Mahu atau tidak kebanyakan daripada anda yang merupakan ketua keluarga harus keluar untuk membeli barangan makanan dan keperluan asas yang lain. Walaupun Perintah Kawalan Pergerakan telah dilaksanakan namun kerajaan masih membenarkan kita untuk keluar untuk hal yang sangat penting sahaja.

Jika anda ke pasar raya dalam tempoh waktu terdekat ini pasti akan terlihat ramai yang mula menggunakan sarung tangangetah atau plastik. Secara logiknya ia mampu melindungi tangan anda daripada menyentuh sesuatu objek yang ada kemungkinan terdapat virus COVID-19.

Tapi sejauh manakah anda terlindung daripada virus tersebut selepas memakai sarung tangan. Adakah ia betul-betul melindungi anda?

Doktor personaliti dan selebriti televisyen popular. Dr Say Shazril berkongsi informasi dan padangannya yang cukup berguna untuk kita kongsikan bersama berkenaan isu ini.

Jelas Dr. Say, penggunaan sarung tangan sebenarnya lebih bahaya kerana ia dikhuatiri menjadi pengangkutan dan penyebaran virus.

“Pemakaian gloves pun cukup popular bila saya keluar membeli barang keperluan rumah. Persoalannya, adakah memakai gloves efektif dalam mengelakkan terkena jangkitan COVID-19?”

IKLAN

“Jawapannya TIDAK, MALAH IA LEBIH BERBAHAYA.”

“Sebab ape pulak doc? Bile pakai gloves takdelah kulit jari kita sentuh virus tu”. Secara teorinya betul apa yg anda fikirkan tapi secara praktikalnya tidak.”

Dr. Say turut menjelaskan bahawa terdapat dua sebab utama mengapa penggunaan sarung tangan ketika membeli-belah barangan dapur di pasar raya lebih berisiko.

SEBAB PERTAMA

“Sebab pertama, gloves ni boleh menjadi pengangkutan untuk penyebaran virus. Contohnya anda beli groceries sambil pakai gloves then dengan gloves yg sama anda bukak pintu kereta, pegang stering, singgah pam minyak kejap & akhirnya buka tombol pintu rumah sebelum anda buang gloves tu. Kalau lah ada virus pada awal2 anda beli groceries tu tak ke dari supermarket, sekarang virus tu dah ada dalam kereta anda, di pam minyak & akhirnya di rumah anda?”

IKLAN

SEBAB KEDUA

“Sebab kedua, bila anda pakai gloves somehow anda tak akan basuh tangan dengan lebih kerap yelah sebab mesti anda fikir “selamat dah tangan aku dalam perlindungan gloves ni takyah dah aku basuh tangan” & jika membasuh tangan ini tak dapat dijadikan “habit” bayangkan apa akan berlaku sekiranya anda kehabisan gloves?

“Sentuh sana sini & tak basuh tangan sebab yelah tiada “habit” itu. Sedangkan jika anda tak pakai glove, anda akan kerap mencuci tangan/ hand sanitize. Lepas beli groceries hand sanitize, lepas isi minyak hand sanitize, sebelum bukak pintu rumah hand sanitize bukankah lebih selamat? Leceh kena hand sanitize sokmo? Sebab tu lah kerajaan suruh duduk rumah!”

IKUT SARANAN WORLD HEALTH ORGANIZATION

“In a nutshell amalkan nasihat WHO (World Health Organization) yg ternyata efektif, mudah & murah ni:”

IKLAN

1) KERAP BASUH TANGAN ANDA DENGAN AIR & SABUN/ HAND SANITIZER
2) ELAKKAN DARIPADA MENYENTUH MUKA ANDA
3) JAGA JARAK ANDA DARIPADA ORANG LAIN SEKURANG-KURANGNYA 1 METER
Tambah satu lagi nasihat daripada kerajaan kita
4) DUDUK RUMAH IKUT PERINTAH

 

View this post on Instagram

 

Topic : To Glove Or Not To Glove? Pemakaian gloves pun cukup popular bila sy keluar membeli barang keperluan rumah. Persoalannya, adakah memakai gloves efektif dalam mengelakkan terkena jangkitan COVID-19? Jawapannya TIDAK, MALAH IA LEBIH BERBAHAYA. “Sebab ape pulak doc? Bile pakai gloves takdelah kulit jari kita sentuh virus tu”. Secara teorinya betul apa yg anda fikirkan tapi secara praktikalnya tidak. Ada dua sebab. Sebab pertama, gloves ni boleh menjadi pengangkutan untuk penyebaran virus. Contohnya anda beli groceries sambil pakai gloves then dengan gloves yg sama anda bukak pintu kereta, pegang stering, singgah pam minyak kejap & akhirnya buka tombol pintu rumah sebelum anda buang gloves tu. Kalau lah ada virus pada awal2 anda beli groceries tu tak ke dari supermarket, sekarang virus tu dah ada dalam kereta anda, di pam minyak & akhirnya di rumah anda? Sebab kedua, bila anda pakai gloves somehow anda tak akan basuh tangan dengan lebih kerap yelah sebab mesti anda fikir “selamat dah tangan aku dalam perlindungan gloves ni takyah dah aku basuh tangan” & jika membasuh tangan ini tak dapat dijadikan “habit” bayangkan apa akan berlaku sekiranya anda kehabisan gloves? Sentuh sana sini & tak basuh tangan sebab yelah tiada “habit” itu. Sedangkan jika anda tak pakai glove, anda akan kerap mencuci tangan/ hand sanitize. Lepas beli groceries hand sanitize, lepas isi minyak hand sanitize, sebelum bukak pintu rumah hand sanitize bukankah lebih selamat? Leceh kena hand sanitize sokmo? Sebab tu lah kerajaan suruh duduk rumah! In a nutshell amalkan nasihat WHO (World Health Organization) yg ternyata efektif, mudah & murah ni: 1) KERAP BASUH TANGAN ANDA DENGAN AIR & SABUN/ HAND SANITIZER 2) ELAKKAN DARIPADA MENYENTUH MUKA ANDA 3) JAGA JARAK ANDA DARIPADA ORANG LAIN SEKURANG-KURANGNYA 1 METER Tambah satu lagi nasihat daripada kerajaan kita 4) DUDUK RUMAH IKUT PERINTAH #schoolingbysay

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Terima kasih Dr. Say kerana memberikan perkongsian yang cukup berfaedah untuk kita semua. Semoga dengan perkongsian beliau kita dapat sama-sama melindungi diri dan keluarga daripada bahaya vrisu COVID-19.

Jika tiada hal yang penting, patuhlah arahan kerajaan untuk duduk di rumah. MASKULIN merayu kepada anda supaya tidak terlalu banyak bergerak di kawasan luar dan orang ramai. Sama-sama kita berjuang untuk flatten the curve!

Stay safe guys!

Kredit: Dr. Say Shazril