Peluang kerja bersama jenama kereta mewah terkemuka sememangnya menjadi impian ramai anak muda yang berminat dalam industri automotif.

Sebagai contoh jenama Mercedes-Benz yang sudah lama bertapa di negara kita meneruskan legas akademi perantis mereka untuk melahirkan tenaga kerja berkemahiran untuk anak-anak muda yang berminat.

Terbaru, Mercedes-Benz Malaysia Training Academy sekali lagi memperkenalkan program Advanced Modern Apprenticeship untuk mengajak anak muda di negara kita menyertai dan mencapai cita-cita mereka dalam kerjaya sebagai juruteknik kereta penumpang berjenama mewah dan berprestij di dunia.

Program ini menawarkan platform terbaik buat anak muda berasiprasi tinggi yang ingin memulakan karier mereka.

Menurut Timbalan Presiden Khdmat Pelanggan Mercedes-Benza Malaysa dan Asia Tenggara, Edmin Naidoo, “Memandangkan teknologi yang sentiasa berkembang dalam kenderaan Mercedes-Benz, persediaan bagi transformasi Kenderaan Elektrik Bateri dan integrasi ke dalam rangkaian rakan niaga.

“Kami terus menggalakkan kami untuk membangun dan memupuk tenaga kerja mahir kami untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat.

Program Perantis Latihan Teknikal Mercedez-Benz, Peluang Karier Bersama Jenama Automotif Mewah

IKLAN

“Dengan menggunakan platform pendidikan eksklusif kami, yang merangkumi kemudahan latihan terkini bertaraf dunia dan garis panduan yang ketat, kami boleh memupuk profesional Mercedes-Benz bertauliah yang akan menyumbang kepada rangkaian kami dan memastikan penyampaian pengalaman pelanggan yang luar biasa”.

BERKEMAHIRAN TINGGI

Sejak tahun 1984, akademi latihan Mercedes-Benz di Malaysia telah melahirkan lebih 900 perantis yang kini meneruskan khidmat dan karier mereka di dalam pelbagai jawatan berkemahiran tinggi bersama rangkaian jenamanya di seluruh negara.

Sambutan yang diterima dalam permohonan terdahulu juga menampakkan satu perkembangan yang cukup pisitif. Saban tahun menyaksikan purata lebih 500 permohonan sejak tahun 2017.

Program Perantis Latihan Teknikal Mercedez-Benz, Peluang Karier Bersama Jenama Automotif Mewah

IKLAN

Menerusi program perantis selama tiga tahun ini, perantis yang terpilih akan melakukan latihan berdasarkan kurikulim yang selari denfan silibus dan garis panduan yang diguna pakai oleh Mercedes-Benz Global Training.

Sekali gus menjadikan latihan yang diterima memenuhi elemen pembelajaran dan latihan yang diiktiraf seluruh dunia. Program ini juga turut meliputi International Qualifications sehingga ke Level 3, di mana ia diperakui dan diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran di bawah Kementerian Sumber Manusia.

Sebagai sebahagian daripada strategi global dan tumpuan Mercedes-Benz pada kenderaan elektrik, jenama itu telah memperkenalkan profil baharu untuk Pakar Kenderaan Elektrik, dikenali sebagai Juruteknik Voltan Tinggi Berkelayakan (QHV) sebagai modul tambahan untuk melatih dan menyediakan bakat bagi tuntutan di masa akan datang.

KERJAYA TERJAMIN

Selepas tamat program Perantisan Moden Lanjutan, peserta akan mendapat sijil SKM Tahap 3, C&G VRQ Tahap 3, Juruteknik Penyelenggaraan Berkelayakan (QMT), Juruteknik Sistem Berkelayakan (QST) / Juruteknik Kerja Badan Berkelayakan (QBT) / Juruteknik Voltan Tinggi Berkelayakan ( QHV), bergantung pada pengkhususan yang dipilih.

IKLAN

Peserta juga akan dilengkapi dengan set kemahiran yang pelbagai, termasuk kemahiran pembentangan, analisis kritikal, membuat keputusan, dan pemikiran sistematik sebagai juruteknik automotif yang pakar dalam sistem dan teknologi voltan tinggi.

Peluang pekerjaan juga dikatakan terjamin selepas peserta tamat menjalani program dengan tahun pertama pada gai minima dan penongkatan berterusan berdasarkan perkembang karier mereka. Keseluruhan program ini akan dilakukan di akademi moden mereka terletak di Bandar Kinrara, Puchong.

Buat anda yang berminat dengan minimun 3 kredit dalam keputusan SPM atau kelayakan seumpamanya bolehlah membuat permohonan sekarang sehingga 31 Julai 2023. Anda boleh dapatkan informasi lanjut di sini.

Jangan lupa ikuti TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

@maskulinmy Nak memandu jauh balik kampung kenalah ready. Salah satunya elak beberapa jenis makanan yang boleh ganggu tumpuan pemanduan. #maskulin #majalahmaskulin #maskulinfitness #fyp #fypmalaysia #artismalaysia ♬ Sky High (Two AM Music Global) – Adrienne Yong

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI