Foto: DS Auto

Bagi anda yang memiliki kereta berusia 5 hingga 10 tahun, ada beberapa perkara perlu diberikan perhatian. Kebiasaannya kereta pada usia ini akan mula menunjukkan beberapa jenis kerosakan pada komponen utama. Ia bergantung juga kepada jarak perjalanan dan juga corak pemanduan setiap orang.

Namun kebiasaannya ia perlu diperiksa kerana jangka hayat beberapa jenis komponen ini akan berdepan kerosakan. Di antara komponen penting yang perlu diberikan perhatian ialah drive shaft. Buat anda yang sudah biasa dengan komponen kenderaan pasti sudah tahu apakah fungsi druve shaft.

Jika kurang arif, usah risau di bawah ini ada penerangan serba sedikit. MASKULIN tertarik dengan perkongsian daripada Facebook Proshox Garage yang menjelaskan perkara ini dengan cukup baik.

Drive shaft atau dalam bahasa Melayu dikenali sebagai aci pemacu merupakan sejenis komponen pada kenderaan dalam kategori drivetrain sistem.

Terdapat dua drive shaft untuk roda hadapan. Satu pada tayar sebelah kanan menakala satu di sebelah kiri. Kedua-dua drive shaft ini menjadi penghubung kuasa dari enjin terus ke tayar kenderaan. Kenderaan jenis ini juga sering dipanggil sebagai kenderaan FWD (Front Wheel Drive).

Petanda Drive Shaft Kereta Sudah Rosak, Salah Satunya Bunyi ‘Ketak-Ketak’ Ketika Membelok

IKLAN

MEROSOT IKUT MASA

Seiring dengan perjalanan masa drive shaft akan mengalami kehausan dan kerosakan. Namun kebiasannya ia tidak berlaku serta-merta. Tetapi prestasinya akan merosot dari semasa ke semasa. Sekiranya tanda-tanda kerosakan aci pemacu tidak segera diperbaiki, ianya boleh mengundang bahaya kepada pemandu serta penumpang yang berada dalam kenderaan.

Antara senario paling ditakuti ialah ia tercabut ketika kereta sedang dibawa. Walaupun amat jarang berlaku namun ia tidak mustahil dan pernah dilaporkan berlaku.

Drive shaft mungkin boleh tercabut akibat daripada kerosakan pada bearing CV Joint yang dibiarkan berpanjangan. Ia juga boleh menyebabkan separuh daripada perumah gearbox pada enjin pecah. Dan apabila perkara ini berlaku, kenderaan tersebut berpotensi besar terlibat dengan kemalangan.

Dalam tempoh yang lama, getah boot akan haus dan akhirnya pecah atau terkoyak. Apabila getah boot mulai pecah atau terkoyak, maka secara perlahan-lahan minyak gris di dalamnya akan bocor keluar dan berkurangan.

IKLAN

Minyak gris yang keluar daripada boot lama-kelamaan akan menyebabkan bearing CV Joint di dalamnya mengalami kehausan dan rosak. Namun terdapat juga keadaan dimana boot aci pemacu tidak pecah atau bocor, tetapi bearing-bearing di dalamnya mengalami kerosakan. Salah satu punca keadaan ini adalah gris yang berada di dalam boot tidak berfungsi, ataupun gris tersebut sudah membeku.

PETANDA SUDAH ROSAK

1) Bunyi kuat seperti ‘ketak-ketak’ bila melakukan u-turn tajam.

2) Kereta bergegar bila tekan minyak untuk memulakan perjalanan.

IKLAN

3) Terdapat minyak gris terpercik di kawasan tayar atau lower arm hadapan atau bahagian enjin (kebiasaannya jika masalah ini, boleh ditukar drive shaft boot sahaja).

Ambil perhatian! Jika kereta anda alami simptom-simptom di atas segeralah pergi bengkel untuk melakukan pemeriksaan lanjut dan teliti. Ini kerana ia juga boleh beri kepada gearbox dan pemanduan anda.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada anda.

Jangan lupa follow Instagram MASKULIN!

Petanda Drive Shaft Kereta Sudah Rosak, Salah Satunya Bunyi ‘Ketak-Ketak’ Ketika Membelok

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI