Refuel photo created by prostooleh - www.freepik.com

Lumrah dalam memiliki kereta pastinya anda ingin segala komponen sentiasa berada dalam keadaan yang baik. Salah satu cara untuk memastikan ia sentiasa dalam kondisi boleh berfungsi dengan baik ialah mengamalkan cara pengendalian atau tip yang baik.

Salah satu komponen kereta yang sering dilupakan penjagaannya ialah ‘fuel pump’. Bagi anda yang mungkin tidak biasa dengan komponen ini, ia berfungsi untuk membekalkan bahan api yang diperlukan oleh enjin secara konsisten bagi membolehkannya berfungsi dengan lancar dan baik.

Tip Penjagaan ‘Fuel Pump’ Kereta, Salah Satunya Jangan Biar Lampu Minyak Berkelip Baru Nak Isi
Foto: mechanicbase.com

Atau secara ringkasnya fungsi fuel pump pada kenderaan sebenarnya hanya satu iaitu mengepam bahan bakar dari tangkinya. Petrol yang berada di dalam tangki minyak akan dipam dan dialirkan menuju ruang pembakaran enjin. Sekali gus mengubahya menjadi tenaga yang menggerakkan kereta.

Jadi apabila fuel pump rosak maka fungsi tersebut terjejas dan kereta pun tidak akan boleh bergerak. Jadi bagaimana untuk pastikan fuel pump sentiasa dalam keadaan baik?

Salah satunya ialah tabiat yang kita selalu lakukan ketika menghidupkan kereta dan juga amalan mengisi minyak. MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari saudara James Alatin di laman media sosial, TikTok.

Berikut dua amalan yang boleh mengelakkan fuel pump rosak dengan cepat.

IKLAN

JANGAN TUNGGU LAMPU MINYAK MENYALA BARU ISI MINYAK

MASKULIN yakin ramai yang suka lakukan tabiat seperti ini, bukan? Selagi lampu minyak berlum menyala atau berkelip selagi itulah anda tidak akan isi minyak. Sebenarnya amalan melengahkan isi minyak seperti ini tidak baik untuk fuel pump.

Tip Penjagaan ‘Fuel Pump’ Kereta, Salah Satunya Jangan Biar Lampu Minyak Berkelip Baru Nak Isi

Amalan seperti ini hanya akan mendatangkan keburukan kepada fuel pump. Mungkin dalam jangka masa pendek ia tidak menampakkan kesan tapi dalam jangka masa panjang ia boleh menjejaskan fungsi fuel pump.

Jadi sebaiknya isilah minyak sebelum lampu minyak menyala atau berkelip. Bila sudah tinggal dua bar contohnya, isilah segera. Ini kerana jika minyak berada pada tahap rendah, fuel pump menahan haba tambahan yang boleh menjejaskan dan merosakkan dalam jangka masa lama.

IKLAN
@james_alatin Tank Petrol Kosong Fuel Pump Rosak#Alatin #james_alatin #education #tiktokmalaysia #tahukahanda #tinted #windowfilm #cermingelap #carmalaysia #fypシ ♬ original sound – James_Alatin

MASUK KERETA TERUS ‘START’ ENJIN

Ini juga salah satu tabiat yang ramai anggap perkara biasa dan normal. Ingat, jika anda sayang fuel pump sila jangan lakukan seperti ini ya.

Tip Penjagaan ‘Fuel Pump’ Kereta, Salah Satunya Jangan Biar Lampu Minyak Berkelip Baru Nak Isi

Sebaiknya bila masuk kereta dan masukkan kunci, tunggu meter minyak hidup dan naik sendiri. Usah bergegas untuk hidupkan serta-merta. Apabila indikator minyak sudah betul atau naik, barulah boleh hidupkan enjin.

IKLAN

Tip Penjagaan ‘Fuel Pump’ Kereta, Salah Satunya Jangan Biar Lampu Minyak Berkelip Baru Nak Isi

Diharapkan kedua-dua perkongsian dari James Alatin di atas boleh memberikan manfaat untuk anda dalam penjagaan kereta agar sentiasa tip top!

@james_alatin Tips Penjagaan Fuel Pump #james_alatin #Alatin #education #tiktokmalaysia #tahukahanda #tinted #cermingelap #windowfilm #carmalaysia #fypシ ♬ original sound – James_Alatin

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk perkongsian auto menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=Y7lsu0khi6U&t=170s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI