Tidak dapat dinafikan bentuk pengangkutan utama dan paling popular di negara kita adalah dengan menggunakan kereta. Terdapat pelbagai faktor yang menjadikan kereta seagai medium pilihan ramai.

Salah satu alasan yang sentiasa digunakan adalah disebabkan cuaca yang panas dan juga hujan. Namun untuk perjalanan yang dekat atau bersifat satelit seperti di dalam kampus universiti penggunaan kereta mungkin boleh dikurangkan.

Di antara inisiatif menggalakkan perjalanan bebas kereta adalah dengan menggunakan medium pengankutan seperti e-skuter. Inilah yang diperkenalkan oleh Beam Mobility dalam mempromosikan perjalanan bebas kereta di kalangan generasi muda.

Perjalanan Efisien Tanpa Kereta, Beam Mobility Lancar Kerjasama Bersama Universiti Di Malaysia

Terbaru, Beam Mobility telah menjalinkan kerjasama dengan beberapa universiti di Malaysia begi menyediakan e-skuter Beam untuk digunakan di dalam kampus seluruh negara.

Dengan sokongan dari URBANICE, Beam Mobility kini boleh didapati di sembilan buah universiti iaitu:

• Universiti Sains Malaysia Penang (USM)
• Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perak
• Universiti Teknologi Mara (UiTM) Terengganu
• Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sabah
• International University of Malaya-Wales (IUMW)
• EduCity Iskandar
• Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kuala Lumpur
• Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
• Universiti Malaysia Pahang

IKLAN

LEBIH BANYAK

Mereka turut menjangkakan akan lebih banyak universiti lain turut mengguna pakai e-skuter Beam pada tahun ini. Dengan angka tunggangan melepasi 1,000 di seluruh universiti di seluruh negara ia dilihat cukup positif.

Dengan kehadiran Beam di kampus-kampus ini, warga universiti, pelajar, dan juga pensyarah kini boleh menggunakan e-skuter Beam dengan mudah untuk perjalanan antara bangunan fakulti, dewan kuliah, kemudahan sukan dan riadah serta bangunan kediaman.

Perjalanan Efisien Tanpa Kereta, Beam Mobility Lancar Kerjasama Bersama Universiti Di Malaysia

“Kami menyasarkan untuk mengurangkan penggunaan ruang yang digunakan oleh kereta dengan menyediakan lebih banyak e-skuter di kawasan kampus, dan meletakkannya secara strategik di tempat yang senang dan mudah diakses.

IKLAN

“E-skuter mengambil ruang parkir yang jauh lebih kecil berbanding kereta, dan itu membolehkan kami menangani isu ruang tempat letak kereta yang terhad di dalam kampus,” jelas Pengurus Besar Beam Mobility Malaysia, Justin Tiew.

Dengan e-skuter kongsi Beam yang diletakkan di lokasi utama di dalam dan sekitar kampus-kampus ini, pelajar boleh menunggangnya ke mana-mana dengan selamat dalam hanya beberapa minit sahaja tanpa perlu menghidupkan kereta atau mencari tempat letak kereta.

KADAR BERPATUTAN

Selain itu, pada kadar bayaran semasa yang berpatutan iaitu RM0.60 seminit, ia merupakan mod pengangkutan yang lebih menjimatkan kos untuk pelajar dalam jangka pendek dan panjang.

IKLAN

Sebagai contoh di EduCity Iskandar menyaksikan penggunaan e-skuter Beam cukup aktif dan meluas. Dengan kawasan kampus seluas 305 ekar ia menjadikan mod perjalanan lebih tangkas dan mudah.

Perjalanan Efisien Tanpa Kereta, Beam Mobility Lancar Kerjasama Bersama Universiti Di Malaysia

“Kehadiran Beam sejajar dengan usaha SDG sebagai sebuah bandar pendidikan yang menyokong inisiatif teknologi hijau. Kami berharap dengan tawaran baharu ini, komuniti kami dapat menikmati ekosistem dan gaya hidup kampus ideal yang ditawarkan oleh EduCity,” jelas Pengarah Operasi EduCity Iskandar Malaysia Sdn Bhd., Prof. Dr Sakina Sofia Baharom.

Pengenalan e-skuter kongsi Beam di universiti adalah satu contoh usaha penyedia perkhidmatan dalam menyediakan perkhidmatan mobiliti mikro bagi mengurangkan beberapa tekanan pemilikan kereta terhadap pelajar dan dewasa muda.

E-skuter Beam dapat mengisi jurang ketersambungan ini dengan mudah, menukarkan 30 minit berjalan kaki kepada 5–10 minit tunggangan e-skuter, menyebabkan masa berulang-alik dapat dikurangkan dengan ketara semasa menggunakan pengangkutan awam.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI