Jika anda memiliki kereta pastinya salah satu tanggungjawab yang tidak akan dapat lari ialah penjagaan servis dan komponen kereta yang perlu dipastikan baik.

Salah satu komponen kereta yang sangat penting bagi memastikan pemanduan lebih lancar dan selamat ialah tayar. Kebiasaannya setiap dua atau tiga tahun kita perlu menukar taya baharu – bergantung kepada jarak perjalanan dan corak pemanduan.

Maksud ‘Red Dot’ & ‘Yellow Dot’ Pada Tayar Baru, Rupanya Ada Fungsi Tersendiri
Image by standret on Freepik

Ketika anda menukar tayar kereta yang baharu pernah tak anda perasan terdapat dua titik yang berwarna kuning dan merah di bahagian sisi tayar?

MASKULIN yakin ramai di antara anda pasti perasan akan kewujudan dua ‘dot’ berwarna merah dan kuning ini tapi tidak tahu apa maksudnya.

FAKTOR KESEIMBANGAN

Kebanyakan tayar yang dihasilkan di kilang dan dipasarkan didapati mempunyai dua titik besar atau ‘dot’ yang berwarna merah dan kuning. Ketika tayar dihasilkan kebanyakannya tidak mempunyai faktor keseimbangan atau balance yang baik.

Maksud ‘Red Dot’ & ‘Yellow Dot’ Pada Tayar Baru, Rupanya Ada Fungsi Tersendiri

IKLAN

Oleh sebab itu kebanyakan pengeluar tayar meletakkan ‘yellow dot’ dan ‘red dot’ dengan menggunakan cat pada bahagian sisi tayar. Jika tanda ini selari dengan poin tertentu pada tayar atau rim ia mampu mengurangkan yang diperlukan untuk imbangkan kereta.

Dalam erti kata lain ia berfungsi bagi membantu mendapatkan balancing yang sempurna. Secara tidak langsung membantu mekanik atau juru teknik tayar untuk melakukan proses balancing dengan mudah dan baik.

YELLOW DOT

Apabila tayar dihasilkan di kilang hampir semua tidak mempunyai keseimbangan yang baik. Oleh sebab itu kebanyakan pengeluar akan meletakkan titik kuning pada bahagian tayar yang mempunyai berat paling sedikit.

IKLAN

Apabila memasang tayar kita harus pastikan untuk menyusun titik kuning ini dengan batang injap kerana ini adalah titik paling berat roda. Dengan menjajarkan tempat paling ringan pada tayar dengan titik paling berat pada roda, imbangan tayar atau roda adalah hampir optimum.

Jadi, anda tidak akan menggunakan seberapa banyak pemberat di sekeliling roda untuk mengimbangi tayar dan roda. Berat yang lebih sedikit menjadikan roda lebih seimbang, yang kemudiannya bermakna perjalanan yang lebih senyap, lebih selesa dan tayar yang tahan lebih lama.

Maksud ‘Red Dot’ & ‘Yellow Dot’ Pada Tayar Baru, Rupanya Ada Fungsi Tersendiri

IKLAN

RED DOT

Dengan cara yang sama bahawa tayar tidak pernah seimbang dengan sempurna dari pengeluar, tayar juga tidak pernah bulat sempurna walaupun ia adalah tayar baharu. Tayar mempunyai titik tinggi dan rendah yang berlaku di mana tali pinggang bercantum dan titik ini boleh menyebabkan getaran apabila tayar bergolek.

Titik merah ini menunjukkan titik tinggi tayar. Selalunya roda juga akan mempunyai titik—sama ada titik gerudi atau pelekat untuk menunjukkan titik rendahnya; jika anda mempunyai tanda ini, anda harus menyelaraskan titik merah dengan tanda pada roda dan mengabaikan titik kuning. Dengan melakukan ini anda meminimumkan getaran yang disebabkan oleh titik tinggi tayar.

RED OVER YELLOW

Jika kedua-dua titik merah dan kuning kelihatan pada tayar anda dan anda tidak mempunyai sebarang titik atau tanda pada roda anda, merah diutamakan daripada kuning dan anda harus menyelaraskan titik merah dengan batang injap. Membatalkan titik tinggi lebih diutamakan daripada titik paling ringan tayar yang boleh ditangani dengan berat roda.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak mampu memberikan pencerahan kepada anda. Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI