Anda seorang yang tak boleh nak kawal nafsu pemakanan? nak-nak bila KFC depan mata, mengundang kan? okay, cuba anda ikut petua ni, InsyaAllah boleh kawal nafsu pemakanan anda.

 

  • Makan awal

Makan setiap 3 – 4 jam. Ini adalah cara terbaik untuk kawal nafsu, kerana dengan kekerapan anda makan setiap 3 -4 jam, anda tidak memberI ruang untuk berasa lapar

Petua Ringkas Untuk Anda Yang Suka Makan, Tapi On Diet!

  • Kerap Minum Air

Sepanjang Hari Air kosong boleh mengurangkan keinginan terhadap makanan dan minuman bergula. Malah, air kosong tidak mengandungi gula dan tidak akan membuatkan berat badan anda bertambah. Minum masak dengan kerap agar anda kurang rasa lapar. serius, membantu.

 

IKLAN
  • Kunyah- kunyah secara sihat

Jenis yang kuat makan ni, mesti suka makan depan Tv kan? jadi, jika anda gemar mengunyah & makan ketika menonton TV pada lewat malam, sediakan snek yang sihat di rumah. Secara peribadi, saya memilih ‘carrot’. Bukan sahaja ranggup tetapi rendah kalori.

Petua Ringkas Untuk Anda Yang Suka Makan, Tapi On Diet!

  • Jangan Mulakan Dengan Pencuci Mulut

Elakkan pencuci mulut ini sebagai permulaan hidangan, kerana gula dari pencuci mulut akan meningkatkan lagi selera makan anda. Sentiasa lah bermula dengan makanan yang lebih mengenyangkan (berserat & protein)

IKLAN

 

  • Kurang Kasih Sayang

Berapa banyak karektor dalam filem yang mengaitkan ais krim dan coklat setiap kali menghadapi kekecewaan dalam bercinta? Terlalu banyak, kan? Jadi carilah seorang kekasih dan cintai dengan sebaiknya agar dapat menstabilkan hormon dan emosi anda.

Petua Ringkas Untuk Anda Yang Suka Makan, Tapi On Diet!

IKLAN
  • Kongsi makanan anda

Teringin merupakan perkataan yang paling susah nak elak. jadi, untuk menikmati makanan seperti donat, goreng pisang atau kerepek anda boleh berkongsi dengan rakan-rakan. Amalkan pengambilan separuh,supaya anda tidak makan banyak. Dengan ini, dalam pada masa yang sama anda masih boleh menikmatinya tanpa perlu memakan dalam kadar yang banyak.

 

Petua Ringkas Untuk Anda Yang Suka Makan, Tapi On Diet!

Sumber dari 45 tips kawal nafsu oleh Kevin Zahri

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI