Percayalah, anda masih boleh dapatkan lengan berketul walaupun hanya lakukan senaman di rumah. Syaratnya, anda kena konsisten lakukan senaman-senaman ini untuk membentuk lengan berketul. Barulah lengan anda tak menggelebeh.

Selain buat senaman-senaman ini, pastikan anda menjaga pengambilan makanan bergizi untuk mempercepatkan lagi pembentukan otot lengan berketul.

Ini antara 4 senaman yang boleh anda lakukan dengan mudah.

1. Pull up 

Tak Perlu Ke Gym, 4 Senaman Di Rumah Ini Pun Boleh Buat Lengan Berketul!

IKLAN

Pull up menjadi antara senaman berat yang sangat baik untuk membentuk otot lengan berketul. Anda hanya perlu bergantung pada palang datar yang ada di rumah anda. Pastikan tangan lurus selaras dengan bahu. Setelah itu, angkat badan anda ke atas sehingga kepala selari dengan palang yang anda pegang. Untuk permulaan latihan, lakukan sebanyak 5 kali dahulu. Tambah jumlahnya dari sehari ke sehari apabila anda sudah biasa melakukan senaman ini.

2. Concentration curl

Tak Perlu Ke Gym, 4 Senaman Di Rumah Ini Pun Boleh Buat Lengan Berketul!

IKLAN

Senaman membentuk lengan berketul yang lain adalah concentration curl. Ia merupakan latihan angkat beban. Senaman ini boleh dilakukan sama ada dalam posisi duduk ataupun berdiri. Jika dalam posisi berdiri, bukakan kaki selebar bahu. Genggam dumbbell pada kedua-dua belah tangan dan angkat tangan kanan dan kiri berselang-seli sehingga mendekati dada. Lakukan senaman ini sebanyak 10 kali untuk setiap tangan.

3. Arm circles

Tak Perlu Ke Gym, 4 Senaman Di Rumah Ini Pun Boleh Buat Lengan Berketul!

IKLAN

Untuk membentuk lengan berketul, tak semestinya anda hanya perlu mengangkat beban berat. Anda boleh melakukan senaman arm circles sebagai latihan asas. Senaman ini lebih mudah dan relaks. Anda hanya perlu mengangkat kedua-dua belah tangan ke sisi. Kemudian pusingkan tangan anda membentuk huruf O dengan putaran ke belakang. Lakukan putaran sebanyak 20 kali dengan 4 set.

4. Push up

Tak Perlu Ke Gym, 4 Senaman Di Rumah Ini Pun Boleh Buat Lengan Berketul!

Push up juga adalah senaman yang sangat baik untuk membentuk otot lengan berketul. Lakukan push up asas dengan kedua-dua telapak tangan menekan pada lantai. Setelah itu, naikkan dan turunkan badan dalam posisi lurus. Buat senaman ini secara bertahap misalnya 10 kali push up, seterusnya 20, 30, hingga 50 kali sehari jika anda sudah biasa.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI