Tiada siapa pun yang mahu terlibat dengan kemalangan. Selain membahayakan nyawa ia juga boleh menyebabkan kerosakan yang teruk terhadap kenderaan.

Sebagai pemandu anda memainkan peranan yang sangat penting bagi memastikan keselamatan diri, penumpang dan juga pengguna jalan raya yang lain.

Di situ sahaja anda sudah ada tiga tanggungjawab besar bagi memastikan keselamatan terjamin. Jadi amat penting untuk anda sebagai pemandu menganbuil berat akan faktor keselamatan yang asas seperti mematuhi peraturan jaan raya, menggunakan tali pinggang keledar dan memandu dengan berhatu-hati.

Namun kadangkala selepas melakukan yang terbaik anda juga boleh terlibat dengan kemalangan. Mungkin bukan disebabkan oleh kecuaian smata tetapi kerana blind spot.

Semasa memandu sangat penting untuk anda mengetahui di manakah lokasi blid spot kenderaan anda bawa berbanding kenderaan lain. Apabila anda mengetahui lokasi blind spot dengan baik ia akan membnatu anda melindungi diri dan orang sekeliling sekali gus mengelakkan kemalangan yang sebenarnya boleh dielakkan.

IKLAN

Tahukan anda menggunakan pandangan visi peripheral sahaja tidak mencukupi? Jika tidak mengetahui blind spot dengan baik anda akan berdepan banyak masalah semasa memandu terutamanya semasa ingin bertukar lorong.

Memandu Dengan Lebih Selamat Dengan Mengenali Pasti Lokasi ‘Blind Spot’
Designed by vectorpouch / Freepik

APA ITU BLIND SPOT

Blind spot merupakan kawasan di bahagian sisi kereta anda di mana ia tidak dapat dilihat dengan menggunakan cermin sisi atau cermin belakang. Jadi untuk memastikan kawasan ini selamat sebelum bertukar lorong anda harus memusingkan kepala untuk melihatnya.

IKLAN

Kaedah paling selamat untuk menukar lorong juga sebenarnya cukup mudah. Akan tetapi masih ramai yang terlibat dengan kemalangan akibat tidak ambil serius dengan blind spot.

Ingat sebelum menukar lorong berikan ‘signal’ dahulu untuk memberitahu kenderaan lain di belakang. Kemudian periksa cermin belakang dan cermin sisi. Dan sebelum menukar lorong , toleh dengan pantas di sebalik bahu anda untuk lihat sama ada jalan betul-betul sudah tiada kenderaan terutama di bahagian blind spot.

IKLAN

Dan jika anda membawa penumpang di kerusi belakang usahlah segan untuk meminta mereka meilhat ke bahagian blind spot demi pastikan jalan betul sudah ‘clear’.

Kenderaan model yang lebih maju dan terkini sudah banyak yang dilengkapi dengan sistem amaran dan mengesan jika ada kenderaan di bahagian blind spot.

Jadi ingatlah seberapa handal sekalipun anda mengendalikan kenderaan bahaya blind spot itu tetap akan ada terutamanya bagi mereka yang alpa dan cuai.

Dapatkan aksesori kereta pada harga hebat di sini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI