Bagi ramai penggemar aktiviti senaman memantapkan otot merupakan antara misi peribadi yang wajib dicapai. Senaman yang dilakukan sebagai rutin harian boleh memberikan kesan yang baik untuk kesihatan dan ketahanan diri bukan untuk membina otot semata.

Di antara bahagian otot yang sentiasa menjadi sasaran penggemar senaman ialah lengan terutamanya tricep. Otot tricep yang terdiri daripada gabungan 3 otot bahagian atas lengan mampu menonjolkan karakter anda lebih sasa.

Cukup memakai t-shirt biasa otot tricep anda pasti menyerlah dan menarik perhatian sesiapa sahaja. Jadi bagaimanakah anda boleh membina otot tricep dengan baik?

Ikuti beberapa step senaman MASKULIN kongsi di bawah yang mampu mengubah bentuk tricep anda menjadi lebih mentap dan sasa!

CLOSE GRIP PUSH UP

Mantapkan Otot Tricep Anda Dengan 5 Gerakan Senaman Ini

Tidak banyak senaman melibatkan pergerakan keseluruhan badan boleh membantu otot tricep. Tapi dengan senaman ia ia memberikan impak secara terus kepada bahagian tangan dan lengan. Pergerakan dari atas ke bawah melatih tricep untuk bekerja keras.

IKLAN

TALL KNEELING TRICEPS PRESSDOWN

Mantapkan Otot Tricep Anda Dengan 5 Gerakan Senaman Ini

Salah satu cara paling asas membina otot tricep ialah dengan melakukan senaman pressdown. Duduk berlutut selari dengan torso. Gunakan getah regangan atau kabel untuk sempurnakan senaman ini. Lakukan sebanyak 2 atau 3 reps pun sudah mencukupi.

CLOSE GRIP BENCH PRESS

IKLAN

Mantapkan Otot Tricep Anda Dengan 5 Gerakan Senaman Ini

Untuk melakukan teknik senaman ini anda memerlukan bantuan rakan atau jurulatih. Melakukan angkat berat sambil baring boleh menguatkan otot tangan termaksuklah tricep. Semakin rapat tangan anda maka semakin kuatlah tricep anda bekerja untuk melakukan angkatan.

HALF BENCH SKULLCRUSHER

IKLAN

Bayangkan anda dapat melakukan satu senaman yang bukan sahaja menguatkan abdomen tetapi juga tricep. Inilah senaman yang boleh anda lakukan namun tahap kesukarannya agak tinggi sedikit. Baring di atas bench dengan memegang dumbbell terus di atas bahu. Pastikan bahagian atas badan hingga ke punggung berada hanya separuh di atas bench. Lakukan angkatan sebanyak beberapa reps.

PLANK

Mantapkan Otot Tricep Anda Dengan 5 Gerakan Senaman Ini

Melakukan plank juga memberikan impak yang cukup baik untuk tricep. Walaupun ramai yang nmelakukan plank untuk otot abdomen namun dengan kedudukan lengan yang baik ia boleh melatih otot tricep untuk bekerja dengan keras.

Selamat mencuba!

Dapatkan kasut senaman dan larian dengan harga diskaun cukup menarik di sini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI