Sebut sahaja namanya, pasti ramai orang tidak kiralah sama ada lelaki atau wanita terus terbayang akan wajahnya yang kacak. Malah pada suatu ketika rupa paras Brad Pitt dianggap sebagai penanda aras ketampanan seorang lelaki moden. Jadi apa rahsia Brad Pitt yang kini masih lagi maintain nampak macam orang muda walaupun sudah berusia 57 tahun?

Lihat sahajalah rata-rata lelaki yang sebaya dengan usianya sekarang. Kebanyakannya pasti nampak jauh lebih tua brbanding Brad Pitt.

Pemenang dua anugerah Oscar ini dilahirkan pada 1963. Mungkin bagi anda, dia sebaya dengan datuk anda sekarang. Walaupun kedut sudah mula kelihatan namun Brad Pitt tetap nampak kacak dalam apa jua gaya yang diserlahkannya.

Selain itu, gaya rambut Brad Pitt juga sering menjadi rujukan dan trend lelaki di luar sana.

IKLAN

Jadi apakah rahsianya dia sentiasa nampak lebih muda dan bergaya?

INI PENJELASANNYA

Adakah ia disebabkan faktor genetik? Mungkin. Atau adakah ia disebabkan penggunaan produk tertentu? Iya, mungkin juga.

Namun MASKULIN tertarik dengan penjelasan yang diberikan oleh pakar kulit yang juga Pengarah Perubatan New York Dermatology Group di Harrods Wellness Clinic, Dr Costas Papageorgiou. Menerusi temu bual bersama majalagh GQ, beliau menkelaskan Brad Pitt merupakan seorang yang sangat teliti menjaga diri dan penampilannya.

IKLAN
Rahsia Brad Pitt Tampil Awet Muda Walaupun Usia Sudah 57 Tahun
Foto: Getty Images

“Dia bukannya ingin kelihatan muda tapi ingin menjadi versi dirinya yang paling sihat. Selain itu, menerusi penampilannya Brad juga pandai menlindungi wajah dan juga lehernya dari sinaran matahari bagi memastikan kulit sentiasa baik. Ia juga dapat mengelakkan kedut bertambah cepat, radang dan juga kemerahan daripada berlaku,” jelasnya.

Satu kajian pernah dilakukan oleh American Society of Plactic Surgeons mendapati, pada tahun 2018 lebih sejuta lelaki memilih untuk melakukan prosedur minimal seperti botox, fillers dan juga rawatan laser. Penambahan sebanyak lapan peratus berbanding tahun sebelumnya.

IKLAN

Namun Brad Pitt didapati tidak menggunakan botox atau melakukan sebarang pembedahan plastik. Jelas Dr Costas agi, lelaki tidak harus terburu-buru untuk melakukan rawatan kosmetik. Cabarannya adalah lebih tertumpu kepada penjagaan harian.

Perkara itulah yang akan memberikan kesan dalam jangka masa panjang seperti dapat kita lihat pada Brad Pitt. Selain itu, gaya hidup yang sihat dengan senaman secara rutin dan juga pemakanan seimbang boleh memberikan kesan positif bukan sahaja pada badan malah raut wajah. Itulah rahsia awet muda Brad Pitt!

Jom subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI