Dalam dunia moden ini, lelaki sering kali dikaitkan dengan imej yang kuat dan tabah. Namun, di sebalik wajah yang nampak tenang dan kukuh, ramai lelaki sebenarnya menyimpan pelbagai perasaan dalam hati mereka. Kenapa ini terjadi? Berikut adalah beberapa sebab mengapa lelaki cenderung untuk memendam perasaan mereka.

1. Norma Sosial dan Budaya

Sejak kecil, lelaki sering dididik untuk menjadi ‘kuat’ dan ‘berani’. Mereka diajar bahawa menunjukkan emosi adalah tanda kelemahan. Frasa seperti “lelaki sejati tidak menangis” sering kedengaran dalam masyarakat kita. Norma sosial dan budaya ini menyebabkan lelaki merasa malu atau tidak selesa untuk meluahkan perasaan mereka.

Mengapa Lelaki Suka Pendam Perasaan?
Image by jcomp on Freepik

2. Takut Dikritik atau Dianggap Lemah

Lelaki bimbang akan persepsi orang lain terhadap mereka jika mereka menunjukkan emosi. Mereka khuatir akan dikritik, dianggap lemah, atau tidak macho. Takut akan stigma ini menyebabkan mereka memilih untuk menyimpan perasaan mereka sendiri, walaupun ia menyakitkan.

Mengapa Lelaki Suka Pendam Perasaan?
Image by freepik

3. Kurangan Contoh Teladan

Di dalam banyak keluarga dan masyarakat, contoh teladan lelaki yang terbuka dalam meluahkan perasaan mungkin kurang. Ayah, abang, atau figura lelaki lain dalam hidup mereka mungkin juga tidak menunjukkan cara yang sihat untuk meluahkan perasaan. Kekurangan contoh ini menjadikan mereka tidak tahu bagaimana untuk berkomunikasi tentang apa yang mereka rasakan.

IKLAN
Mengapa Lelaki Suka Pendam Perasaan?
Image by pch.vector on Freepik

4. Sukar Ungkapkan Perasaan

Bukan semua orang dilahirkan dengan kemampuan untuk mengungkapkan perasaan mereka dengan baik. Lelaki, khususnya, sering kali tidak dilatih atau didorong untuk berbicara mengenai emosi mereka. Kesukaran ini boleh disebabkan oleh kurangnya kata-kata yang tepat untuk menggambarkan perasaan mereka atau kekurangan peluang untuk berlatih berbicara secara emosional.

Mengapa Lelaki Suka Pendam Perasaan?
Image by freepik

5. Mahu Jaga Imej

Dalam dunia pekerjaan dan sosial, lelaki sering merasakan tekanan untuk menjaga imej profesional dan kompeten. Mereka bimbang bahawa meluahkan perasaan akan menjejaskan imej mereka di mata rakan sekerja, bos, atau bahkan rakan-rakan. Menjaga imej ini kadang-kala lebih penting bagi mereka daripada menjaga kesejahteraan emosi mereka sendiri.

6. Mahu Selesaikan Masalah Sendiri

Lelaki sering mempunyai kecenderungan untuk menyelesaikan masalah sendiri tanpa meminta bantuan. Ini kerana mereka merasa bertanggungjawab untuk menyelesaikan masalah dengan cara mereka sendiri. Memendam perasaan menjadi sebahagian daripada cara mereka menangani cabaran dan kesulitan, walaupun ia mungkin bukan cara yang paling sihat.

IKLAN
Mengapa Lelaki Suka Pendam Perasaan?
Image by freepik

Menyimpan perasaan bukanlah tanda kekuatan, sebaliknya ia boleh menjadi punca kepada pelbagai masalah kesihatan mental seperti tekanan, kebimbangan, dan kemurungan. Penting bagi lelaki untuk belajar bahawa meluahkan perasaan adalah perkara yang normal dan sihat. Komunikasi terbuka dengan orang-orang terdekat seperti keluarga, rakan-rakan, atau profesional kesihatan mental boleh membantu mereka menghadapi emosi dengan lebih baik. Dengan memahami dan mengubah norma-norma sosial yang menyekat, lelaki boleh belajar untuk menerima dan meluahkan perasaan mereka dengan cara yang lebih positif dan konstruktif.

BACA: Bulan Kesihatan Lelaki 2024 Bertemakan “Ajar Lelaki Memancing”

IKLAN

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI