Menjadi suami bermakna memikul tanggungjawab dan mengutamakan hati serta perasaan keluarga di rumah. Era bersuka-ria sudah berlalu, dan kini fokus adalah kepada tanggungjawab terhadap keluarga.

Pentingnya Sikap Sombong Bila Bergelar Suami, Jangan Suka Melayan!

Ini tidak bermakna seorang suami tidak boleh berseronok, namun perlu ada batasan. Terkadang, penting untuk kita bersikap sedikit sombong agar wanita-wanita di luar sana menyedari bahawa mereka tidak sepatutnya mengambil kesempatan atas sifat ramah kita.

Jika seorang lelaki sudah berkahwin tetapi masih berlagak bujang, ini akan menimbulkan konflik dan mencetuskan masalah. Biarpun orang lain menganggap kita sombong, yang lebih penting adalah menjaga batasan dan pergaulan kita.

Suami Orang Kena Sombong, Berpada-pada!

Antara saranan dan perkongsian daripada Firdaus Shakirin bila dah jadi suami orang.

“Saya ‘sombong’ sebab saya ni suami orang…”

Bila dah jadi suami orang, adakalanya perlu untuk kita jadi ‘sombong’.

IKLAN

Bukan sombong yang menjengkelkan, tapi sombong jenis yang tidak terlalu peramah, tidak terlalu baik dan tidak terlalu melayan wanita yang tidak mempunyai pertalian dengan kita…siapa? Orang luar dari rumahtangga kita terutamanya kaum hawa di tempat kerja dan di media sosial.

Sebab kita ni suami orang.

Pentingnya Sikap Sombong Bila Bergelar Suami, Jangan Suka Melayan!

Perbuatan terlalu ramah, terlalu baik, terlalu melayan akan menimbulkan konflik dalam rumahtangga sendiri.

Dia datang minta tolong tentang kerja, kita tolong hanya tentang kerja. Kalau dia nak suruh hantar dia balik rumah dia ke, nak suruh tolong beli barang dekat dia ke, dia lapar tak makan lagi ke, tiada orang teman dia pergi shopping ke, dia takut tidur seorang diri ke, itu dah di luar bidang kerja kita dan kita tidak dipertanggungjawabkan untuk membantu dia selagi dia masih bertangan, berkaki, celik, tak pekak, tak bisu dan tak gila.

Dia boleh buat sendiri kan…

IKLAN

Tak Wajib Nak Selesaikan Masalah Orang

If dia ada masalah, suruh dia cari kaunselor or ustazah…kita nak dengar masalah dia? boleh, tapi jangan sampai ada rasa yang kita wajib kena selesaikan masalah dia, jangan sampai hanya kita sahaja bantu dia dalam dunia ni.

Nak simpati pun boleh, rasa kesian pun boleh, tapi jangan sampai ada perasaan lain di sebalik simpati dan kesian itu. Dengan erti kata lain, berpada-pada lah.

Jangan menangguk di air keruh.

Bercakap bila perlu, melayan bila perlu, berhubung hanya bila perlu. Jika tiada apa-apa kepentingan or keperluan, hanya berikan keutamaan untuk jaga diri dan keluarga kita lebih dulu sebelum jaga orang lain. Jaga pergaulan kita tu..Islam first!

Peramah kita, kebaikan kita dan layanan kita hanya untuk isteri di rumah…kena selalu ingat. Sebab kita ini suami orang.

IKLAN

Saya langsung tak kisah orang kata saya “sombong” as long as saya tahu apa yang saya buat itu adalah untuk kebaikan rumahtangga sendiri…akhir kalam,

“I don’t live by people’s compliments or die by their criticism”

Kalau dah terlebih layan akan jadi lain pula. Apa-apa ingat anak bini di rumah.

Sumber: Firdaus Shakirin

BACA: Bapa Didakwa Paksa Anak Enam Tahun Bersenam Hingga Maut Kerana “Terlalu Gemuk”

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI