Tahukah anda bau badan yang busuk mempunyai implikasi yang sangat besar terhadap seseorang. Mereka akan mempunyai keyakinan diri yang rendah, mempunyai masalah untuk bergaul dengan orang lain serta mungkin dipulaukan kerana bau bada mereka.

Sebagai lelaki kita harus sentiasa peka dengan bau badan sendiri. Ramai menganggap bau badan busuk hanya disebabkan oleh faktor kebersihan diri. Namun ia sebenarnya boleh berlaku di atas punca-punca yang lain.

Jadi bagaimanakah untuk kita kenal pasti apakah puncanya?

Jom ikuti perkongsian MASKULIN pada kali ini tentang masalah yang bukan sahaja boleh menjauhkan bakal jodoh anda tetapi masa depan anda dalam bidang kerjaya dan sebagainya!

Punca Sebenar Bau Badan Lelaki Jadi Busuk & Bagaimana Cara Atasinya

PUNCA BAU BADAN

1. Bakteria

Bau badan adalah gabungan peluh dan bakteria. Bakteria memecahkan peluh kepada ‘aromatic fatty acids’ yang menghasilkan bau yang tidak menyenangkan. Badan berbau boleh juga dipengaruhi oleh perasaan, diet, sembelit dan ubat-ubatan tertentu. Kesan sampingan daripada ubat-ubatan tersebut boleh menyebabkan peluh berlebihan.

IKLAN

2. Toksin

Bahan buangan yang terkumpul dalam badan akibat proses pencernaan yang tidak sempurna juga di antara punca badan menjadi kerap berbau. Toksini ini akan disingkirkan sekiranya ginjal, hati, dan saluran usus berfungsi dengan baik.

Akibat sistem pencernaan tubuh yang tidak berfungsi dengan baik, maka toksin akan terkumpul di dalam badan. Mereka yang gemar makan daging, telur, ikan dan kekacang khususnya akan mempunyai badan yang busuk. Makanan ini mengandungi banyak Choline.

3. Kafien dan rempah

Pengambilan kafein dan bahan berempah seperti bawang putih juga akan menyebabkan bau badan yang keterlaluan. Kurangkan makanan tinggi Choline bagi mengelakkan tubuh diselebungi bau.

IKLAN

4. Genetik

Bau badan juga boleh disebabkan faktor genetik dan kelenjar yang sangat aktif.

Punca Sebenar Bau Badan Lelaki Jadi Busuk & Bagaimana Cara Atasinya

TIP ELAK BADAN BERBAU

1. Mandi dengan kerap sekurangnya tiga kali sehari.

IKLAN

2. Pilih pakaian dari fabrik kapas dan longgar bagi meminimumkan rembesan peluh.

3. Elak makanan tinggi Choline.

4. Cukur rambut halus di bahagian sulit secara berkala.

5. Amalkan pemakaian deodoran yang mengandungi bahan antiseptik.

6. Amalkan penggunaan cecair pencuci mengandungi tiga peratus hidrogen peroksida, pewangi dan anti peluh.

7. Jika ia serius, pembedahan membuang kelenjar Apocrine pada tempat bermasalah boleh dilakukan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI