?v=vgZ0LoK90GE&t=3s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI