‘Naik Tangga Sebenarnya Bakar Kalori Lebih Daripada Joging’, Doktor Ini Beri Penjelasannya

493

Warga metropolitan hari ini ramai yang tidak sihat kerana tiada masa untuk bersenam disebabkan kesibukan kerja. Tahap sibuknya itu hingga untuk berjogging dalam masa 10 minit pun tiada masa apatah lagi nak naik tangga.

Walaubagaimana sibukpun kita, senaman harus juga dilakukan untuk menjamin kesihatan badan agar berpanjangan.

Disebabkan itu, Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan tampil dengan pelbagai sebab kenapa senaman paling mudah selain jogging iaitu panjat tangga boleh bantu kesihatan anda.

BACA: Jom Kurus Guna Limau Kasturi, Ketahui Khasiat Lain Yang Mungkin Orang Tak Tahu

“Jika anda sesak nafas setelah naik tangga 2 tingkat, anda mungkin ada masalah jantung!”

Masalah orang zaman sekarang. Tak ada masa nak bersenam dan tempat nak bersenam. Terutamanya yang tinggal di bandar-bandar. Hasilnya ramai yang ada masalah kesihatan.

Jangan risau! Ada satu senaman ringkas yang sesuai untuk orang bandar macam kau orang ni!

Panjat tangga!

  1. Memanjat tangga diklasifikasikan sebagai senaman berat, dan membakar lebih banyak kalori setiap minit berbanding berjogging.

2. Memanjat tangga ada senaman yang sesuai untuk orang bandar sentiasa yang kesuntukan masa serta tempat untuk beriadah/bersenam.

3. Memanjat tangga tidak memerlukan kemahiran tinggi, kelincahan, atau sebarang latihan spesifik. Ia boleh dilakukan di mana-mana bangunan.

4. Memanjat tangga di tempat kerja tidak kelihatan janggal atau seperti membuang tabiat berbanding dengan berlari-lari anak di tempat kerja.

5. Memanjat tangga lebih menjimatkan masa berbanding menunggu lif, jika sesuatu bangunan itu mempunyai 5 tingkat atau kurang.

6. Memanjat tangga memerlukan 8-9 kali lebih tenaga berbanding duduk, dan membakar sekitar 7 kali lebih kalori daripada menggunakan lif.

7. Memanjat 20 anak tangga bakar sekitar 3 kalori, bersamaan 0.17 kalori setiap langkah menaiki anak tangga. 1 tingkat mempunyai 17-20 anak tangga.

8. Menuruni 20 anak tangga membakar kalori pada kadar lebih rendah iaitu sekitar 1 kalori, bersamaan 0.05 kalori setiap langkah menuruni anak tangga.

9. Menuruni anak tangga bakar kurang kalori, tetapi menguatkan otot berlainan dengan otot untuk memanjat tangga. Buat keduanya baru seimbang.

10. Memanjat tangga membakar lemak pada kadar selari dengan berat badan anda. Semakin tinggi berat badan, semakin banyak kalori dibakar.

11. Memanjat tangga dengan melangkau satu anak tangga pada setiap langkah tidak membakar lebih kalori berbanding memanjat setiap anak tangga.

12. Memanjat tangga 7-10 minit sehari menurunkan risiko masalah jantung, osteoporosis, kencing manis, darah tinggi dan obesiti.

13. Untuk faedah kesihatan yang optimum, buat senaman memanjat tangga 30 minit, 3 kali seminggu. Bersamaan 90 minit seminggu.

BACA: Ini Adalah Cara Betul Guna Treadmill, Ia Bagus Untuk Bantu Buang Lemak Lepas Raya

◼️ Memanjat tangga lebih mesra alam sekitar. Ia kurangkan pengeluaran karbon sebanyak 0.3-0.6kg CO2 sehari, melalui penjimatan tenaga operasi lif.

Ha! Dah tak ada alasan, kan?

Semoga bermanfaat!

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Sihat Melalui Gaya Hidup

Nota: Jika kalian ada masalah jantung atau sendi, jumpa dulu doktor sebelum nak cuba senaman panjat tangga.