Siapa tidak kenal dengan karakter adiwira paling popular keluaran Marvel Comics yang hadir dengan sut merah biru ini. Watak Spider-Mana telah diabadikan bukan sahaja ke dalam medium komik malah turut dijadikan sebagai siri animasi, televisyen, permainan video dan semestinya filem.

Watak Spider-Man merupakan antara watak adiwira yang cukup diidamkan oleh ramai pelakon-pelakon terkenal di Hollywood. Apa tidaknya setiap filemnya mencatatkan jumlah kutipan yang luar biasa tinggi dan sangat popular.

Rahsia ‘Spider-Man’, Tom Holland Dapatkan Fizikal Kurus Tapi Tegap & Berotot

Pelakon terkini yang membawakan watak Spider-Man ialah anak muda berasal dari London, Englad iaitu Tom Holland. Kemunculannya yang pertama membawakan watak Spider-Man menerusi “Captain America: Civil War”.

Selepas itu, dia mula menunjukkan taringnya menerusi beberapa filem Avengers dan juga tiga filem Spider-Man sendiri. Melihatkan dari saiz badannya, Tom Holland memang nampak agak kecil berbanding rakan-rakan adiwira yang lain.

Rahsia ‘Spider-Man’, Tom Holland Dapatkan Fizikal Kurus Tapi Tegap & Berotot

IKLAN

Namun jangan tertipu kerana apa yang berselindung di sebalik bajunya ialah fizikal mantap dengan kuat dan penuh dengan otot sasa. Melakonkan aksi lagak ngeri juga memerlukan Tom Holland menjaga kecergasan dengan baik.

“Untuk watak Spider-Man saya tidak pernah bercadang untuk tampil lebih sasa seperti karakter lain. Apa yang pihak produksi mahukan ialah saya tampil dengan lebih banyak otot. Jadi saya banyak melakukan senaman intensif yang tersendiri,” jelasnya dalam satu temu bual bersama Esquire.

Rahsia ‘Spider-Man’, Tom Holland Dapatkan Fizikal Kurus Tapi Tegap & Berotot

Berikut merupakan beberapa rutin senaman Tom Holland lakukan sepanjang dia memegang watak sebagai Spider-Man.

IKLAN

Menggabungkan empat jenis senaman setiap pusingan dilakukan sebanyak lima kali dengan kadar rehat selama 30 saat setiap reps.

1. Deadlifts

Jumlah berat: Dua kali ganda dari berat anda
Reps: 8

2. Incline Press With Pronation

Jumlah berat: Separuh dari jumlah berat badan anda untuk setiap tangan
Reps: 10

IKLAN

3. Dip Bar Straight Leg Raises

Jumlah berat: Sama berat dengan berat badan
Reps: 15

4. Weighted Dips

Jumlah berat: Berat badan dicampur dengan 8 kilogram ves pemberat.
Reps: 12

Itulah rutin senaman yang diamalkan oleh Spider-Man aka Tom Holland. Jika anda seorang yang bersaiz kecil dan ‘kurus’ sepertiya bolehlah cuba lakukan rutin senaman ini setiap hari. Lihatlah hasilnya dalam tempoh sebulan selepas itu. Pasti anda sendiri tak sangka.

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti dibawah!