SEKARANG NI, NAK BELI PRODUK PUN TAKUT SEBAB BANYAK SANGAT BAHAN KIMIA DALAM YANG DICAMPUR.

BAHAN BERBAHAYA DALAM PRODUK KECANTIKAN. BOLEH MENYEBABKAN KANSER?

Jika kita berpendapat bahawa produk-produk kecantikan kulit yang di import dari negara luar selamat sepenuhnya. Sebenarnya tidak!

Terdapat beribu-ribu bahan kimia dalam produk kecantikan pelbagai jenama ni, banyak yang diserap ke dalam badan anda. Bahan kimia ini mencekik kita dari dalam dan membunuh kita perlahan lahan.
Banyak daripada bahan kimia sintetik di dalam produk ini memberi kesan

  1. Iritasi kulit, menembusi kulit
  2. Mengganggu fungsi sistem endokrin
  3. Dan karsinogenik (penyebab kanser).

  1. Parabens.

Parabens digunakan secara meluas sebagai bahan pengawet yang menghalang pertumbuhan bakteria, kulat dan yis dalam produk kosmetik. Bunyi yang baik, bukan? Tidak begitu pantas, mereka melakukan lebih daripada itu.

 

Parabens memiliki sifat-sifat menghampiri hormon estrogen yang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara. Bahan kimia ini diserap melalui kulit dan telah dikenal pasti dalam sampel biopsi dari tumor payudara.

Mereka boleh didapati dalam make-up, pencuci badan, deodoran, syampu dan pembersih muka.

 

  1. Warna sintetik.

Jika kita perhatikan pada label produk kosmetik & kecantikan dalam simpanan. Cari FD & C atau D & C.
Ada tak? Kalau ada, ini sebenarnya mewakili warna tiruan yang digunakan dalam produk.
F – mewakili makanan dan D & C mewakili dadah dan kosmetik.  Abjad abjad ini mendahului warna dan nombor  dalam susunan (contohnya, D & C Merah 27 atau FD & C biru 1).

 

Warna-warna sintetik ini diperolehi daripada petroleum atau arang batu sumber tar.
Warna warna sintetik (buatan manusia) ini disyaki menjadi punca kanser (karsinogen) pada manusia, kerengsaan kulit dan dikaitkan dengan ADHD pada kanak-kanak.
ADHD ni satu keadaan di mana anak-anak kita kurang fokus & hiperaktif.

 

IKLAN

The European Classification and Labeling telah mengelaskan bahan ini sebagai karsinogenik pada manusia & Kesatuan Eropah telah mengharamkan penggunaannya.

  1. Fragrance / Wangian. 

Kalau kita periksa belakang botol produk ni, ada yang tertulis “fragrance” aka wangian. Apa sebenarnya wangian ni. Istilah ini telah dicipta untuk melindungi  “formula rahsia” syarikat pengeluar

 

Tapi selamat ke untuk kita guna wangian ni? Sebab apa?
Sebab tahun lepas kita boleh baca di akhbar, wangian dari bahan kimia tertentu boleh sebabkan kanser.
Rupa rupanya banyak bau bauan yang kita sangka kan semula jadi, berasal dari bahan kimia. Termasuklah bau limau, tomato, lavender dan sebagainya.

Tetapi sebagai pengguna produk ini, kita boleh secara tanpa sedar memasukkan ramuan yang mengandungi bahan kimia yang berbahaya kepada kesihatan kita.

 

Menurut Environmental Working Group (EWG) Skin Deep Database, Wangian wangian ini telah dikaitkan dengan

  • Alahan
  • Dermatitis
  • Masalah pernafasan
  • Dan kemungkinan gangguan ke atas sistem pembiakan / kesuburan. Bahan bahan berbahaya ini boleh didapati dengan mudah di rumah kita .
  • Minyak wangi
  • Cologne
  • Perapi
  • Syampu
  • Pencuci badan
  • Dan pelembap.

 

IKLAN

Terutama dalam produk-produk import.

4.Phthalates. 

Phthalates adalah sekumpulan bahan kimia yang digunakan dalam beratus-ratus produk untuk meningkatkan fleksibiliti dan kelembutan plastik.

Phthalates utama yang di gunakan secara meluas dalam kosmetik dan produk penjagaan peribadi adalah

  • Phthalate dibutil di kuku,
  • Phthalate diethyl dalam minyak wangi dan losyen
  • Dan dimetil phthalate dalam semburan rambut.

.

Bahan ini telah dikenal pasti sebagai

  • Pengganggu sistem endokrin
  • Dan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara
  • Perkembangan payudara di awal usia bagi perempuan
  • Dan kecacatan sistem pembiakan lelaki dan perempuan semasa kelahiran.

 

Bahaya kan? Malangnya, penggunaan bahan ini tidak dinyatakan pada setiap produk kerana ia digolongkan bersama wangian ( kononnya termasuk dalam “formula rahsia” yang digunakan syarikat tersebut), salah satu kelemahan utama dalam undang-undang yang telah dieksploitasi syarikat pengeluar.

IKLAN

 

Bahan bahan ini juga boleh didapati dalam

  • Deodoran
  • Minyak wangi / colognes
  • Semburan rambut
  • Dan pelembap.

.

5.Triclosan. 

Triclosan digunakan secara meluas oleh syarikat pengeluar sebagai bahan kimia antimikrob. Sedangkan bahan ini dah dikenal pasti sebagai pengganggu sistem endokrin. Terutama sekali pada sistem tiroid. Dan hormon pembiakan yang menjejaskan kesuburan suami & isteri. Triclosan juga dikenali menyebabkan kerengsaan (ketidakselesaan) kulit.

 

Kajian lanjut menunjukkan penggunaan triclosan menyebabkan bakteria semakin kebal antibiotik.

 

Tiada bukti mencukupi yang menyokong penggunaan sabun anti-bakteria mengandungi triclosan memberikan lebih manfaat berbanding cucian sabun biasa & air.

 

Tricolson boleh didapati dalam

  • Ubat gigi
  • Sabun antibakteria

.