Car photo created by diana.grytsku - www.freepik.com

Sejumlah besar kereta yang berada diatas jalan raya kini menggunakan sistem transmisi dan kota gear automatik. Selain lebih mudah untuk dikendalikan kereta dengan kotak gear automatik dilihat lebih efisien penggunaannya terutama di kawasan bandar yang selalu sesak.

Memandu kereta yang menggunakan gear manual merupakan satu cabaran besar dalam kondisi trafik yang sering sibuk dan sesak. Jadi tidak hairanpah ramai lebih selesa dengan kereta menggunakan gear automatik.

Namun memiliki kereta dengan gear automatik juga perlu hadir dengan penjagaan yang baik. Kali ini MASKULIN sama-sama bawa anda perkongsia dari Facebook Pakar GearBox Automatic KL yang memberikan ulasan tentang ‘Tanda Dan Punca Kerosakan Gearbox Automatik’.

Menerusi perkongsian tersebut mereka myatakan dua jenis kerosakan, punca dan juga bagaimana cara untuk elak perkara ini berlaku.

Ikuti perkongsian mereka di bawah:

IKLAN

Situasi 1: Internal Leak

Pada waktu pagi, kereta tidak boleh bergerak walaupun sudah masuk gear ‘D’ atau ‘R’ untuk memulakan perjalanan. Anda kena tunggu enjin kereta panas dalam masa 15 minit dan kadang-kadang ada sampai 30 minit.

Ini adalah petanda menunjukkan gear box ada masalah atau mengalami ‘internal leak’ (kebocoran dalaman), bermakna tiada tekanan dapat dihasilkan oleh sistem hidraulik di dalam gearbox kerana getah seal telah keras. Setelah engine kereta betul-betul panas baru sistem hidraulik dapat berfungsi semula.

Punca berlakunya internal leak dalam gearbox adalah disebabkan oleh minyak gearbox tidak ditukar setelah lama digunakan.

IKLAN

Kebiasaannya minyak gearbox mesti ditukar setiap 6 bulan. Minyak gearbox yang telah lama tidak ditukar akan menyebabkan getah seal di dalam gearbox semakin keras dan menyebabkan kebocoran pada hydraulic system. Tiada tekanan dapat dihasilkan oleh hydraulic system untuk mengubah kedudukan gear di dalam gearbox.

Dua Jenis Kerosakan Gearbox Boleh Buat Anda Sakit Kepala & Poket Rabak!
Car photo created by standret – www.freepik.com

Situasi 2: Masalah Pada Clutch Plate

Semasa dalam perjalanan, masalah berlaku apabila kereta mencapai final gear dan secara tiba-tiba gear pada keadaan FREE. Kereta jadi mengaum dan tiada lajak semasa memandu. Ini terjadi disebabkan oleh masalah pada clutch plate di dalam gearbox.

IKLAN

Kebiasaannya, clutch plate yang bermasalah adalah disebabkan oleh mounting kereta.
Jika berlaku gegaran kereta yang terlalu kuat disebabkan oleh keadaan mounting yang tidak sempurna, gegaran tersebut akan mengganggu sistem transmission kerana enjin kereta bersambung terus dengan gearbox.

Sebarang gegaran akan memberi kesan pada komponen dalam gearbox terutama sekali pada clutch plate. Akan terdapat geseran yang berlaku antara clutch plate, dan ia akan memberi kesan negatif semasa berada di final gear.

Buat anda yang memiliki kereta automatik bolehlah ambil perkongsian ini sebagau langkah penjagaan yang baik. Perhatikan petanda seperti perkongsian di atas ya!

Kredit: Pakar GearBox Automatic KL

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI