Image by jcomp on Freepik

Apabila membicarakan tentang penggunaan kereta pastinya kita tidak dapat lari dari memikirkan tentang kos bahan api atau minyak yang harus ditanggung setiap hari.

Tidak dinafikan pelbagai produk telah diperkenalkan semata-mata mendakwa ia boleh menjimatkan penggunaan minyak. Namun rata-ratanya tidak terbukti sama ada ia berkesan atau tidak.

Namun dari segi praktikal ada cara yang anda boleh amalkan untuk mengelakkan kereta atau kenderaan menggunakan lebih banyak minyak dari biasa.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi bebeapa faktor yang mungkin menyebabkan kereta anda menggunakan lebih banyak minyak daripada yang sepatutnya.

Selain itu beberapa langkah atau solusi yang dapat membantu mengatasi masalah tersebut.

Penjagaan Enjin dan Komponen Penting

Enjin yang tidak dijaga dengan baik dan komponen yang haus dapat menyebabkan penggunaan bahan bakar yang tidak efisien.

IKLAN

Pastikan enjin kereta anda sentiasa dalam keadaan baik dengan melakukan penyelenggaraan berkala. Tukar minyak enjin secara teratur dan pastikan komponen-komponen seperti busi, filter udara dan sistem pengeluaran dalam keadaan optimal.

Mengapa Kereta Anda Guna Lebih Banyak Minyak Dari Biasa & Cara Atasi Masalah Ini
Image by prostooleh on Freepik

Tekanan Angin Tayar Tak Sesuai

Tayar yang kurang angin atau terlalu banyak angin boleh menyebabkan kerugian tenaga dan meningkatkan penggunaan bahan bakar.

Semak dan selaraslah tekanan angin tayar secara berkala. Pastikan ia mengikut spesifikasi yang ditetapkan oleh pengeluar kereta anda. Tekanan angin yang betul tidak hanya membantu menjimatkan bahan bakar tetapi juga meningkatkan keselamatan pemanduan.

Gaya Pemanduan Tak Efisien

Percaya atau tidak, gaya pemanduan agresif seperti memecut, brek mengejut dan membiarkan enjin berjalan dalam keadaan bertukar-tukar antara kelajuan tinggi dan rendah dapat meningkatkan penggunaan bahan bakar?

IKLAN

Amalkan pemanduan yang lebih bersifat ekonomi seperti mematuhi had laju, menggunakan brek enjin, dan mengelakkan pemecutan mendadak.

Penggunaan Kenderaan Tambahan

Menadu dengan tingkap kereta terbuka pada kelajuan tinggi boleh meningkatkan rintangan udara dan menyebabkan enjin berusaha lebih keras lalu mengakibatkan penggunaan bahan bakar yang lebih tinggi.

Kurangkan penggunaan aksesori seperti pemacu hawa dan bumbung berbuka pada kelajuan tinggi untuk mengurangkan beban pada enjin.

IKLAN

Pemilihan Bahan Bakar Tepat

Faktor ini tidaklah menjadi masalah yang ketara di kalangan pengguna kereta di negara kita. Ini kerana rata-rata menggunakan minyak RON 95. Namun penggunaan minyak atau petrol yang sesuai dengan spesifikasi kereta anda adalah penting.

Bahan bakar berkualiti rendah atau tidak sesuai dengan enjin boleh menyebabkan pembakaran yang tidak efisien dan meningkatkan penggunaan bahan bakar. Pastikan anda menggunakan bahan bakar yang disyorkan oleh pengeluar kereta.

Mengapa Kereta Anda Guna Lebih Banyak Minyak Dari Biasa & Cara Atasi Masalah Ini
Image by fxquadro on Freepik

Secara kesimpulannya untuk mengurangkan penggunaan bahan bakar yang tinggi pada kereta anda, adalah penting untuk melakukan penyelenggaraan berkala, memantau tekanan angin tayar, mengamalkan gaya pemanduan yang efisien, mengurangkan penggunaan aksesori tambahan dan memilih bahan bakar yang sesuai.

Smeoga perkongsian ini boleh membantu anda. Sama-sama kita menjimatkan kos bahan bakar dan dalam masa yang sama menyumbang kepada kelestarian alam sekitar dengan mengurangkan jejak karbon kenderaan anda.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI